Op een buitenlandse spaarrekening krijg je meer rente: maar let wel op

De spaarrente gaat heel langzaam omhoog. Op een buitenlandse spaarrekening krijg je al veel meer rente dan in Nederland, maar is dat slim?

Als je ouder bent dan eind twintig krijg je nu misschien flashbacks naar het debacle rond Icesave. Ik in ieder geval wel. Voor als je het even niet meer helder op je netvlies hebt staan (niet zo raar, want het is alweer zestien jaar geleden) frissen we je geheugen nog even op.

De IJslandse bank ging in 2008 failliet. En veel Nederlanders hadden hun spaargeld daar gestald. De bank beloofde spaarders namelijk een rente van 5,25 procent. Terwijl de rente in Nederland destijds ‘maar’ 4 procent was.

Wie jonger is dan eind twintig zal nu waarschijnlijk van z’n stoel vallen. Ja, beste mensen, vroeger was de rente echt zo hoog!

Hoe hoog zijn de spaarrentes in het buitenland?

Inmiddels moeten we het in Nederland doen met een schamel percentage van rond de 0,25 procent. Dat is al meer dan vorig jaar, want toen was het bij veel banken 0,0. Niks, nada, noppes dus.

In het buitenland zijn de rentepercentages hoger. Bij de Franse Renault Bank krijg je bijvoorbeeld op moment van schrijven van dit artikel 0,85 procent, bij de Estlandse Bigbank zelfs 1,3 procent rente. Al spant Trade Republic de kroon, hier krijg je 2 procent rente.

Steeds meer Nederlanders openen een spaarrekening bij een buitenlandse bank. Maar voordat je een rekening opent in het buitenland, is het wel slim om over een paar dingen na te denken.

Is een buitenlandse spaarrekening betrouwbaar?

Net als Icesave in 2008: banken kunnen failliet gaan. Gelukkig geldt in de hele Europese Unie het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat je niet (al) je spaargeld kwijt bent als de bank omvalt. De overheid van het land waarin je bankiert, zorgt er namelijk voor dat jij je geld terugkrijgt, tot € 100.000 per persoon, per bankvergunning. Let op: sommige banken hebben andere namen maar zijn eigenlijk een dochteronderneming van een andere bank. Zo vallen de SNS Bank, ASN Bank en RegioBank allemaal onder de Volksbank en vallen dus onder één bankvergunning. Heb je bij verschillende banken van de Volksbank geld staan? Dan heb je maar recht op één keer € 100.000 bij omvallen van de banken.

Terughalen uit het buitenland

Op zich is er dus niks aan de hand als je een rekening opent bij een bank die in een Europees land onder het depositogarantiestelsel valt. Als je tenminste niet meer spaargeld hebt dan € 100.000 (heb je dat wel: sowieso spreiden dus). Maar nogmaals: als je je geld bij een buitenlandse bank stalt moet je wel in dát land je geld terughalen bij een faillissement. Renault Bank valt dus bijvoorbeeld niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder het Franse garantiestelsel.

Volgens de Consumentenbond klinkt dit allemaal geruststellend, maar moet je er ook weer niet te laconiek over denken. Toen Icesave namelijk failliet ging, zat heel IJsland aan de grond en konden ze de buitenlandse spaarders helemaal geen geld teruggeven. De Nederlandse Staat besloot toen dat bedrag voor te financieren. Dat was toen heel fijn, maar je weet niet of dat weer gebeurt als een buitenlandse bank failliet gaat.

Ook nog iets om rekening mee te houden: als een bank in een niet-euroland, zoals Polen, Tsjechië of Zweden, failliet gaat, word je uitbetaald in Poolse zloty, Tsjechische of Zweedse kroon. Dan kun je dus ook nog te maken hebben met ongunstige wisselkoersen.

Nadelen buitenlandse spaarrekening

Een buitenlandse rekening kan nog een paar andere nadelen hebben. Zo kan het soms even duren voordat je geld op die buitenlandse rekening staat of dat je het weer hebt teruggeboekt. We zijn in Nederland inmiddels gewend dat het geld binnen een paar minuten op je rekening staat als je het overmaakt, maar van en naar een buitenlandse rekening kan het soms wel twee werkdagen duren.

De voordelen hoeven we verder niet uit te leggen: een hogere rente.

Al met al zijn de risico’s niet heel groot, maar misschien houd je je geld toch liever in Nederland. In dat geval loont het ook om een beetje om je heen te gaan kijken, want sommige banken bieden meer rente dan een andere bank. De hoogste rente krijg je momenteel bij Bunq (1,31 procent), ook Centraal beheer (0,80 procent) en Leaseplan Bank (0,75 procent) bieden meer rente dan de meeste Nederlandse banken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop