Shocking: Zoveel duurder zijn gesneden groenten

Groenten duur? Wel als je voorgesneden groenten koopt. We zochten uit hoeveel duurder die zijn dan de ongesneden variant.

Door Minke

Oké, je weet net als ik dat je betaalt voor gemak. Dat is geen nieuws. Voorgesneden groenten zijn zo’n gemak-artikel waarvoor je betaalt. En flink ook. Misschien kies je daarvoor, maar het kan alleen een bewuste keuze zijn als je weet hoeveel het precies scheelt. Toch? Supermarkten zijn niet gek en weten hoe ze deze zakjes moeten prijzen en vullen. Daardoor heb je het gevoel dat het wellicht niet eens zoveel geld scheelt. Tijd om eens uit te zoeken hoe het écht zit.


Houdbaarheid van voorgesneden groenten


Wist je dat de houdbaarheidsdatum op voorgesneden groenten een ‘te gebruiken tot’ datum is?

In de voedselindustrie zijn er twee soorten data. De ‘tenminste houdbaar tot’ (of afgekort ’tht’) is een datum die vooral gaat om smaak en kwaliteit. Deze producten kun je ook na de houdbaarheidsdatum veilig blijven gebruiken.

Bij een ‘te gebruiken tot’ of ‘tgt’ datum is de voedselveiligheid van een product niet meer te waarborgen na deze datum. Iedereen weet geloof ik wel dat dit geldt voor vleesproducten, maar de datum op voorgesneden groenten is dus ook ‘tgt’. Ik gebruik zelf nog steeds mijn ogen en neus, maar het is wel goed om te weten. En het kan een verklaring zijn waarom deze groenten er vaak al snel onaantrekkelijk uit gaan zien en dus in de vuilnisbak verdwijnen. Weggegooid geld dus. Door ongesneden groenten te kopen die langer goed blijven, voorkom je voedselverspilling. Nou, dat is al 100% besparing!


Wat bespaar je door zelf te snijden?


De prijs van groenten (en fruit) verandert mee met de seizoenen. Voorgesneden groenten zijn over het algemeen veel meer stabiel in prijs. Daardoor kan het buiten het seizoen best zijn dat het verschil in prijs (per 100 gram) kleiner is. Maar koop je groenten in het juiste seizoen, dan kan het zeker de helft of meer schelen. Een paar voorbeelden:

Ongesneden per 100 gram

Champignons: €0,40

Bloemkool: €0,18

Ijsbergsla: €0,12

Aardappel (kruimig): €0,11

Wortel: €0,09

Voorgesneden per 100 gram

Champignons: €0,80

Bloemkool: €0,55

Ijsbergsla: €0,50

Aardappel (kruimig): €0,17

Wortel: €0,33


Het verschil is groot. Als jij altijd voorgesneden groenten koopt, kun je méér dan de helft besparen door zelf je groenten te snijden. Vaak worden de zakjes gemengde groenten vooral gevuld met goedkopere groenten, zoals prei en wortel. En de courgette? Daar vind je maar drie stukjes van in het zakje. Let daar goed op.

De budgetproof oplossing voor gemak


Er is een oplossing voor mensen die voor gemak én budget willen gaan: diepvriesgroenten. Denk aan (snij)boontjes of bloemkool en broccoli. Ze zijn vaak goedkoper dan de verse variant of even duur. Prettig: ze zijn regelmatig in de aanbieding. Budgetproof en gemakkelijk dus? En in tegenstelling tot verse groenten hoeven deze diepvriesgroenten niet binnen een paar dagen op.

Conclusie


Als je je bewust bent van prijzen en niet zomaar van alles in je mandje gooit ben je al aardig op weg om te besparen op groenten. Dat laat deze berekening maar weer zien. Zorg dus dat je weet wat de prijzen zijn van je favoriete groenten en fruit. Snijd ze zelf en eet ze als ze in het seizoen zijn. Dan zijn ze namelijk het goedkoopst, gezondst en hebben ze de kleinste ecologische voetprint.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’