Dankzij deze trucjes knalt je energierekening omlaag

Misschien denk je dat je alleen op je energierekening kunt besparen door de verwarming minder hoog te zetten. Er zijn meer manieren. Ik deel 7 trucjes die écht verschil maken.

Door Renée

Wij hebben sinds kort vloerverwarming, echt een traktatie. Het huis is de hele dag en ook ’s nachts aangenaam warm. Niet meer die geur van radiatoren of koude voeten. Ik vond het wel even wennen. Want het voelt heel vreemd om je verwarming ’s nachts op 18,5 graden te laten staan. Ik ging online op onderzoek uit: is dat wel echt de zuinigste en duurzaamste manier. Het antwoord is: ja. Ik ontdekte dat ik het water dat door de vloerverwarming stroomt best wat lager in temperatuur kan zetten. Dat zou flink besparen. We probeerden het en het huis blijft nog altijd aangenaam warm. Scheelt toch weer een paar centen. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op nog veel meer trucjes om je energierekening naar beneden te krijgen en die deel ik graag met je. Want niet alleen minder betalen is fijn, ook minder gebruiken is fijn voor onze aarde.

1. Ontlucht je radiatoren

Het betekent dat je de lucht uit je radiatoren laat. Die lucht zorgt ervoor dat je verwarmingen minder snel warm worden. We deden dit meteen toen we de sleutel van ons recreatieappartement kregen. Des te langer er lucht uitkomt voordat er water gaat stromen, des te meer lucht zit erin. Normaal duurt dit misschien een paar tellen, bij ons duurde het wel een minuut. Ik vermoed dat de vorige eigenaren dit in 20 jaar tijd nooit hadden gedaan. Daardoor hadden ze dus structureel te veel verwarmingskosten betaald. Ontluchten is simpel. De YouTube-video hieronder legt het heel simpel uit. Dit kan iedereen!

2. Zet je cv-ketel op ecostand

Dat staat-ie bij ons ook. Dit betekent in de meeste gevallen dat je cv-ketel geen voorraad heet water onder zich houdt. Dat doet de ketel normaal gesproken wel en dit kost een hoop energie. Bij de ecostand duurt het dus even voordat het douchewater of badwater warm wordt. Maar ach, als je weet dat het veel energie scheelt heb je dat er wel voor over, toch?

LEES OOK: Energie-expert: “‘s Nachts moet de verwarming gewoon aan”

3. Ventileren kun je leren

Bij mij zit het inmiddels in mijn systeem. Wanneer we wakker worden, gaan overal de ramen even open. Maximaal een halfuurtje, anders wordt het te koud in huis. Ik bewoonde ooit een huis met zo’n fancy ventilatiesysteem, waarbij je liever zelfs geen raam openzette omdat dat het systeem verstoorde. Dat heeft mijn jarendertighuis niet meer, dus we doen het tegenwoordig ouderwets. Hoe helpt dit nou besparen op je energierekening? Frisse, droge lucht verwarmt makkelijker en sneller dan lucht die vochtig is, omdat deze al langer in huis hangt.

4. Kill tocht

Wij zijn fanatieke tochtstripplakkers. Die kosten bijna niks en besparen je die vervelende tocht in je nek waardoor je huis niet fijn en aangenaam voelt. De meeste mensen zetten vanwege toch de verwarming maar weer een graadje hoger. Zonde! Ook de gordijnen die wij kochten voor onze glazen achterwand houden veel kou tegen. En een dekentje op de bank staat helemaal vtwonen maar is ook lekker warm.

5. Wij zetten de verwarming lager

Zodra de kinderen op bed liggen, zetten wij de verwarming lager. Het duurt wel even voordat het afkoelt in huis. Dat is vaak pas zo tegen de tijd dat wij zelf ook naar boven gaan. Zo bespaar je jezelf en het milieu toch een paar uur stoken.

6. De radiatoren op de slaapkamers blijven grotendeels uit

Als het écht koud is, draai ik ze even open op de kinderkamers voor het slapengaan. Op onze eigen kamer eigenlijk überhaupt nooit, want ik krijg er hoofdpijn van als ik slaap met een verwarming aan. Door kamers niet te verwarmen bespaar je een hoop. Houd dan wel de deuren dicht, zodat de kou uit die kamers niet je verwarmde kamers afkoelen.

7. Laat je verwarming vrij

Zet er geen bank voor, hang er geen gordijnen voor. Zo kan de warmte zich niet goed door je kamer verspreiden. En dat is gewoon zonde.

Je leest het: er is genoeg wat je kunt doen om minder energie te verbruiken. Je hoeft heus niet je hele huis te verbouwen om energielabel A te maken. Al zou dat natuurlijk wel fijn zijn. Ook kleine aanpassingen zoals deze helpen echt. Pas het vooral toe en check eens of je dit jaar misschien wat terugkrijgt in plaats van bij moet betalen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.