Dit doet verduurzamen voor de waarde van je woning

Je verduurzaamt je woning voor je eigen comfort. En voor een lagere energierekening. Maar je huis kan er ook meer waard van worden.

We hadden hier laatst een makelaar over de vloer die de huidige waarde van onze woning, in deze markt, op een goede €400.000 schatte. “Een verbouwing doe je toch grotendeels voor jezelf”, zei hij. En zo is het natuurlijk ook. Een nieuwe bewoner kan die nieuwe keuken die jij hebt laten plaatsen hartstikke lelijk vinden. En er misschien wel meteen weer uit slopen. Au, pijnlijk. “Het enige wat echt flink toevoegt aan de waarde van je huis is het creëren van meer vierkante woonoppervlak (wel al bekend) of je huis verduurzamen”, zei hij. Op zich is het logisch. Verduurzamen maakt je huis niet alleen beter toekomstbestendig, maar ook je kosten gaan omlaag. Als jij je stroom helemaal kan dekken met de opbrengst van je zonnepanelen, scheelt dat al snel €60 per maand. Dat is geld dat een nieuwe bewoner van je huis niet meer uit hoeft te geven.

Ze zeggen wel dat je 30% van je verbouwing gemiddeld terugziet in de waarde van je huis. We hebben het dan over het opknappen van je huis. Hoe zit dat bij verduurzamen? Er is wel wat onderzoek naar gedaan, bijvoorbeeld door een partij in vastgoeddata. Zij concludeerden dat je huis naar energielabel A brengen maximaal zo’n 16% kan toevoegen aan je woningwaarde. Stel dat je huis voor de verbouwing €300.000 waard was. Dan is het met energielabel A €348.000 waard. Een flinke verschil. Al hangt het natuurlijk af van hoe het huis eraan toe was voor de verbouwing. Des te groter de vooruitgang in energielabel, des te meer toevoeging op de waarde van je huis.

Hoeveel je huis meer waard wordt door het verduurzamen ervan, hangt ook af van waar dat huis staat. In Amsterdam bijvoorbeeld loont het bijna niet om wat aan die tochtende kozijnen te doen. Ga je van energielabel D naar A, dan kun je gemiddeld zo’n 4% bij de waarde van je huis optellen. Waarschijnlijk omdat daar de markt nogal oververhit is en het vooral gaat om de vierkante meters en de locatie. In Rotterdam ligt het percentage dat je huis meer waard wordt met dezelfde sprong in energielabel op ruim 6%.

Wil je echt je slag slaan? Dan zul je een huis van energielabel G naar energielabel A moeten trekken. Dat levert je bijvoorbeeld in Rotterdam zo’n 13% winst op en in Utrecht 14%. Maar in een ideale wereld staat dat huis waar je aan gaat klussen buiten de Randstad, daar is je winst het grootst. Bijkomend voordeel als je toch wilt verkopen: een duurzame woning is sneller verkocht dan een niet-duurzaam huis. Huizen met een A-label verkopen gemiddeld 80 dagen sneller dan woningen met een energielabel D. 

Helemaal geen zin om te verhuizen? Ook dan kan een hogere waarde van je huis fijn zijn. Als je een hypotheek zonder NHG hebt, kun je recht hebben op een lagere hypotheekrente. Stel dat je €300.000 hypotheek hebt op een woning van €300.000, dan heb je 100% beleend. Als je huis €350.000 waard is geworden door verduurzamen, heb je bij diezelfde hypotheek nog maar 85% hypotheek. De bank loopt minder risico. Als jij de rekeningen niet meer betaalt en ze het huis moeten verkopen, is de kans dat ze hun geld niet terugkrijgen kleiner geworden. En dus kun je in dat geval recht hebben op een lagere hypotheekrente. Dit principe heet schuld-marktwaardeverhouding. Iedere bank houdt andere percentages aan en andere stapjes waarmee de rente misschien omlaag kan. Maar overal geldt: je moet die renteverlaging zelf aanvragen. Met een briefje en een bewijs van de waarde, bijvoorbeeld een taxatie of WOZ-waarde. Ingewikkeld? Bel vooral je hypotheekverstrekker om te vragen hoe dat in jouw situatie zit. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop