De 10 bespaartips die het beste werken (en je niet eerder hoorde)

Het internet staat vol met bespaartips. Deze 10 tips van Renée helpen écht en je hebt ze niet al duizend keer gelezen.

1. Trouw met iemand zonder gat in zijn/haar hand

Nou ja, je hoeft van mij niet per se te trouwen. Het gaat me er vooral om dat je iemand uitzoekt die niet elke maand zijn of haar salaris er in vijf dagen doorheen jast. Ik geef toe: mijn man had een pittige creditcardschuld toen wij elkaar leerden kennen. Ik weet nog dat ik in een van de eerste maanden samen zijn winterjas voor moest schieten. Dat vond hij zo gênant dat hij direct met zijn financiën aan de slag ging. Een paar maanden later had hij zijn zaakies op orde. Een man die geen interesse heeft om zijn financiële leven te beteren, kun je maar beter aan je voorbij laten gaan. Je zult, als je samen verder gaat, samen verantwoordelijkheden moeten dragen in het leven. Daar heb je een volwassen man voor nodig die ook echt verantwoordelijkheid neemt.

2. Koop en verkoop

Ik ben een echte ritselaar. Wanneer ik bij de kringloop iets zie waarvan ik zeker weet dat het te laag is geprijsd, koop ik het om het op Marktplaats door te verkopen. Dat gaat bijna altijd goed. Op die ene keer na dat ik een heel oude kinderwagen meenam voor € 15. Die heb ik uiteindelijk gratis weggeven aan een verzamelaar omdat geen haan er naar kraaide. Ach, you win some, you lose some. Maak de handelaar in jezelf los en probeer wat bij te verdienen. Dat is makkelijker dan je denkt, echt waar.

3. Betaal je rekeningen meteen

Vroeger had ik er een handje van. Dan legde ik rekeningen waarvan de betaaltermijn nog ver was aan de kant. Om ze vervolgens kwijt te raken en aanmaningskosten te ontvangen omdat ik te laat was met betalen. Nu betaal ik rekeningen meteen. Voor mensen in loondienst zou dus gelden: krijg je je salaris? Dan betaal je meteen alle rekeningen. Zo voorkom je betalingsachterstanden en heb je meteen een goed overzicht van wat er over is die maand. Zo weet je ook wat er gespaard kan worden.

4. Maak het thuis leuk

Ooit woonden we veel ongezelliger. Toen ging ik vaak de deur uit. Zodra ik even tijd had: hup, naar een speeltuin of een restaurant. Het waren geen dure uitjes, maar als je alles bij elkaar optelde? Nu, als we een dag vrij zijn, roepen de kids om het hardst dat ze de hele dag thuis willen blijven in hun pyjama. Er is volop speelgoed, er zijn lekkere hoekjes om te chillen met een dekentje en een boekje en als we toch even naar buiten willen (frisse lucht is op zich wel fijn) is er onze fijne tuin en een speeltuintje om de hoek. Het thuis aangenaam en gezellig maken, scheelt veel geld aan uitjes.

5. Gebruik de app Too Good To Go

Ik ben hier zó fan van. Deze app biedt een verzameling van restaurants en winkels die eten dat ze niet meer kunnen verkopen, voor weinig geld af laten halen. Zo haalden wij al eens een heerlijke lunch bij een hotel in Amsterdam. Het kostte ons € 3,99. Het was over van het ontbijt. We hebben er met zijn vieren van genoten! Ook bakkers, koffietentjes en restaurants doen mee. Niet alleen vind ik het tof om voor weinig geld lekker eten te scoren, maar vooral vind ik het goed dat er iets tegen voedselverspilling wordt gedaan. Dus restaurants: sluit je aan. Zodat we die enorme hoeveelheid voedsel die elke dag in de prullenbak terechtkomt, kunnen terugdringen.


6. Volg de koopjeskalender

Sommige aankopen zijn in specifieke maanden goedkoper. Ja, speelgoed natuurlijk net na de feestdagen. Winterjassen wanneer het al een tijdje winter is. Bikini’s aan het einde van de zomer. Maar het gaat verder dan dat. En het is best interessant om die aanbiedingen te volgen. Als je me wel belooft dat je alleen koopt wat je nodig hebt. Dus niet kopen om het kopen.

7. Ga op tijd weg

Hiermee bespaar je jezelf niet alleen de verkeersboete. Door rustiger te rijden, kun je flink besparen op je benzine. Ja, op dezelfde afstand. Op tijd doorschakelen, niet nog net wat harder dan de maximum snelheid rijden, je banden iedere twee maanden oppompen. Doe het allemaal en je kunt tot 10% van je benzinekosten besparen. Zeker als je veel rijdt, kan dat een hoop geld zijn. En dat bedrag kan dan natuurlijk door naar de spaarrekening.

8. Begin een eetclubje

Jarenlang heb ik een eetclub gehad. En nee, ik ben absoluut geen keukenprinses, maar gezellig dat het was! Hoe bespaar je hier geld mee? Nou, het bespaart je etentjes buiten de deur. Terwijl andere vriendinnen met elkaar afspraken in een restaurant en per persoon € 50 uitgaven, aten wij om de beurt bij elkaar. Wanneer je aan de beurt was, kostte het je misschien € 50. De andere keren at je gratis. En toch had je dat restaurantgevoel. Met verrassende gerechten, een lekker glas wijn erbij en je hoefde niet zelf af te wassen.

9. Betaal per jaar

Wij betalen onze zorgverzekering een jaar vooruit. We krijgen dan 2% korting. We betalen ook de inkomstenbelasting in één keer vooruit. Dan krijgen we ook korting. Alles wat we voor een jaar vooruit kunnen betalen, doen we. Zolang we financieel die ruimte hebben. Het gaat mij niet alleen om die korting die je krijgt, maar vooral om het gevoel van financiele ruimte in de rest van het jaar. Dan moet ik natuurlijk de betalingen voor het jaar erop bij elkaar sparen. Maar meestal gaat er vanzelf meer naar de spaarrekening. Dat is een psychologisch dingetje, hoor. I know. Maar misschien werkt het voor jou ook.

10. Wat heb JIJ nodig (en niet een ander)?

Wat heb je nodig? Vaak beantwoorden we die vraag op basis van wat anderen om ons heen hebben. Of gewoon op wat een algemeen geaccepteerd beeld is. Probeer dat eens helemaal los te laten. Wat heb JIJ nodig? Ik heb bijvoorbeeld geen enkel keukenapparaat behalve een staafmixer en een tosti-ijzer. Dus geen keukenmachine, hak-en-snij-dingen, geen mixmachine. Een keer per jaar, meestal met Kerst, staat mijn moeder te mopperen dat ik niks heb. Ik lach erom. Ik gebruik het nooit, dus heb het niet nodig. Wat nodig is, is helemaal persoonlijk. Laat je aannames en sociale normen daarover los. En bedenk wat jouw waarheid is.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen