Boodschappen doen over de grens in Duitsland. Sommige mensen zweren erbij. Scheelt het echt zoveel geld? En waar moet je op letten. Boodschappenexpert Minke zocht het uit.
Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik zelf voor het eerst boodschappen deed in Duitsland. Laat ik eerst zeggen dat ik ontzettende fan ben van supermarkten in het buitenland. En dus vond ik het sowieso ontzettend tof om over de grens lekker in een winkel rond te struinen. De lage prijzen – waar ik veel over had gehoord – vielen me wel wat tegen. Inmiddels weet ik ook waarom en waar ik de volgende keer beter op moet letten. Hopelijk komt die volgende keer dit jaar, want ik heb wel weer zin in een buitenlands supermarktbezoek!
Lagere prijzen
De prijzen in de supermarkten en vooral in de drogisterijen zijn in Duitsland echt wel aanzienlijk lager. Je zou kunnen zeggen dat de aanbiedingsprijzen van de A-merk drogisterijartikelen hier, daar de normale prijs is. Ook alcohol en frisdrank is erg voordelig. Bij frisdrank moet je er wel rekening mee houden dat ze hetzelfde statiegeldsysteem hebben als wij. Je kunt je flessen (helaas) alleen niet in Nederland inleveren. Frisdrank is daarom alleen voordelig bij frequente bezoeken aan onze buren, zodat je ze daar ook weer inlevert en geld terugkrijgt. Tip: Ik heb zelf geen kinderen, maar ik hoor vaak dat luiers en luierdoekjes heel goedkoop en goed zijn bij de DM drogist.
CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus
Afstand naar Duitsland
Omdat de prijzen laag zijn in Duitsland, maar niet altijd beter dan sommige Nederlandse deals is de afstand naar Duitsland een belangrijke factor om mee te nemen. Ben je al een halve tank kwijt om erheen te rijden, dan ben je je voordeel eigenlijk al kwijt. Het ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheid producten die je koopt. Voor twee deo’s is het te ver, maar als je voor een paar maanden luiers haalt, kan je voordeel al flink oplopen. Daarnaast kun je het natuurlijk ook zien als een leuk dagje uit. Zeker als we ooit terug zijn in het oude normaal en je ook ergens kan lunchen en misschien nog andere bezienswaardigheden of winkels in de buurt bezoekt.
Waar moet je zijn?

Zoals ik net al zei; voor luiers schijn je bij de DM drogist te moeten zijn. Deze winkel had ik zelf niet bezocht, een echte gemiste kans werd me verteld door de kenners. Niet alleen zijn de A-merken hier dus te koop voor (bijna) de helft minder dan in Nederland, ook de huismerken moeten van goede kwaliteit zijn. Je bent door de verschillen in belastingen bij Aldi of Lidl sowieso minder geld kwijt dan bij dezelfde winkels in Nederland. Netto en Penny zijn ook prijsvechters, maar bij Real vind je weer alles van laptops tot koelkasten. Zorg wel voor een goede koelbox als je voor (vers) eten gaat en je nog een hele reis naar huis moet maken.
LEES OOK: Besparen op de boodschappen. Zo houd je dat vol
Impulsaankopen
Voor mensen die niet met grote regelmaat voor hun dagelijkse boodschappen naar Duitsland uitwijken is er nog een extra valkuil. Je wordt verleid door dingen die je normaal, in Nederland niet had gekocht. En zonder dat je het doorhebt zijn alle bespaarde euro’s alweer opgegaan aan impulsaankopen. Dat hoeft niet erg te zijn, maar als je dacht even goedkoop te winkelen kan dat vies tegenvallen.
Ik kan me voorstellen dat het voor mensen die vlakbij de grens wonen heel aantrekkelijk is om naar Duitsland te rijden voor de boodschappen. Je bent er zo en omdat het belastingtarief anders is dan in Nederland, is het sowieso voordeliger om daar te winkelen. Als je wat verder weg woont is het al snel minder aantrekkelijk. Nederland heeft ook echt goede aanbiedingen. Door daarop te letten kun je ook echt wel flink geld besparen in je eigen dorp of stad.
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!
