Claudia’s energierekening steeg naar € 700: “In de kou zitten went best snel”

Door de hoge energiekosten steeg de energierekening van Claudia (46) en haar gezin van € 200 naar € 700 per maand. Ze hebben hun huis al verduurzaamd, dus er zit maar één ding op: zo lang mogelijk de verwarming uit houden. 

Ai, de energierekening van € 200 naar € 700 per maand. Dat is een flinke stijging! 
“Ja, ik maak me er al maanden druk om. Ik heb er echt slapeloze nachten van gehad. Ik vond het ook heel stressvol dat we pas kort van tevoren hoorden wat ons nieuwe tarief zou worden.  Energiemaatschappijen hoeven dat pas een maand vooraf te laten weten. Het is totaal niet transparant.”

Had je verwacht dat het nieuwe maandbedrag zo hoog zou zijn?
“Ik wist natuurlijk al langer dat ons vaste contract zou aflopen en om mij heen hoorde ik de ergste verhalen. Van mensen die ineens € 1500 moeten betalen. Ik bereidde me op het ergste voor. Uiteindelijk bleek onze energierekening dus € 700. Ik vind het heel veel geld en ik zou ook niet weten hoe we nog kunnen bezuinigen op stroom en gas. We hebben al zoveel gedaan aan het verduurzamen van ons huis en we doen verder helemaal geen gekke dingen.”

Heb je overwogen om over te stappen? 
“Nou, dat heb ik geprobeerd uit te zoeken, maar het is dus zo onduidelijk wat de tarieven zijn per energiemaatschappij. Ik hoor ook overal dat het niet slim is om over te stappen, dus inmiddels heb ik me neergelegd bij het nieuwe termijnbedrag. Het is niet anders.” 

Wat hebben jullie allemaal al gedaan qua verduurzaming?
Bijna alles! Een paar jaar geleden hebben we verbouwd en ook flink geïsoleerd. Vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie, tussen de eerste en tweede verdieping hebben we extra isolatie aangebracht. We hebben nieuwe kozijn met HR++ glas, een nieuwe voordeur, een nieuwe achterdeur. We kunnen gewoon niks meer doen.” 

Wow, dan kun je inderdaad wel zeggen dat je veel hebt verduurzaamd. En zonnepanelen? 
“Dat willen we heel graag, maar ons dak staat ongunstig. We wonen in een hoekhuis met een puntdak. De voorkant is op het zuiden, maar door dat puntdak, kunnen we daar natuurlijk geen zonnepanelen installeren. Op het oosten zou het kunnen, maar daar staan gigantische bomen. Tegen de tijd dat de zon over die bomen is, is-ie ook over het huis. Aan de westkant passen misschien twee zonnepanelen, maar dat is niet rendabel.”

En nu? In de kou zitten? 
“Het is nu 16,5 graden in huis. Overdag gaat het wel, want dan ben je bezig. ’s Avonds is het wel koud, maar dan liggen we onder dekentjes. Ik wil de verwarming echt zo lang mogelijk uit laten, want ik heb uitgerekend dat het honderden euro’s per maand kan schelen op de energierekening. Dus we hebben allemaal een extra vest of trui aan. 

Aan de andere kant went het ook wel, die koudere temperatuur. Vorige week waren mijn man en ik bij een kennis op bezoek die de verwarming wel aan had. Hij stond op 20 graden, helemaal niet heel hoog, maar ik vond het zo warm! Ik viel bijna in slaap. Mijn man zei later dat hij het ook heel warm vond en zelfs aan het zweten was.” 

En er is niets in jullie huis wat energie slurpt? 
“Als ik in de app van de energieleverancier kijk zie ik wel dat het stroomverbruik een stuk hoger ligt op dagen dat we een hele dag thuis zijn. Wassen, drogen; dat kost natuurlijk energie. We hebben twee meiden in de pubertijd, dus er is altijd veel te wassen. Ik zeg ook tegen ze dat ze maar vijf minuten mogen douchen, maar we weten allemaal hoe pubers zijn hè?”

Gaan jullie op andere dingen bezuinigen? 
“Ik heb meteen gekeken welke abonnementen we allemaal hebben en er een paar opgezegd. Zoals de Postcodeloterij en een sport abonnement waar we toch nooit gebruik van maakten. We hadden nog een verzekering die we niet meer nodig hadden. Die was € 5, maar alle beetjes helpen.”

Kunnen jullie nog rondkomen nu? 
“Jawel, maar we kunnen niet meer sparen. Omdat ik kapper ben, heb ik de laatste jaren ook minder goed verdiend, door corona. Toen moesten we interen op ons spaargeld en dat trekken we nu niet meer recht. Daar word ik wel moedeloos van. Onze oudste dochter studeert, dat kost ook een boel geld. En verder wordt alles duurder, het hele leven. Dan denk ik af en toe wel: adem in, adem uit. Er mag dus niets kapot gaan. Voorheen maakte ik me nooit druk als de auto naar de garage moet, maar nu wordt dat wel vervelend.”

En het prijsplafond dat eraan komt? Geeft dat een beetje rust? 
“Een beetje, maar waarschijnlijk blijven we wel meer betalen dan voorheen. We hopen gewoon heel hard dat de prijzen weer gaan dalen.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop