“Door mijn moestuin bespaar ik €500 per jaar (en het wordt meer)”

Best lekker, al zeg ik het zelf, besparen door een moestuin. Leef je uit met groenten en fruit! Ik deel hier hoe je dat aanpakt en cash overhoudt.

Door Minke

Op de dag dat thuiswerken verplicht werd, verhuisden mijn vriend en ik van een flat met balkon van één vierkante meter naar een huis met een tuin. Een tuin van een redelijk formaat, zoals je achter de meeste Nederlandse rijtjeshuizen vindt. En daar kwam een moestuinbak in te staan. En zoals je weet ben ik gek op besparen. Helemaal op besparen door een moestuin.


Kosten van een moestuin


Je kunt zo veel geld in je moestuin steken als je zelf wilt. Huur je een stukje grond bij een moestuinencomplex of andere plek, dan zal het duurder zijn dan een moestuin in je eigen tuin. Een moestuinbak kun je maken van oude (gratis) pallets, maar ook van duur(zaam) Douglas-hout. Zelfs voor het zaad heb je keuzes uit duurdere en goedkopere opties. Niet alleen doordat rassen van verschillende planten duurder of goedkoper zijn. Maar ook omdat je ze aan het begin van het seizoen heel goedkoop bij bepaalde supermarkten kan vinden, terwijl het tuincentrum veel duurder is. In de afgelopen twee jaar heb ik ongeveer €300 uitgegeven aan mijn (moes)tuin. Dat is flink wat geld, maar de meeste kosten zijn eenmalige investeringen.


Hoeveel tijd kost het bijhouden van een moestuin?


Elke dag ben ik ongeveer vijf tot tien minuten bezig in de tuin. In die tijd zorg ik dat ik alle planten controleer. Heeft alles genoeg water? Zijn er geen gekke dingen te zien? Moet ik slakken, rupsen of andere beestjes weghalen? Tijdens het ‘hoogseizoen’ ben ik ook nog eens één uur extra kwijt aan voorzaaien van nieuwe planten. In eierdozen, wc-rollen en tomatenbakjes zaai ik mijn groenten voor. Ik plant ze dan uit als ze wat groter zijn. Zo kan ik ervoor zorgen dat de sterkste planten in mijn tuin terechtkomen en minder gevoelig zijn voor ongedierte en vogels. Die laatste willen nog weleens je zaailingen opeten. Hoeveel tijd je aan je moestuin kwijt bent, hangt ook af van de grootte. Tegelijkertijd zal een grotere moestuin ook meer opleveren. Mijn moestuin is ongeveer 10 tot 12m2. De moestuin is groot genoeg om te zaaien en dus flink te besparen.


Wat bespaart het?


Dit jaar ben ik pas eind mei begonnen met zaaien. In juli kon ik voor het eerst oogsten. Sindsdien heb ik geen groenten meer hoeven kopen. Het is dat ik af en toe nog iets wil eten wat ik (nog) niet in de moestuin heb staan, maar anders zou het helemaal niet nodig zijn. Dat betekent in de praktijk dat ik €20 tot €40 per maand aan groenten uit mijn moestuin haal in de oogstperiode. Het bedrag dat ik bespaar, is zelfs nog iets meer. Koop je normaal een zakje van 85 gram rucola dat vervolgens opgemaakt moet worden? Nu pluk ik slechts de sla die ik nodig heb en direct ga gebruiken. Daarmee heb ik ook meteen stukken minder voedselverspilling, al kan ik dat ook niet helemaal voorkomen. Maar is voedsel eigenlijk wel verspild als het wordt opgegeten door slakken en rupsen? That’s the question!


Zelf groeien voor iedereen


Ik kan me goed voorstellen dat een moestuin niet voor iedereen is weggelegd. Je moet wel de ruimte en tijd en zin hebben om met je handen in de aarde te wroeten. Wil je wel besparen? Dan kun je zelf kruiden zaaien. Dit kan gewoon in een pot op de vensterbank. En als je ze vaak gebruikt, kan het je al snel tientallen euro’s besparen. Eerder genoemde rucola kan ook in een kleine bak of grote pot worden verbouwd en je veel geld besparen. Heb je wel meer ruimte? Begin dan bij groenten die je veel eet en makkelijk te verbouwen zijn. Wortels bijvoorbeeld zijn duur. Het duurt lang om ze te laten groeien, dus daardoor wordt het vanzelf een dure ruimte. Radijsjes daarentegen zijn in een maand al te oogsten, net als veel soorten sla. Die leveren je dus veel meer op .

Conclusie


Vorig jaar was mijn eerste jaar met een moestuin. Ik had weinig opbrengst. Daarom verbaasde het mij dat ik dit jaar megaveel uit mijn moestuin kon halen. Mijn missie voor volgend jaar: nog meer besparen. Door op tijd te beginnen met (voor)zaaien hoop ik mijn eerste oogst al vroeg in het voorjaar te hebben. Ik kan niet wachten!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop