Dit moet je financieel echt nog regelen voor 2023 begint

Nog even, en dan knallen we ’t nieuwe jaar in! Zit jij al vol glitters bij de kerstboom? Pak toch nog even je laptop erbij, want dit is hét moment om 2023 financieel goed voor te bereiden. Doe mee met Saskia.

De laatste weken van december staan voor mij vooral in het teken van kerstlampjes, lekker eten en gezelligheid. En denk ik ’t liefst zo min mogelijk aan geldzaken. Maar juist nu is het belangrijk om nog wat dingen financieel te regelen en financiële voornemens voor 2023 te bedenken. Doe je mee?

1.      Check je toeslagen

Soms heb je recht op een toeslag. En soms niet. Dat hangt af van hoeveel je verdient. Maar dat is niet het enige. Ook je vermogen, zoals je spaargeld en geld dat je belegt, telt mee.

Is je vermogen hoger dan een bepaald bedrag? Dan krijg je geen huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Voor de kinderopvangtoeslag geldt dit niet.

Dus verdien je weinig? Maar heb je veel eigen geld? Dan heb je alsnog geen recht op de toeslag. Voor de zorgtoeslag en het kindgebonden budget mag je in 2023 maximaal € 127.582 hebben. Of € 161.329 als je een partner hebt. Voor de huurtoeslag ligt de grens op € 33.748. En € 67.496 met een partner.

De Belastingdienst kijkt naar je vermogen op 1 januari 2023. Dit is de vermogenstoets. Is je vermogen op die datum nét te hoog? Dan krijg je het hele jaar geen toeslag.

Het kan dus voordeliger zijn om je vermogen in box 3 lager te maken voor het eind van het jaar. Bijvoorbeeld voor het aflossen van de hypotheek. Misschien kun je sommige rekeningen dit jaar nog betalen. Wilde je sowieso al een grote aankoop doen. Of een schenking, die je toch al van plan was.

2.      Vergelijk je zorgverzekering

December is de feestmaand. Maar het is ook ‘zorgverzekering seizoen’. De nieuwe premies zijn bekend, en – als je wilt – is dit het moment om over te stappen.

Volgend jaar gaat de zorgpremie gemiddeld zo’n € 12 per maand omhoog. Dat is € 144 per jaar. Daar komt bij dat de premieverschillen tussen verzekeraars erg groot zijn. Soms betaal je voor nagenoeg hetzelfde basispakket zo’n € 500 meer per jaar. Een boel geld, wat je misschien wel beter kunt besteden.

Kijk eens naar je eigen zorgkosten. En vraag jezelf af of je nog goed zit, of dat het misschien slim is om iets te veranderen. Bijvoorbeeld je eigen risico omhoog, geen aanvullende zorgverzekering meer of helemaal overstappen.

Je zorgverzekering vergelijken geeft inzicht. Bij allerlei vergelijkingssites vul je je wensen in, en alle premies komen tevoorschijn. Zo zie je wat voor jou de duurste en goedkoopste opties zijn. Vergeet niet om ook de voorwaarden goed door te nemen. Een lage premie is fijn, maar soms kleven er nadelen aan. Bijvoorbeeld minder keus uit zorgaanbieders. Of een lagere vergoeding.  

3.      Actie voor je pensioen

Voor veel van ons is het pensioen nog ver weg. En zijn we daar niet zo mee bezig. Toch kun je er maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Want een grote groep bouwt geen of te weinig pensioen op. Dat lijkt nu niet zo’n probleem, maar op je oude dag denk je daar wel anders over.

Via mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel jij opbouwt. Misschien heb je een fijne regeling bij je werkgever. En zit je goed. Maar een baan in loondienst is geen garantie op een goed pensioen. Misschien heb je helemaal geen pensioenregeling. Of is het pensioen dat je wél opbouwt niet genoeg voor later. Dan is er actie nodig.

Als zzp’er regel je sowieso je eigen pensioen. Dat weet je wel, maar heb je daadwerkelijk al iets geregeld?

4.      Duik in je financiën

Fris en met een schone lei 2023 ingaan, hoe lekker is dat. Schrijf daarom alles op wat je nog moet betalen. En maak een plan hoe je dat gaat doen. Liggen er bijvoorbeeld nog onbetaalde rekeningen? Heb je schulden? Welke grote uitgaven komen eraan? Wil je extra aflossen op je hypotheek? Of is het handig een bepaalde uitgave nog dit jaar te doen?

Schulden aflossen is altijd een goed idee. Maar zo verlaag je ook je vermogen, wat misschien weer handig is voor je toeslagen.

Ook betaal je vanaf een bepaald bedrag belasting over je vermogen. Blijf je onder het zogeheten heffingsvrije vermogen, dan scheelt dat je belasting. Zo kun je bijvoorbeeld je 13e maand gebruiken om extra af te lossen. Of een deel van je spaargeld, zodat je onder die grens blijft.  

5.      Financieel regelen: doelen en plannen

En als laatste: neem de tijd om de balans op te maken. Vraag jezelf af wat er financieel goed ging in 2022. En wat kan beter? Wat wil je bereiken? Welke doelen heb je? Een momentje van bezinning, dus.

Goede voornemens hoeven niet per se te gaan over meer sporten en stoppen met roken. Juist nu alle prijzen en kosten omhoog schieten, is het belangrijker dan ooit om inzicht in je geldzaken te krijgen. En financieel fit te worden, of blijven!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!