Deze eigenschap helpt je rijk worden

Rijk worden. Wie wil het niet? Ik ben nu een paar jaar bezig met dit doel en ontdekte dat één eigenschap enorm helpt. Deze deel ik graag met jou en vertel je hoe je deze ontwikkelt.

Mijn overburen hebben een nieuwe auto. Een afgeleide van een 4 wheel drive. Zo’n PC tractor, maar dan net wat minder aso. Ik vind het best een mooi ding. Genoeg ruimte voor alles wat je wilt vervoeren en ik kan me voorstellen dat ‘ie ook wat lekkerder rijdt dan wat wij voor de deur hebben staan. Wij zijn al jaren de ’trotse’ eigenaren van een Suzuki Swift. Een grijze, met hier en daar wat deuken en krassen. De auto heeft een verhaal. Ik kocht ‘m bijna tien jaar geleden tweedehands, toen Kasper en ik elkaar net leerden kennen. Ik ruilde mijn oude Fiatje in en moest nog zo’n 7.000 euro bijbetalen bij de dealer. Een hoop geld voor mij toen. Nog altijd wel, trouwens.

Ik was zo trots als een pauw. Ik weet nog dat we een proefrit maakten, en dat er nog een cd van K3 in de cd-speler bleek te zitten. Het was een auto geweest van mensen met kinderen. Die kinderen wilden wij ook wel, en we zagen ze al helemaal in hun autozitjes achterin zitten. Ik stuurde vrienden foto’s van mijn nieuwe waggie. Van de buitenkant, maar ook van de ingebouwde radio. Zo hip, vond ik dat toen. Tot die tijd had ik altijd zo’n radio gehad waarvan je het frontje eraf kunt klikken als je parkeert in een slechte wijk. Kortom: apetrots waren wij op onze nieuwe aanwinst.

Na een paar jaar fijn rijden verhuisden wij naar Curaçao. De auto ging niet mee. Mijn zus nam de auto van ons over en reed er een paar jaar. Toen zij er uiteindelijk vanaf wilde, stak mijn broer zijn hand op. Die wilde ‘m wel over nemen. Mijn schoonzus kreeg wat later een leaseauto van haar werk, en dus was de Suzuki Swift in hun huishouden ook niet meer nodig. Wij woonden inmiddels weer in Nederland, hadden wat tweedehands autootjes versleten en wilden ons eigen autootje wel weer terug. Zo kwam ze een paar jaar geleden weer bij ons terug. De wieldoppen zijn er inmiddels allemaal afgevallen. Er zijn wat deuken en krassen bij gekomen en ik vermoed dat ze niet zo lang meer te leven heeft. Maar we blijven haar trouw tot het eind, terwijl we ondertussen stiekem sparen over haar vervanging.

Terwijl ik in de keuken stond te koken, keek ik uit op die nieuwe auto van de buren. En ik dacht aan ons eigen autootje. Opeens bedacht ik: tevreden zijn is de belangrijkste eigenschap om rijk te kunnen worden. Niet altijd kijken naar een ander en wat zij of hij heeft. Maar blij zijn met wat je zelf hebt. Als je blijft begeren wat een ander mooier, groter en duurder heeft en daar ook naar handelt, zul je zelf financieel niet snel vooruit komen. Ons inkomen groeit meestal niet zo hard als onze wensen doen. 

LEES OOK: We doen 1 auto weg

Ik ben de eerste om te zeggen dat ik ook wel eens verleid word. Zeker nu ons huis verbouwd is. Ik ben een VT Wonen-fan en zie de mooiste dingen voorbij komen. Ik wil het allemaal hebben en weet zeker dat het prachtig zou staan in ons huis. Maar ik koop het niet. Voor mij hebben bepaalde producten een maximale prijs. Die prijs kan iets omhoog gaan omdat het een heel mooie versie is. Neem bijvoorbeeld een stoel. Ik voel: daar geef ik maximaal, zeg, 100 euro aan uit. Dan ga ik echt niet 400 euro betalen omdat dit exemplaar zo mooi is. Dat heeft niets te maken met hoeveel ik verdien en of ik het kan betalen. Ik vind dat gewoon onzin. Ik heb een oog voor het zoeken van mooie betaalbare spulletjes en ben daar tevreden mee. Gewoon tevreden.

Als mensen vragen ‘Wat is de eerste stap naar rijker worden?’ antwoord ik vaak dat je je inkomsten en uitgaven moet gaan bijhouden. En daar sta ik nog altijd achter. Ik maakte niet voor niets een te gek kasboek getiteld Money Planner by PorteRenee. Eigenlijk hoort daar nog een tip bij: leer tevreden zijn met wat je hebt. Makkelijker gezegd dan gedaan, dus dan maar een paar tips erbij voor een ieder die daar nog wat mee wil oefenen.

De tips

1. Loop je huis eens door en kijk wat je allemaal al bezit. Check je kledingkast, je meubels, je schoenenkast en ook bijvoorbeeld je auto. Kijk nu eens heel bewust niet naar alles wat daar beter aan zou kunnen, maar zie wat een fijne spullen het zijn. Raak die ene fijne jurk, die achterin je kast is beland, eens aan. Denk aan wat je er allemaal in mee hebt gemaakt. Nieuw is echt niet altijd beter, spullen met een verhaal zijn te gek.

2. Maak een lijst met 10 dingen in je leven die je blij maken. Niet te lang over nadenken. Hoeveel dingen staan erbij die gelinkt zijn aan spullen? En aan bezittingen? Waarschijnlijk niet zoveel. Dit relativeert het belang van dingen hebben en kopen nogal, vind ik altijd.

3. Creëer een tevredenheid-affirmatie voor jezelf. Een affirmatie is een zin/overtuiging die je vaak voor jezelf herhaalt. In dit geval zou dat kunnen zijn: ‘Ik heb alles wat ik nodig heb. Meer, groter, duurder zal me niet gelukkiger maken.’

4. Zie in hoe gek we tegenwoordig met spullen omgaan. We gebruiken ze niet hun hele levenstijd meer, maar vervangen ze vaak al eerder omdat we een mooiere variant zien. De omloop van spullen is zoveel hoger dan jaren geleden. Fijn voor winkeliers, die blijven verkopen. Niet fijn voor jouw portemonnee en voor het milieu.

LEES OOK: Minder kopen: Deze 8 tips helpen je

5. Krijg de link tussen spullen willen bezitten en je ambitie om steeds een beetje rijker te worden, helder. Je kunt niet het een én het ander willen. Welke van deze wensen is voor jou het belangrijkst? Ik ken mensen die gek zijn van alles rondom interieur en als slogan hebben: ‘I like my money where i can see it, in my interior.’ Dat is een duidelijke keuze. Ik zie mijn money liever op mijn rekening, in aandelen en in mijn huis, zodat ik vrijer en onbezorgd kan leven. Keuzes, mensen.

6. Het verschil tussen een ‘want’ en een ‘need’ is belangrijk om te leren. Wil je iets omdat je het wilt? Of wil je iets omdat je het echt nodig hebt? Wees eerlijk naar jezelf, stel jezelf bij elke aankoop deze vraag en handel ernaar. Een ‘want’ mag best af en toe, maar houd jezelf niet voor de gek door te doen alsof het een ‘need’ is.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop