Dit is de allerbeste bespaartip voor je boodschappen

De ultieme bespaartip voor je boodschappen? Hebben wij. En we delen ‘m graag met je.

Door Minke

Wat als ik je maar één tip zou mogen geven om te besparen. Al bijna een jaar schrijf ik wekelijks artikelen met allerlei bespaartips. Het is dus best moeilijk om die ene ultieme tip te geven. Toch weet ik wat ik zou tippen, als ik maar één tip mag geven. Daar komt-ie:

Sla vooral aanbiedingen van je meest gebruikte en duurste producten in

Aanbiedingen zijn leuk, maar het heeft absoluut geen nut als je aanbiedingen koopt die je eigenlijk niet gebruikt. Dat is gewoon aanschaffen omdat het nou eenmaal goedkoper is. Niet doen. Of andersom: dat je van een veelgebruikt product maar één stuk meeneemt. Je bespaart pas echt als je week in week uit korting hebt op je duurste product. Sla daarom genoeg in om tot de volgende actie vooruit te kunnen in plaats van de hoeveelheid die je normaal zou kopen. Het klinkt misschien niet als veel, maar het kan je veel voordeel opleveren als je dit op ál je dure, veelgebruikte producten toepast. En het mooiste is: op deze manier hoef je de luxe van deze items niet op te geven, terwijl je toch flink snijdt in je budget. Tel uit je winst!

Hoe vaak komen acties dan terug?

Er is geen eenduidig antwoord te geven over hoe vaak acties terugkomen. De meeste producten zijn elke twee tot drie maanden in de aanbieding bij dezelfde winkel. Soms vaker, soms minder vaak. En dat ze in de aanbieding zijn betekent ook niet altijd dat ze een goede aanbieding zijn. Het scheelt nogal of je 25% of 50% korting krijgt, niet waar? Maar besef altijd dat alle korting beter is dan geen korting. Pas je strategie de volgende keer wanneer er 50% korting is gewoon aan op een langere overbruggingsperiode. 

Houdbaarheidsdatum

Uiteraard is het ook slim om te kijken naar een houdbaarheidsdatum. Zorg dat je nooit meer koopt dan je op gaat maken voor die datum. Blijven er dan onverhoopt nog wat verpakkingen liggen, dan maakt het bij de meeste producten die niet gekoeld bewaard hoeven te worden niet zoveel uit. Je hebt (afhankelijk van het product) dan nog weken, maanden of zelfs voor altijd om het nog op te maken. Zo blijft koffie goed, zolang het maar vacuüm verpakt blijft. Meestal wordt alleen de smaak minder lekker, maar zul je er niet ziek van worden. 

Van sommige producten kun je de houdbaarheid verlengen door ze in te vriezen, zoals afbakbroodjes of wraps bijvoorbeeld. Op producten die zolang ze gesloten zijn geen houdbaarheidsdatum hebben, zoals huishoudproducten of cosmetica, zet ik toch altijd even een aankoopdatum. Niet omdat het moet, maar wel zodat ik altijd het oudste product als eerste op kan maken. Ook als ik door een latere, betere deal ineens flink heb ingeslagen en alle verpakkingen hetzelfde zijn. 

Bodemprijs

Als je eenmaal begint met het opbouwen van een voorraad kun je je ook gaan richten op bodemprijzen. Beslissen wat de laagste prijs is en dan flink inslaan als het voor die prijsklapper te koop is. Het zal heel erg per item verschillen hoe laag zo’n bodemprijs is, hoe gemakkelijk je er steeds onder kunt raken en hoeveel je op voorraad kunt houden. Zo kun je dankzij een voorraad niet alleen continu besparen, maar ook nog eens steeds meer besparen. Daarnaast ben je ook veel beter voorbereid om te profiteren van (eenmalige) superaanbiedingen zodat je ook daar optimaal gebruik van kunt maken. 

Afhankelijk van het aantal producten dat je veel gebruikt en in voorraad kan houden, kan alleen deze tactiek je al tientallen tot honderden euro’s per jaar schelen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek