“We sparen elke maand 65% van ons inkomen”

Suus (35) en Eric (32) houden van sparen. Ze leggen maar liefst 65% van hun inkomen apart voor hun ultieme spaardoel: over tien jaar stoppen met werken.

“Eric en ik sparen 65% van ons inkomen. En dat terwijl ik sparen echt niet van huis uit heb meegekregen. Integendeel. Mijn ouders hebben me eigenlijk laten zien hoe het niet moet. Ze verdienden altijd goed geld, maar gaven ook alles uit. En bouwden zelfs schulden op. Pas toen ik zelf – tijdens de huizencrisis in 2009 – mijn baan verloor en zag dat mijn koopappartement flink in waarde was gedaald, schrok ik. Het was een eyeopener, vanaf dat moment ben ik dingen anders gaan doen. Ik ging als een dolle aflossen op mijn hypotheek. Dat werkte verslavend.”

Wat was er zo verslavend aan?
“Door iedere keer wat extra af te lossen zag ik het huis steeds meer van mij worden. Dat was een lekker gevoel. En ik ging steeds minder betalen natuurlijk. In eerste instantie gaat het maar om relatief kleine bedragen, maar na een paar jaar tikten die bedragen echt aan.”

Woon je nog steeds in dat appartement?
“Nee, Eric en ik kochten in 2012 samen een koophuis, voor € 350.000. Mijn appartement verhuurde ik. Inmiddels heb ik het verkocht. Met winst. Zo’n appartement is natuurlijk een prima beleggingsobject, maar het voelde toch niet fijn. Ik had het huis mooi opgeknapt en na twee jaar verhuur zag ik hoe snel het achteruit ging. Maar dat was niet de enige reden dat ik het verkocht. Eric begon in die tijd voor zichzelf en we wilden wat meer financiële zekerheid. Mocht er iets gebeuren, dan wilden we meteen bij ons geld kunnen.”

Zijn jullie op het nieuwe huis ook al flink aan het aflossen?
“We zijn zelfs helemaal hypotheekvrij. We konden het huis financieren zonder hypotheek. De ouders van Eric hebben altijd voor hem belegd. Daar hebben we veel geluk mee gehad. En toen hij ging werken, woonde hij nog thuis. Al het geld dat hij verdiende spaarde hij. Met het belegde geld én het spaargeld konden we het hele huis financieren.

Dat geeft vast een fijn gevoel.
“Enorm! Doordat we geen hypotheeklasten hebben, voel ik me financieel al heel vrij. Maar mijn echte doel is FIRE worden. We willen tien jaar eerder kunnen stoppen met werken. Om dat te bereiken beleggen we zo’n 65% van ons inkomen.”

Over hoeveel geld praat je dan?
“Ik heb een eigen bedrijf en iedere maand keren we onszelf in totaal € 6.500 salaris uit. We proberen met € 2.200 rond te komen. Het grootste deel wat we over houden, beleggen we.”

En het geld dat jullie niet beleggen, wat gebeurt daar mee?
“Dat stop ik in spaarpotjes. Daar ben ik twee jaar geleden mee begonnen. Ieder jaar maak ik een begroting. Wat willen we graag hebben, wanneer willen we het kopen en wat kost het? Zo willen we een mooie kledingkast kopen voor onze dochter. Die kost € 1.500 en willen we over een jaar kopen. Iedere maand gaat er € 125 naar dat spaardoel. Ook sparen we voor een mooi meubel in de woonkamer. Dat kost een paar duizend euro en daar sparen we wat langer voor. We kunnen die spullen ook zo kopen hoor want er staat € 20.000 op de spaarrekening. Maar dat doen we bewust niet.

Door wat langer de tijd te nemen blijven spaardoelen realistisch en doen we geen impulsaankopen. Maar ik heb niet alleen potjes voor grotere spaardoelen. Ook voor de boodschappen en voor kleding leg ik iedere maand geld apart. Die boodschappen vind ik overigens nog wel een dingetje, hoor. Ik streef naar een budget van € 500 per maand, maar meestal wordt het honderd euro meer.”

Leven jullie zuinig?
“We leven niet zuinig, maar streven wel naar minimalisme. Dat uit zich vooral in het kopen van goede spullen die lang meegaan. Ik zie om me heen stellen die voor € 7.000 een kast op maat laten maken. En over vier jaar gaan ze weer verhuizen. Weg geld. Onze dochter doet zeker twintig jaar met die kast. En daarna blijft hij een mooi plekje in ons huis houden. Veel mensen leven naar inkomen en denken alleen aan de korte termijn. Alles wat ze verdienen gaat op. Dan kopen ze bijvoorbeeld een dure racefiets die vervolgens een paar jaar later weer op Marktplaats staat. Door consequent te sparen en de juiste lange termijn keuzes te maken is er veel winst te behalen.”

Je voelt je financieel al heel vrij, maar toch wil je FIRE worden. Waarom?
“Over een jaartje of tien verwacht ik dat we € 3.000 per maand passief inkomen uit onze beleggingen kunnen halen. Dat is dividend dat uitgekeerd wordt op onze aandelen. Dat is voor ons het moment waarop we FIRE zijn. Wat ik dan ga doen weet ik nog niet. Daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Het gevoel van totale financiële vrijheid lijkt me heerlijk. Dan kan ik doen met mijn tijd wat ik wil en wat ik belangrijk vind. Misschien ga ik lesgeven of een cursus ontwikkelen. We hopen in ieder geval een paar maanden met de kinderen op reis te gaan.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’