Boodschappenlijst maken: zo bespaar je flink op je kosten

Hoe stel je een boodschappenlijst samen die je helpt besparen? Minke weet er alles van en geeft tips.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. 

Vraag van deze week: “Ik wil een voorraadkast aanleggen die geld bespaart, maar ik weet niet waar te beginnen. Minke, kun jij me op weg helpen?”

Antwoord van Minke: “Zonder boodschappenlijst ga ik niet naar de winkel. Ik ben echt té vergeetachtig en kom met de helft thuis van wat ik eigenlijk wilde halen. Oh en de andere helft zijn impulsaankopen. Niet helemaal bevorderlijk om mij aan mijn boodschappenbudget te houden dus. Daarnaast helpt mijn boodschappenlijst me om te kopen wat ik nodig heb zodat ik ook echt een hele week (of langer) vooruit kan. Uiteraard zal ik wat tips delen als het gaat om het maken van een boodschappenlijst.

Een boodschappenlijst maken: op papier of digitaal?

Ik maak gebruik van zowel digitale als papieren boodschappenlijstjes. Over het algemeen vind ik papier fijner als ik echt veel boodschappen moet doen. Digitaal vind ik dan weer fijner als ik maar een paar dingen nodig heb. Digitaal gebruik ik graag Google Keep, in deze app kun je makkelijk lijstjes maken met aanvinkvakjes. En wat ook heel handig is; je kunt je lijstjes delen met andere familieleden die wellicht wel eens boodschappen doen. Zo hoef je nooit meer te wachten tot je ‘Heb je nog iets nodig?’-appje wordt beantwoord. Papieren boodschappenlijstjes gebruik ik het liefst als ik voor langere tijd boodschappen ga doen. Dan gebruik ik het ook als een soort begroting. Ik schrijf daar niet alleen op wat ik nodig heb, ook wat ik denk dat het gaat kosten. Zo weet ik al ongeveer wat ik kwijt zal zijn aan mijn boodschappen, nog voor ik een stap uit de voordeur zet. 

Sorteer de boodschappen op looproute

Je wil tijdens het boodschappen doen niet 16362 keer de winkel door moeten. Dus sorteer je je boodschappen op volgorde van soort of nóg beter van looproute. Afhankelijk van de winkel waar je heen gaat begin je met brood of groente, of wat er dan ook vooraan staat. Vervolgens loop je tijdens het maken van je lijstje in gedachten door de winkel. Laat onder elke categorie nog een beetje ruimte over zodat je er nog wat bij kan zetten wat je bent vergeten. Kleine tip; in sommige supermarkt apps kun je een lijstje maken en deze automatisch op looproute laten sorteren. Ik vind de apps voor in de winkel totaal niet praktisch omdat je niet kunt vinken, om de looproute te bepalen kan het toch wel heel erg handig zijn.

Check vooraf wat je nog in huis hebt

Voordat je je lijstje gaat maken is het verstandig om goed te kijken wat je nog in huis hebt. Wellicht is er om welke reden dan ook maar 1 brood doorheen gegaan deze week, in plaats van 2. Of denk je dat je nog paprika hebt, tot je beter kijkt en hij eigenlijk zijn beste tijd wel heeft gehad. Zo zorg je ervoor dat je niet nog extra naar de winkel hoeft, en voorkom je ook extra voedselverspilling omdat je meer in huis hebt dan je op gaat krijgen voor het zijn beste tijd gehad heeft.

Hang je lijstje op de koelkast

Je bent als persoon die de boodschappen doet waarschijnlijk niet de enige die de boodschappen op maakt. Door de week heel komt iedereen in je huishouden er wel eens achter dat iets op is wat niet vaak wordt gebruikt. Een lijstje op een centrale plek, zoals de koelkast, kan dan uitkomst bieden. Is de poedersuiker op? Dan zet je die meteen op het lijstje. Als je dan gaat bedenken wat je allemaal nodig hebt hoef je die dingen alleen over te zetten. En misschien even de gehaaide toevoegingen van de kinderen er tussenuit filteren. 

Denk alvast na over mogelijke alternatieven

Soms zal het gebeuren dat een product op je lijstje niet verkrijgbaar is. Dan is het verstandig om vast van tevoren te weten wat voor alternatief je wil kopen. Zeker voor producten die vaker uitverkocht zijn. Voor paprika’s kun je misschien puntpaprika kiezen. In plaats van kipfilet neem je kippendijen. Of misschien is je alternatief wel een heel andere maaltijd. Het zal op een normale boodschappendag wellicht niet met veel producten voor komen. Ik ken vele verhalen van mensen die vlak voor kerst dat ene essentiële ingrediënt niet konden vinden waardoor er totale paniek ontstond. Oké, misschien een beetje overdreven maar het kan je wel van je apropos brengen waardoor je weer meer in je karretje gooit dan je eigenlijk van plan was.  

Aanbiedingen? Denk vooruit

Denk bij het maken van je boodschappenlijstje niet alleen aan de week die komt, maar ook een beetje verder. Neem een extra blikje tomatenpuree mee voor in de voorraadkast. Koop die ene goede aanbieding ook voor de volgende keer. Zo voorkom je niet alleen dat je volle prijs moet betalen voor producten die je voor soms wel 50% minder kunt scoren. Je voorkomt ook dat je naar de winkel moet voor 1 product wat je niet in huis hebt. Want met zo’n extra bezoekje aan de winkel gaat er echt wel meer mee dan alleen dat blikje tomatenpuree en zo worden boodschappen duur. 

Mijn boodschappenlijstje tijdens corona

In het begin van de corona tijd, toen de schappen half vol waren, was het moeilijk om met een fatsoenlijk boodschappenlijstje op pad te gaan. Dit loste ik op door niet specifieke producten op te schrijven, maar hun doel. Wonderbaarlijk genoeg hielp dat me om nóg minder te vergeten in de supermarkt. Ik vul nu eens in de 2 weken mijn koelkast tot de nok vol. En ik ga pas weer als elke laatste wortel is opgegeten. Inmiddels echter wel weer met een beter gedetailleerd boodschappenlijstje. Nog steeds probeer ik wel voor zo lang mogelijk boodschappen te doen, tot nu toe was 3 weken het langst wat er tussen 2 winkelbezoeken zat. 

Het grootste probleem voor veel mensen is zich houden aan het boodschappenlijstje. Dat lukt mij ook echt niet altijd. Daarom heb ik altijd ruimte voor een impulsaankoop. Mét een budget zodat ik niet voor tientallen euro’s aan onzin thuis kom. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek