De rente op je studieschuld gaat (waarschijnlijk) stijgen: wat zijn de gevolgen?

Lange tijd konden studenten gratis geld lenen. Maar die tijd lijkt voorbij. Hoe zit het precies met de rente op je studieschuld?

Als student kun je al jaren gratis geld lenen, omdat de rente 0% is. Zo betaal je niks extra’s voor je lening. Leen je € 15.000, dan betaal je € 15.000 terug. Geen cent meer. Daar zijn we inmiddels aan gewend. Want die extreem lage rente vinden we heel normaal. Toch is dat het niet. Nu de rente op reguliere leningen en op hypotheken hard stijgt, is het logisch dat de studieschuld straks ook aan de beurt is.

Ook een studielening is een lening

We kennen allemaal deze waarschuwing: “Let op! Geld lenen kost geld”. Over een lening betaal je een rentepercentage. Hierdoor ben je onder aan de streep méér geld kwijt, dan wat je hebt geleend. Dat zijn de kosten van je lening. Voor een lening van € 10.000 kun je bijvoorbeeld in totaal € 12.000 betalen, inclusief rente.

De afgelopen jaren waren alle rentepercentages extreem laag. Denk maar aan de lage hypotheekrente en spaarrentes van niks. Ook de rente op een lening voor je studie was historisch laag, namelijk 0%. Hierdoor leek het alsof het heel gewoon is dat studenten gratis geld mogen lenen. Dat is het niet. In 2008 was de rente bij DUO bijvoorbeeld 4,17%.

De rente op studieleningen is volgens de wet gekoppeld aan staatsleningen. Dit betekent dat de rente over je studieschuld niet voor altijd vaststaat op 0%, maar kan wijzigen. Dus omhoog of omlaag. Net zoals de rente op andere leningen.

Eind 2022 weet DUO meer

De rente op studieleningen kan dus veranderen. Dat gaat zo:

  • Heb je recht op studiefinanciering? Dan wordt de rente elk jaar opnieuw vastgesteld.
  • Geen recht meer op studiefinanciering? De rente wordt in de terugbetalingsperiode eens in de 5 jaar vastgesteld

Op het moment van schrijven is het nog niet bekend of en met hoeveel de rente bij DUO omhoog gaat. De rente stelt het ministerie van OCW vast. Aan het eind van 2022 krijgen alle (oud)studenten bericht. Hierin staat welk rentepercentage voor hen geldt vanaf 1 januari 2023.

Of je als oud-student ook direct rente moet betalen over je studieschuld, hangt af van wanneer je bent afgestudeerd en gestopt met lenen. Tijdens de terugbetalingsperiode staat de rente steeds 5 jaar vast. Dit heet de rentevaste periode. Daarna krijg je een nieuw rentepercentage, die ook weer voor 5 jaar geldt.

Via de website van DUO kun je zelf berekenen wat jouw rentevaste periode is, en welk rentepercentage daarbij hoort.

Dit zijn de gevolgen

Via BerekenHet.nl hebben we een paar rekensommen gemaakt. Zo krijg je een idee wat de gevolgen zijn als de rente omhoog gaat.

Situatie 1:

Stel je hebt 1 januari 2015 voor ’t laatst studiefinanciering gekregen. Je totale studieschuld komt uit op € 30.000. Deze betaal je volgens het oude stelsel – in 15 jaar – terug. Na de aanloopfase begin je direct met aflossen. Hieronder zie je wat de gevolgen zijn als de rente omhoog gaat:

RentepercentageMaandbedragTe betalen rente
1%€ 174,22€ 1.065
1,5%€ 178,52€ 1.581
2%€ 182,87€ 2.103
2,5%€ 187,27€ 2.630
3%€ 191,71€ 3.163
Bron: BerekenHet.nl

Situatie 2:

Stel je kreeg 1 januari 2020 voor ’t laatst stufi. Hiermee kwam je totale studieschuld op € 30.000. Dit bedrag los je volgens het nieuwe stelsel – in 35 jaar – af. Ook hier begin je gelijk na de aanloopfase met aflossen. Dan zijn dit de gevolgen van een renteverhoging:

RentepercentageMaandbedragTotale rente
1%€ 84,42€ 5.528
1,5%€ 91,49€ 8.496
2%€ 98,86€ 11.594
2,5%€ 106,54€ 14.819
3%€ 114,51€ 18.164
Bron: BerekenHet.nl

Klein percentage, grote impact op studielening

Zoals je ziet, kan de rente behoorlijk oplopen. Tot wel duizenden euro’s. Ook met een klein rentepercentage. Dat komt omdat DUO rekent met samengestelde rente. Dat wil zeggen, er wordt ook rente over de rente berekend.

Een studielening is een investering in jezelf. Maar let goed op! Want het geld moet gewoon weer terug naar DUO. Gaat de rente omhoog? Dan kun je zomaar honderden euro’s per jaar meer kwijt zijn.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’