Controlfreak Ralf heeft 17 spaarpotjes: “Daardoor hebben we dik €60.000 spaargeld”

Ralf (26) is een echte controlfreak als het gaat om de financiën van hem en zijn vrouw Liesbeth (28). Ieder jaar maakt hij een begroting en zet de geldzaken weer op scherp. Ze hebben maar liefst zeventien spaarpotjes en dat legt ze geen windeieren.

Vertel, sparen is zeg maar echt jouw ding. Of niet?
“Haha, ja, dat klopt! Sparen zat er bij mij al vroeg in. Op mijn dertiende had ik mijn eerste bijbaantje en ook tijdens mijn opleiding werkte ik veel. Van het geld dat ik verdiende, kocht ik elektronica op en verkocht het weer met winst via Marktplaats. Toen ik op mijn 22e met Liesbeth ging samenwonen, had ik € 70.000 gespaard. Ik ben een echte controlfreak als het gaat om sparen en besparen. Ieder jaar in december maak ik een begroting. Dan zet ik onze vaste lasten op een rij, bedenk welke kosten we het komende jaar kunnen verwachten en kijk waar we op kunnen besparen.”

Wow, wat een vermogen al op die leeftijd. En ook al zoveel bezig met besparen. Hoe pak je dat aan?
“Ik kijk bijvoorbeeld of de zorgverzekering goedkoper kan. Of het loont om over te stappen naar een andere energieleverancier. En of de abonnementen die we hebben wel de moeite waard zijn. Zo gaat nu Netflix eruit. We kiezen voor een abonnement op Amazon Prime. Dat scheelt weer een paar euro. En als we korting krijgen op het vooruitbetalen van een rekening, dan doen we dat. Nadenken over uitgaven vind ik belangrijk. En ik vind het gewoon leuk om met cijfertjes bezig te zijn. Onze financiën is echt mijn ding. Liesbeth vindt het gelukkig prima.”

Wat een geluk heeft je vrouw. Hoe ziet jullie spaarrekening er eigenlijk uit?
“We hebben zeventien spaarpotjes. Er is een potje voor de boodschappen, voor vakanties, kleding, verjaardagen, luiers en speelgoed voor ons kind, het eigen risico voor de zorgverzekering, de glazenwasser. Noem maar op. Iedere maand gaan er automatisch vaste bedragen naar al deze potjes.”

Maar geven jullie, naast al dat sparen en besparen, ook nog geld uit?
“Ik vind het best moeilijk om geld uit te geven. Maar doordat we geld voor uitgaven reserveren, wordt dat makkelijker. Bij het vullen van de spaarpotjes denk ik vooruit. Voor de afschrijving van onze elektrische fietsen bijvoorbeeld zet ik iedere maand € 50 apart. We sparen dus eigenlijk alweer voor nieuwe fietsen. Zo doe ik dat ook met apparatuur, meubels en telefoons.”

Als ik jou zo kan inschatten, check je voordat je iets koopt eerst of iets in de aanbieding is.
“Uiteraard. Ik zoek altijd naar de beste aanbiedingen. Is het écht een goede? Dan slaan we groot in. Zie ik ergens een goede aanbieding voor scheermesjes? Dan sla ik gerust voor drie jaar in. Dat is op dat moment natuurlijk wel een investering die niet in het maandelijkse boodschappenbudget past.”

Hoe los je dat op?
“Ik ga dan ‘creatief boekhouden’. Ik leen geld van de spaarrekening en stort iedere maand een deel van het boodschappenbudget weer terug. Totdat ik de ‘lening’ heb afbetaald. En als we een online bestelling doen en er gaat iets retour, schrijf ik het op. Ik hou goed in de gaten of dat geld inderdaad weer terugkomt. Ja, ik ben er maar druk mee, haha.”

Het klinkt bijna als een fulltime baan.
“Bijna wel, hè? Ik vind het leuk om te doen naast mijn baan in loondienst. Ik werk als accountmanager en Liesbeth werkt in de kinderopvang. Samen verdienen we € 5.000. Als we onze vaste lasten hebben betaald en alle spaarpotjes zijn gevuld, gaat het geld dat overblijft naar de spaarrekening. Ik maak ieder jaar een ‘gameplan’. Op dit moment kunnen we € 2.500 per maand sparen. Ik schrijf dan op hoe de spaarrekening iedere maand groeit. Aan het eind van dit jaar tikken we de € 62.500 aan. Zo’n overzicht motiveert. Volgend jaar lossen we met het spaargeld 15% extra op de hypotheek af.”

Waarom hebben jullie gekozen om extra af te lossen op het huis?
“Zodat de maandlasten dalen en we steeds meer kunnen sparen. We willen in de toekomst graag een ander huis. Vrijstaand wonen lijkt ons wel wat, maar het is geen must. We blijven ons verstand gebruiken en zullen nooit een huis volledig financieren en slaaf worden van de bank. We kunnen nu ook al verhuizen hoor, maar ik vind het leuk om ernaar toe te werken. Om er echt een doel van te maken.”

Jij praat echt gemakkelijk over geld. Is dat altijd zo geweest?
“Vroeger praatte ik meer over geld dan nu. Ik ben er wat terughoudender in geworden. Het is blijkbaar toch nog een taboe. Vrienden denken weleens dat het ons voor de wind gaat. Maar wat ze niet zien, is hoe hard we daarvoor werken en hoeveel we inleveren. Het is niet zo dat we op een houtje bijten, maar we zijn wel altijd bezig met besparen en goede deals zoeken. Er komt veel bij kijken.”

Ken je de PorteRenee Podcast al? Kasper en Renée gaan elke vrijdag in gesprek over, hoe kan het ook anders: geld. Geen saai gedoe hoor, want daar houden we niet van. We geloven namelijk dat praten over geld niet saai hoeft te zijn. Maar dat het je enthousiast kan maken. Luister je voortaan elke vrijdag mee? Je vindt de podcast in alle podcastplayer en ook in onze gratis app, die download je hier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop