Cadeaus op de werkvloer: wat is normaal om te krijgen?

Als je een baan in loondienst hebt, krijg je met kerst waarschijnlijk een (leuk) presentje. Misschien krijg je ook iets met je verjaardag. Wat is eigenlijk normaal in Nederland als het gaat om cadeaus op de werkvloer?

Als eerste: je werkgever is niet verplicht je een cadeautje te geven bij feestelijke gelegenheden. Je werkgever moet natuurlijk netjes je salaris betalen en vakantiegeld, en eventueel een bonus of dertiende maand. Maar een kerst- of verjaardagscadeau is niet verplicht.

Het is natuurlijk wel attent om iets te krijgen. Zelf kreeg ik jarenlang een bos bloemen van mijn werkgever voor mijn verjaardag, toen ik nog in loondienst werkte. Dat vond ik ieder jaar weer heerlijk, want ik koop eigenlijk nooit bloemen voor mezelf, maar je huis fleurt er meteen van op. Ook zamelden collega’s vaak een bedrag in, waar ze dan een cadeaubon voor kochten, zodat ik zelf iets leuks kon uitzoeken. Het was in dat bedrijf gebruikelijk om een paar euro per persoon te doneren.

Regels voor cadeaus op de werkvloer

Werkgevers hoeven dit dus niet te doen, maar als ze het doen, zitten er wel wat regels aan verbonden. Je mag als baas namelijk niet zomaar van alles geven aan je medewerkers. Want dan is het een soort van loon en dan zou je er belasting over moeten betalen. In de wet staat dat een fruitmand bij ziekte bijvoorbeeld geen loon is. Die stuurt je werkgever uit medelijden of sympathie en niet om je salaris op te krikken.

Het cadeautje is onbelast als het maximaal € 25 kost, als het een persoonlijke attentie is waarin anderen ook een cadeautje zouden geven (dus geen werkjubileum, maar wel een verjaardag, huwelijk of geboorte). En als het niet gaat om geld of een waardebon.

Gemiddelde waarde

Hoeveel een gemiddelde baas geeft als verjaardagscadeau? Daar is helaas geen onderzoek naar gedaan. Niet iedereen krijgt natuurlijk iets. En je zou verwachten dat als je wel iets krijgt, dat het onder de € 25 ligt, gezien de regels hierover.

Verder verschilt het heel erg per situatie. Bijvoorbeeld bij wat voor soort bedrijf je werkt. En hoe lang je er al werkt. Ben je een stagiair? Dan is het logisch dat je wat minder krijgt dan een werknemer die er al tien jaar werkt.

Wat zijn geschikte cadeaus?

Wil je zelf een cadeau geven aan een collega of misschien wel aan je baas of werknemers? Met een bos bloemen zit je eigenlijk altijd goed, zegt etiquette-specialist Anne-Marie van Leggelo tegen Metro. Al moet je wel een beetje opletten: een bos rode rozen is misschien een tikje vreemd. Ook een fles (alcoholvrije) champagne is vaak wel een goed idee, als er iets te vieren valt, vindt zij.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek