Ondernemer Annemarie van Gaal was een alleenstaande moeder zonder werk of geld. Door keihard te werken wist ze haar situatie te verbeteren. Inmiddels hoeft ze zich over geld geen zorgen meer te maken. Sterker nog: ze heeft genoeg voor de rest van haar leven.
Annemarie van Gaal heeft het financieel goed voor elkaar. Maar de financiële situatie van de ondernemer/investeerder/columniste/schrijfster/tv-presentatrice was niet altijd zo rooskleurig. Toen ze na haar eindexamen vanuit Limburg naar Amsterdam verhuisde, raakte ze zwanger van een Amerikaan. De relatie hield geen stand. Dat ze als alleenstaande jonge moeder zonder opleiding in de bijstand terecht zou komen, was niet ondenkbaar. Maar dat wilde Annemarie absoluut niet.
Ze nam de gekste baantjes aan, werd uiteindelijk directiesecretaresse bij een grote uitgever en ging twee zakelijke avonturen in Rusland aan. Het eerste avontuur – het opzetten van een magazine – mislukte. Het tweede – het opzetten van de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland – werd een groot succes. In 2000 verkocht ze de boel en kwam terug naar Nederland. Inmiddels is ze vooral bekend van haar boeken en tv-programma’s waarin ze mensen helpt hun financiën op orde te krijgen.
Allereerst: wat deed je allemaal om niet in de bijstand terecht te komen?
“Ik vroeg het maximale van mezelf. Ik pakte alles aan wat maar geld opleverde, want die luiers moesten toch betaald worden. En als ik een baantje had, nam ik alle vakantiedagen op. Niet om op vakantie te gaan hoor, maar om via een uitzendbureau extra te werken. Dan ontving ik die maand dubbel salaris. In die tijd heb ik zelfs verhalen geschreven voor 06-sekslijnen. Dat betaalde goed.”
Wat heb je geleerd van die periode?
“Dat ik elke berg kan beklimmen. Ik zal niet snel ergens aan onderdoor gaan. Die overtuiging heeft me in mijn latere carrière enorm geholpen. Ik heb altijd keihard gewerkt en me niet door tegenslagen laten tegenhouden.”
Onderteken je daarom ook je mails met ‘It’s not the mountains we conquer, but ourselves’?
“Ik hou van mooie quotes en laat me er graag door inspireren en motiveren. Deze quote is mijn motto. Als ik tegen een probleem aanloop of een tegenslag krijg, probeer ik daar iets aan doen. Je kunt meer dan je denkt, daar ben ik inmiddels wel achter.”
Je hebt veel financiële zelfhulpboeken geschreven. Hoe verklaar je het succes?
“Ik ben altijd heel eerlijk wat betreft mijn tips en adviezen. En ik schrijf in spreektaal. Dat vinden mensen prettig, merk ik. Ik denk dat de samenleving voor veel mensen té ingewikkeld is geworden, vooral op financieel gebied. Mensen zijn blij als iemand ze door die ingewikkeldheid helpt navigeren. Wat dat betreft is het ook heel goed dat er blogs zijn als deze. Hoe meer handige informatie mensen krijgen, hoe beter het is.”
Vorig jaar verscheen je boekGevonden geld. Waar gaat het over?
“Het is een gids met 143 tips en adviezen om je geldzaken beter te regelen en zo in vrijheid te kunnen leven. Je kunt duizenden euro’s per jaar besparen als je er een beetje moeite voor doet. Elk jaar weer opnieuw. En dat wil echt niet zeggen dat je altijd veel moet inleveren op comfort.”
Wat is jouw favoriete geldtip?
“Koop een huis zodra het binnen je mogelijkheden ligt. Ook als het huis in een latere fase van je leven te groot is, kun je bijvoorbeeld een kamer verhuren aan een student. Huurinkomsten zijn tot een flink bedrag per jaar zelfs belastingvrij. Zeker voor ondernemers die geen pensioen opbouwen, maar wel een appartement kunnen kopen, is dat een slimme zet. Het levert maandelijks een mooi bedrag aan huurinkomsten op en stop je met werken? Dan zijn die inkomsten je pensioen.”
We kennen je ook van het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant waarin je mensen op weg helpt naar een schuldenvrij leven. Wat doet dat met je?
“Ook buiten televisieprogramma’s help ik anderen. Ik krijg altijd een brok in mijn keel als ik mensen spreek die door de bomen het bos niet meer zien. Waarvoor de samenleving dus té ingewikkeld is geworden. Mensen die bijvoorbeeld niet wisten dat ze een erfenis van hun moeder ‘aanvaard’ hebben omdat ze haar oude autootje alvast verkocht hebben. En dan opeens verantwoordelijk zijn voor de schulden die hun moeder heeft nagelaten.”
In dat programma laat jij altijd een overzicht zien van inkomsten en uitgaven. Is een kasboekje bijhouden belangrijk?
“Ja, een kasboekje is een absolute must. Ik heb er altijd een bijgehouden en doe dat nog steeds. Zo weet je precies wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Mensen die het niet lukt hun financiën op orde te krijgen, weten dat vaak niet. En dat kan stress opleveren. Met een kasboek kun je kiezen voor een ander financieel beleid en een goede stap zetten richting een betere financiële toekomst.”
Je hebt twee kinderen. Welke financiële lessen geef je hen mee?
“Mijn kinderen leiden een heel ander leven dan ik heb geleid. Ik zou weleens willen dat ze de worsteling en strijd om iets te kunnen kopen zouden kunnen ervaren. Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren. Ik geef ze wel heel duidelijk mee hoe fijn is het om te werken voor je geld en vooral om werk te vinden dat je leuk vindt en waarmee je succesvol kan worden.”
Werk moet dus leuk zijn. Hoeveel uur besteed jij aan je werk per week?
“Eigenlijk past het woord ‘werken’ niet zo bij mij. Ik sta eigenlijk altijd ‘aan’, behalve als ik slaap. Ik kan niet naar de televisie kijken zonder laptop op mijn schoot. En een middagje lummelen, zal je mij ook niet snel zien doen. Maar aan alles wat ik doe, beleef ik plezier en het geeft mij veel energie.”
Heb je zelf nog financiële dromen?
“Dromen wel, maar die zijn niet financieel. Het is een cliché, maar het is echt waar: de mooiste herinneringen kosten niets en zijn onbetaalbaar.”