Bonnetje: “Zo blijf ik eindelijk binnen mijn budget”

Maartje (27) bleef nooit binnen haar boodschappenbudget. Tot ze op een andere manier boodschappen gingen doen. Ze deelt haar methode en haar bonnetje.

Wat heb je allemaal gekocht deze week?

“Ik heb lekker ingeslagen en dingen gekocht die ik graag op voorraad heb. Bijvoorbeeld diepvries broccoli, olijfolie, aardappelkroketjes, blikken soep en thee. Een paar dingen hiervan waren in de bonus, dat is voor mij een goede reden om mijn voorraad (met korting) aan te vullen. Deze producten gaan bij mij thuis altijd wel op én ze zijn natuurlijk lang houdbaar.”

Wie wonen er allemaal bij jou thuis?

“Mijn vriend en ik, plus twee katten.”

Valt wat je koopt voor je huisdieren ook binnen je boodschappenbudget of reken je dat apart?
“Ik tel de kosten voor kattensnoepjes en kattenbakvulling bij mijn boodschappenkosten. Het voer bestel ik in grote zakken van 12 kilo en reken ik niet mee.”

Wat is jouw wekelijkse boodschappenbudget?

“Ik probeer me aan €100 per week te houden. Tot voor kort bleven we nooit binnen het boodschappenbudget, maar sinds we besloten om geen ongezonde snacks meer in huis te halen lukt het wel. Ik haalde elke week wel chips, koek, snoep. Naast dat het ongezond is, kostte het ook écht te veel geld. Mijn vriend en ik hebben nu afgesproken dat we alleen gezonde dingen in huis halen.”

Ik zie weinig producten voor het avondeten op je bon. Hoe zit dat? 

“We hebben elke week een Hello Fresh box. Ik vind dat echt een uitkomst. Het helpt me ook om minder uit te geven. Voorheen wist ik vaak niet wat we moesten eten. Dan haalde ik veel te dure dingen bij de supermarkt of lieten we wat bezorgen. Ik heb eens uitgerekend dat we €300 per maand kwijt waren aan thuis bezorgde maaltijden. Bizar veel geld. Nu bestellen we hooguit nog twee keer per maand. We verspillen ook minder eten nu.”

Weinig vlees op je bonnetje. Eet je vegetarisch?
“Ja, ik wel, mijn vriend niet. We hebben wel eens vleesgerechten in onze box, dan vervang ik voor mezelf het vlees door een vega optie, bijvoorbeeld een vleesvervanger. Daarnaast eet ik liever sojayoghurt dan gewone. Ik vind de smaak lekkerder, maak ook het idee dat er geen dieren voor hebben geleden vind ik fijn. Hier betaal ik graag wat extra voor.”

Vertel eens hoe jij boodschappen doet?
“Ik maak gebruik van het boodschappenlijstje van AH in de app. Als ik thuis zie dat iets op is, zet ik het er alvast op. Aan het einde van de week heb ik dan al bijna een compleet lijstje. Dan kijk ik nog even naar de bonus en wat ik aan wil vullen voor bij de maaltijdbox. Dan check ik mijn lijstje voor vertrek nog even en haal ik er wel eens iets vanaf. Iets waarvan ik denk: toch eigenlijk niet zo nodig.”

Wat is verleidelijk voor jou in de supermarkt?

“Sushi! Bij onze winkel hebben ze een kraampje waar ze verse sushi verkopen. Ik vind het heerlijk om dat als lunch te eten. Daar ben ik zo €10 aan kwijt. Ook aanbiedingen zijn verleidingen voor mij, vooral die in de koopjesbak. Als daar iets in ligt wat ik eventueel ooit nodig zou kunnen hebben, neem ik het al mee. Dus moet ik mezelf echt inhouden. Ik probeer de laatste tijd wat strenger voor mezelf te zijn. Ik probeer me echt aan mijn lijstje te houden. Daardoor kom ik nu financieel veel beter uit dan voorheen. Dit geeft ons eindelijk de kans om te sparen op de gezamenlijke rekening en niet meer van het spaargeld terug te hoeven boeken.”

Behalve je aan je lijstje houden, heb je nog een budget-tip?

“Zorg dat je diepvries vol ligt met ingrediënten om een maaltijden van in elkaar te draaien. Ik heb daar altijd genoeg liggen om binnen 20 minuten een smakelijke maaltijd op tafel te hebben. Mijn lievelingsbudgetrecept uit de diepvries is broccoli, aardappeltjes en een lekkere vleesvervanger.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop