Dit zeg je tegen je baas om loonsverhoging te krijgen

Wil je loonsverhoging? Dan zul je erom moeten vragen. Je kansen zijn best goed in deze overspannen arbeidsmarkt, zeker als je deze argumenten gebruikt bij je werkgever.

Wil je meer salaris, dan moet je je werkgever ervan overtuigen dat je het waard bent. De timing is nu goed. We hebben te maken met hoge inflatie. En een krappe arbeidsmarkt. Daar kan je werkgever niet omheen. Perfect moment voor loonsverhoging.

Onderhandelen over je salaris? Kies 3 sterke argumenten. Meer wordt vaak niet onthouden. Onderbouw je argumenten met concrete voorbeelden. Vertel hoe je het afgelopen jaar bent gegroeid. En vooral waarom jij een salarisverhoging waard bent.

Argument 1: Meer skills en verantwoordelijkheden

Focus op waarom jij waarde toevoegt. Je hebt bijvoorbeeld een groot project goed afgerond. Tijdens je dienstjaren heb je extra cursussen gevolgd. Of je hebt meer verantwoordelijkheden en extra taken gekregen. Zodra je merkt dat je bent gegroeid (en dus meer waard bent), stap je naar je baas.

Wat je kunt zeggen:

“Het afgelopen jaar heb ik meer verantwoordelijkheden gekregen. Daarnaast heb ik de cursus [zelf invullen] succesvol afgerond, waardoor ik beter geworden ben in [zelf invullen]. Dat blijkt uit [voorbeeld 1] en [voorbeeld 2]. Bovendien werk ik al [zelf invullen] jaar bij het bedrijf en heb ik taak [zelf invullen], [zelf invullen] en [zelf invullen] opgepakt, waardoor mijn werkervaring flink is uitgebreid. Gezien mijn groei, wil ik vragen om een salarisverhoging van [zelf invullen]”

Argument 2: Niet zo snel een vervanger

De arbeidsmarkt is krap. In 10 jaar tijd waren er niet zoveel openstaande vacatures. Eind vorig jaar stond de teller op 387.000. Iemand zoals jij zal je baas dus niet snel terug vinden. Je bent niet zo makkelijk vervangbaar. Dat zeg je niet letterlijk tegen je baas. Maar dat houd je wel in je achterhoofd. Heb je een aanbod van een ander bedrijf gekregen? Neem dat ook mee.

Wat je kunt zeggen:

“Ik werk nu [zelf invullen] jaar met veel plezier bij dit bedrijf. Tijdens deze tijd ben ik beter geworden in het uitvoeren van mijn taken. Ondanks dat mijn werkervaring groeit, groeit mijn salaris niet mee. Ik heb al langere tijd geen opslag gehad. Terwijl het marktconform salaris nu op [zelf invullen] ligt. Dat is [zelf invullen] meer dan wat ik nu verdien. Dit zou ik graag willen bespreken.”

Argument 3: Inflatie gaat door het dak

In maart steeg de inflatie naar 9,7%. Het leven is dus bijna 10% duurder dan vorig jaar. Wanneer de inflatie stijgt, maar je loon niet, neemt je koopkracht af. Je kunt voor hetzelfde inkomen minder kopen. Misschien kom je zelfs net (niet) rond. Goede reden voor een loonsverhoging. Let op, want de inflatie geldt ook voor je werkgever. Materialen zijn bijvoorbeeld duurder. Bovendien is je werkgever niet verplicht om je een inflatiecorrectie te geven. Onthoud dat.

Wat je kunt zeggen:

“In 2022 stijgen de lonen gemiddeld met 3%. Mijn loon stijgt niet. Ik ga er door de hoge inflatie juist op achteruit. Daarom vraag ik om een salarisverhoging van [zelf invullen]”

“Ik werk [kwaliteit 1], [kwaliteit 2] en [kwaliteit 3]. Dat blijkt uit [voorbeeld 1] en [voorbeeld 2]. Hiermee heb ik [kosten bespaard] / [nieuwe klanten binnengehaald] / [ander voorbeeld]. Dat blijkt uit deze cijfers. Door mijn inzet verwacht ik dan ook dat ik een loonsverhoging zo heb terugverdiend.”

Inflatie is een goed argument. Maar niet het belangrijkste. Het gaat vooral om jou, je kwaliteiten en waarom jij waardevol bent voor het bedrijf. Wat geef jij het bedrijf? En wat ben je méér gaan geven?

Soms zit een loonsverhoging er gewoon niet in. Hoe sterk je argumenten ook zijn. Wees daar op voorbereid. Wat nu als je baas NEE zegt. Vraag vooral waarom het een nee is. Is er simpelweg geen geld voor een opslag? Of stelt je baas dat je het (nog) niet waard bent? Durf te vragen. Want zo weet je waar je aan toe bent. En waar je naartoe kan werken.

Ook is het slim een plan B te hebben. Je salaris gaat niet omhoog. Wat kun je wel krijgen? Denk aan flexibele uren, auto van de zaak of een extra cursus. Zo ga je niet met lege handen naar huis.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.