Voor veel mensen is het een droom. Huis en haard achterlaten en met hun laptop de wereld over trekken als digital nomad. Maar wat zijn de financiële consequenties van deze manier van werken?
Wat is een digital nomad?
Digital nomad worden. Klinkt goed. Maar wat is een digital nomad eigenlijk precies? Kort door de bocht: iemand die haar (of zijn) werk kan doen vanaf welke locatie dan ook. Wereldwijd. Ideaal dus als je van reizen houdt en toch je geld moet verdienen.
Is het jouw droom om digital nomad te zijn? Lonken de vrijheid en het avontuur? Weet dan wel dat zo leven een heel ander financieel plaatje met zich meebrengt. Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Als je aan deze zes tips houdt, komt het vast allemaal goed.
Zorg voor minimale vaste lasten in Nederland
Sommige mensen kiezen ervoor om hun huur op te zeggen of hun huis te verkopen. Dat kan veel schelen in de kosten. Als je je huis wilt aanhouden, moet je namelijk je huur of hypotheek blijven betalen. En óók nog alle andere vaste lasten die bij je huis horen, zoals energie en je internetaansluiting. Wil je niet alle schepen achter je verbranden en nog een huis houden om naar terug te kunnen keren? Houd dan de kosten zo laag mogelijk. Bijvoorbeeld door je huis te verhuren. Dit kan voor een korte periode of natuurlijk voor de lange termijn. Naast je woning zeg je al je abonnementen op. Naar de sportschool in je eigen stad is wat lastig als je op je balkon in Barcelona zit.
Maak een plan hoe je geld gaat verdienen
Van tevoren heb je (hopelijk) nagedacht over hoe jij je geld gaat verdienen. Zorg dat je een plan hebt om opdrachtgevers te krijgen en te houden. Bereken ook hoeveel je moet verdienen om op deze manier te kunnen leven. Je lasten in Nederland zijn misschien laag, maar reizen kost nog steeds geld.
Zorg voor een goede buffer
Als je op reis gaat en tegelijkertijd werkt, zul je een balans moeten vinden tussen geld verdienen en geld uitgeven. Stel je voor dat je een tijdje zonder werk komt te zitten. Als je dan geen buffer hebt, dan moet je meteen terug naar huis. Dat lijkt ons niet de bedoeling. Zorg er dus voor dat je altijd wat geld achter de hand hebt.
Zet je reisbehoeftes op een rij
De één vertoeft het liefst in een camper, terwijl de ander aan het zwembad van een luxe resort hangt. Bepaal voor jezelf wat je reisbehoeftes zijn en waar je genoegen mee neemt. Dan weet je ook wat jouw nieuwe levensstijl je ongeveer gaat kosten. Als jouw lasten voor reizen laag zijn, heb je ook een minder hoog inkomen nodig. Die keuze is aan jou.
Onderzoek of je op reis kunt ruilen
Afhankelijk van het werk dat je doet, zou je natuurlijk ook ruilhandel kunnen voorstellen. Ben je tekstschrijver? Wie weet zijn er wel hotels op de locatie van jouw voorkeur die nieuwe teksten voor hun website kunnen gebruiken. Als je die maakt in ruil voor een aantal overnachtingen en mee-eten, kom je al een heel eind. En zo zijn er nog meer voorbeelden waarbij je jouw diensten kunt aanbieden in ruil voor iets anders.
Houd een blog bij
Veel digital nomads hebben ook een blog. (Sowieso leuk om er een aantal te volgen mocht je interesse hebben in deze manier van leven.) Een blog heeft meerdere voordelen voor een digital nomad. Als jij een goed gelezen blog hebt, kun je misschien wel eens wat gesponsord krijgen. Waar jij dan een stuk over schrijft. Denk eens aan een overnachting, een uitje of misschien een huurauto. Rijk word je hier niet direct van, maar je bespaart in ieder geval wel op bepaalde uitgaven.
Genoeg stof tot nadenken. Ga jij ervoor om digital nomad te worden? Succes!