“Toen ik een carrièreswitch maakte, moesten we flink bezuinigen”

Christel (49) ging na een carrièreswitch een stuk minder verdienen en begon met strak budgetteren. In haar kasboekje laat ze zien dat ze voor bijna alle uitgaven een apart potje heeft.

“Mijn man Rob interesseert zich niet zo voor de financiën, dus ik hou me er het meest mee bezig. We overleggen wel hoor. Een keer per jaar maken we samen een jaarbegroting. Dan zetten we al onze uitgaven onder elkaar en kijken we of er posten zijn waar we op willen en kunnen bezuinigen. Voor bijna alle uitgaven heb ik een apart potje. Daar ben ik een paar jaar geleden mee begonnen. Ik maakte toen een carrièreswitch en ging in inkomen flink achteruit. Omdat we toen moesten bezuinigen ging ik inzicht en overzicht creëren. Ideaal, dat potjessysteem.”

En als een potje leeg is, is het ook echt leeg?

“Ja. Ik heb voor uit eten gaan en leuke dingen doen bijvoorbeeld €75 per maand gebudgetteerd. Tja, daar kan je niet iedere week van uiteten. Heel sporadisch stort ik wat bij van de spaarrekening. Wanneer we een dagje samen naar de sauna gaan, bijvoorbeeld. Dat doen we twee keer per jaar en redden we niet met het budget.”

Zijn er posten die je misschien toch wat aan de hoge kant vindt?

“Ons internetabonnement vind ik vrij duur. We hebben een uitgebreid pakket met veel mogelijkheden en daar maken we ook gebruik van. Met drie tieners in huis moet de WiFi wel goed werken hoor. Ik weet dat ik een soortgelijk pakket elders goedkoper kan afsluiten, maar overstappen vind ik zo’n gedoe met een nieuw kastje. Wel stap ik regelmatig over van energieleverancier of zorgverzekeraar.”

Jullie krijgen kostgeld van jullie dochter Joyce. Waarom?

“Joyce heeft een vaste baan en woont nog thuis. Ze geeft haar geld heel makkelijk uit en is totaal niet bezig met de financiële toekomst. Dat is iets voor later. We willen haar leren dat het leven niet gratis is. Door haar kostgeld te laten betalen geven we haar eigenlijk een financiële les. Die €100 die ze ons betaalt zetten we overigens op de spaarrekening en krijgt ze later weer terug.”

40% van de thuiswonende mbo-studenten draagt bij in de kosten thuis.

BRON: NIBUD

Ben je tevreden met het spaarsaldo?

“Ja. Ik vind het belangrijk dat er minimaal €10.000 op de spaarrekening staat. Voor als de auto het opeens begeeft. Onze spaarrekening is ook weer onderverdeeld in potjes. Zo verdeel ik die €600 die we sparen over de potjes auto, kinderen, studie en groot onderhoud huis.”

Je bent €750 per maand aan boodschappen kwijt. Tevreden?

“Zeker. Ik lees in deze rubriek soms dat gezinnen maar €400 per maand aan boodschappen kwijt zijn. Hoe dan, vraag ik me af. Ik vind €750 voor een gezin met drie tieners echt niet te veel. Soms ben ik wel meer kwijt. Ik doe de boodschappen online en tussendoor haal ik nog wat extra dingen, want het eten gaat er hier razendsnel doorheen.”

88% van de Nederlanders geeft aan goede doelen. Gemiddeld €216 per jaar.

BRON: RTL Nieuws

Jullie geven €325 aan goede doelen. Vertel eens?

“Wij vinden het heel belangrijk dat je niet alleen voor jezelf leeft. We leven in een zeer welvarend land en vinden het belangrijk om deze welvaart te delen. Zo ondersteunen we drie kindjes in een ontwikkelingsland, zodat zij onderwijs kunnen krijgen. En we geven geld aan de kerk en steunen nog wat losse christelijke doelen. We doneren ook altijd een bijdrage wanneer er grote landelijke acties zijn, zoals in augustus vorig jaar de GIRO555 actiedag voor Beiroet”

LEES OOK: Er gaat 150 euro per maand naar goede doelen

Maakt geld gelukkig?

“Geld draagt in zekere zin wel bij aan geluk. Ik kan doen wat ik wil en daar word ik gelukkig van. Ik kon de keuze maken om voor een baan te kiezen waarbij ik flink salaris moest inleveren, maar waarvan ik veel gelukkiger ben geworden. Ik kijk graag naar het programma ‘Steenrijk, Straatarm’. Als ik zie dat er mensen zijn die niet eens een brood van een euro kunnen kopen, dan vind ik dat echt heel schrijnend. In die zin maakt te weinig geld wel echt ongelukkig.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop