Dieuwertje (30) is gek op eten en geld besparen. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze enthousiast wordt van boodschappen doen. Aan de ontbijttafel zoekt ze al naar de beste aanbiedingen. Haar geheim? Bulk inkopen en grote porties koken.
Als ik naar je bonnetje kijk, valt mijn oog meteen op de energiedrank en cola. Dat zijn de duurste uitgaven. Zie ik hier een verleidingsmomentje?
“Klopt, ik geef onnodig veel geld uit aan drankjes. Niet alleen cola en energiedrank, maar ook aan koffiecups en thee. Na al die glazen water wil je soms ook wat anders. Kan ik zonder? Natuurlijk, maar ik vind het lekker. Oh en trouwens: deze voorraad energy is voor ongeveer een maand.”
Maar ik zie ook genoeg groenten op je bonnetje staan. Kun je iets meer vertellen over de bon die je hebt geüpload?
“Op mijn boodschappenlijst staan vaak twee categorieën: versproducten en bulkinkopen. Ik heb een vriend, maar we wonen niet samen. Het is duur om elke week voor één persoon van alles een klein beetje te kopen. Mijn oplossing: bulk! Hierdoor is mijn boodschappenlijst elke keer anders. Het lijkt op dit lijstje bijvoorbeeld of ik weinig snacks in huis heb. Maar laatst waren mijn favoriete chocolade en chips in de aanbieding. Die heb ik meteen in bulk gekocht, zodat mijn voorraad weer is aangevuld. Deze keer had ik pech met bonusaanbiedingen. Twee aanbiedingen waar ik gebruik van wilde maken, waren uitverkocht. Hierdoor heb ik wat geschoven om toch binnen budget te blijven. Opvallend is waarschijnlijk dat er geen fruit op staat. Op mijn werk kan ik fruit eten, dat scheelt een hoop.”
Hoeveel ben je wekelijks kwijt aan boodschappen?
“Ongeveer € 50.”
Dat is best een hoog bedrag voor een eenpersoonshuishouden. Hoe komt dat?
“Boodschappen doe ik in de basis voor mezelf, maar ook gedeeltelijk voor mijn vriend. We zijn het ene weekend bij hem en het andere bij mij. Ik koop elke week wel iets in bulk, daardoor is het bedrag hoger. Op vrijdag komen de aanbiedingen van Albert Heijn online. Aan de ontbijttafel zoek ik al naar leuke aanbiedingen. Deze vormen dan de basis van gerechten die ik ga maken. Zo bepaal ik welke bulkinkopen ik het beste kan doen.”
Zo, jij bent fanatiek, al aan de ontbijttafel bezig met besparen.
“Haha ja, ik word enthousiast van boodschappen doen. Ik ben gek op eten en geld besparen. Die twee komen perfect samen bij het boodschappen doen. Ik laat trouwens de boodschappen thuis bezorgen. Dat doe ik vooral, omdat ik niet te zwaar mag tillen. Bijkomend voordeel: zo voorkom ik impulsaankopen.”
Slim, maar heb je dan toch niet stiekem soms wat zwakke momentjes?
“Nou, drankjes dus. En als ik naar de winkel ga, laat ik me heel soms verleiden door de tapasafdeling. Het ziet er allemaal zo lekker uit. Toch eindigt het zelden in mijn mandje, want die prijs is écht hoog.”
Ik ben wel even benieuwd: welke gerechten ga je maken op basis van dit bonnetje?
“Ik heb versproducten ingeslagen voor twee gerechten, eentje voor avondeten en eentje voor lunch. Ook al woon ik alleen, ik kook altijd voor vier tot zes personen. Hiervan eet ik twee maaltijden dezelfde week op en de rest gaat de vriezer in. Voor het avondeten heb ik op basis van dit bonnetje een courgette spaghetti gemaakt met kipgehaktballetjes. Voor lunch had ik nog zelfgemaakte rode linzen- en courgettesoep in de vriezer. Dit was niet genoeg voor een volledige lunch, dus ik maakte er een rauwkostsalade bij. Ook heb ik een boerenomelet gemaakt als ontbijt. Ik eet vaak eieren met groente in de ochtend.”
Zou je nog jouw ultieme budgetrecept met de rest willen delen?
“Ragout pasta! Dat was een gerecht dat ik als student maakte wanneer ik blut was. Hiervoor gebruik je een pastasoort die je in de voorraadkast hebt (of de goedkoopste uit de supermarkt), een blikje ragout en groente die je nog over hebt. Extra lekker met een beetje geraspte kaas, maar die moet je dan wel net in huis hebben.”