Maak deze rekensom en je doet geen impulsaankopen meer

Weet jij hoeveel uur je moet werken voor een aankoop? Als je dat weet, kijk je anders naar elke aankoop. Reken je netto uurtarief uit en je bent waarschijnlijk genezen van impulsaankopen. Zo doe je dat.

Door Renée

Wat verdien jij per uur? Toen ik jonger was, kon ik het je zo vertellen. Ik werkte bij een supermarkt op de vleesafdeling. Mijn zaterdagen begonnen om zeven uur ’s ochtends en ik sneed vlees in plakken tot drie uur ’s middags. Het was geen glamoureus baantje, maar het zorgde voor geld in mijn portemonnee. Ik wist precies wat ieder uur werken me opleverde. Inmiddels kan ik het je niet meer vertellen, maar ik weet wel dat het niet veel was. Minimum jeugdloon is voor een 15-jarige zo’n €3 bruto per uur. Dus zoiets zal het zijn geweest. Wanneer ik iets wilde kopen, spookte dat uurloon door mijn hoofd. Ik rekende voor mezelf uit hoeveel uur ik voor die (impuls)aankoop moest werken. Dat was vaak genoeg een reden om iets terug te leggen in het schap. Leuk tijdschrift, hoor. Maar om er nou bijna drie uur voor te werken? Ik ga wel even naar de bibliotheek om het daar gratis te lezen. 

Pak je salarisstrook erbij

Wanneer we volwassen worden en een maandsalaris gaan verdienen, verliezen we ons uurtarief uit het oog. We kijken vooral naar ons maandsalaris. Prima, op zich, alleen verlies je zo ook het gevoel voor wat je per uur verdient. En dus hoe lang je voor aankopen moet werken. Je uurtarief uitrekenen is dé manier om weerstand te bieden aan impulsaankopen. Daarom wil ik het graag met je uitrekenen. Nu denk je misschien: ik hoef dat helemaal niet uit te rekenen. Ik kan gewoon mijn salarisstrookje erbij pakken en het opzoeken. Ja, daar staat inderdaad een uurtarief op. Maar dat is niet het bedrag dat ik graag met je uit wil rekenen. Ik wil een netto uurtarief met je achterhalen waar al je kosten vanaf zijn. Daarmee bedoel ik niet alleen belastingen, we gaan ook de kosten die je maakt om te werken van je uurtarief aftrekken. Ben je klaar om het sommetje te maken?

Zo reken je je uurtarief uit 

We beginnen bij het begin. Wat verdien je per maand? En dan bedoel ik netto, dus nadat je er belasting over hebt afgedragen. Je netto salaris is dus het bedrag dat je ook echt op je rekening gestort krijgt. 

Nu wil ik graag weten hoeveel uur je per maand werkt. Reken dat eens voor jezelf uit en schrijf het ook op.

We gaan nu kijken naar de kosten die je maakt om te kunnen werken. Misschien koop je geregeld nieuwe, representatieve kleding voor op kantoor. Misschien betaal je een oppas of het kinderdagverblijf wanneer jij op je werk bent, of maak je reiskosten die je zelf moet betalen. Tel die bedragen voor een maand bij elkaar op. 

Neem nu je netto maandsalaris (dus wat er op je rekening wordt gestort) en trek daar de kosten uit de vorige stap vanaf. Je weet nu wat je elke maand echt overhoudt van je salaris.

We gaan nu verder met het berekenen van je uurtarief. Je deelt het maandsalaris waar de kosten vanaf zijn nu door het aantal gewerkte uren per maand. Daar komt een bedrag uit en dat is je werkelijke uurtarief.

Valt het mee of juist tegen? Ik doe deze oefening vaak met mensen tijdens workshops en cursussen. Al meerdere keren heb ik mensen hun hand voor hun mond zien slaan van verbazing. Vaak omdat het uurtarief ze enorm tegenviel. Anderen waren juist weer positief verrast door de uitkomst van de som.

Hoe gaat dit bedrag je nu precies helpen? Vanaf nu kun je van iedere aankoop uitrekenen hoe lang je ervoor moet werken. Stel, je netto uurtarief is €17,50 en je wilt een spijkerbroek van €100 kopen. Dan kun je vanaf nu uitrekenen hoelang je daarvoor moet werken. €100 / €17,50 = 5,6 uur. Je weet nu dat je ruim 5,5 uur moet werken om genoeg geld te verdienen voor die broek. Ik zeg niet dat je die broek nu niet moet kopen. Helemaal niet. De keuze is nu aan jou. Welke aankopen zijn het waard en welke niet?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’