Bonnetje: “Wij eten met het gezin van € 100 per week, met wat hulp van mijn schoonouders”

Marleen (26) woonde ooit in de Caribbean, waar de prijzen van voedsel veel hoger liggen dan hier. Daardoor klaagt ze in Nederland nooit meer over de prijzen. Er valt ook weinig te klagen. Ze redt het met haar gezin van vijf voor € 100 per week. Kijk mee naar haar boodschappen bonnetje.

Bij welke winkel doe je je boodschappen en waarom?
“Eerder ging ik altijd naar de Lidl, maar sinds een paar weken ga ik naar de Albert Heijn omdat het sparen van de koopzegels mij anders te traag ging. Ik spaarde deze alleen wanneer ik iets bij de Appie haalde wat de Lidl niet heeft. Van de koopzegels wil ik een vakantie en leuke dingen budget creëren. Ik heb nu 3 spaarboekjes vol, dus dat gaat goed.”

Opvallend: ik zie op het bonnetje geen groente en fruit?
“Dat klopt. Dat komt omdat mijn familie een eigen groente en fruit zaak heeft, dus die staan nooit op mijn boodschappen bonnetje. Elke donderdag ga ik bij de opslag boodschappen doen, heerlijk en goede kwaliteit groente en fruit. We krijgen deze tegen een gereduceerd prijsje mee.”

Hoeveel geef je in totaal per week uit aan boodschappen?
“Zo’n € 100. Dat budget is inclusief verzorgingsproducten. Vaak zijn we met puur de boodschappen voor maaltijden € 70 kwijt. Daar komt nog eens zo’n € 30 bij voor snacks en het inkopen van aanbiedingen.”  

Ben je tevreden met wat je uitgeeft aan boodschappen?
“Ja. Wij hebben een tijdje in de Caribbean gewoond. Na het zien van de prijzen van voedsel daar, hebben we besloten nooit meer te zeuren over de prijzen in Nederland. Één bloemkool kostte zeven dollar. Een klein doosje aardbeien negen dollar per bakje. Dan hebben we het hier heel goed.”

Wie eten er allemaal mee thuis?
“Mijn man en ik, onze jongens tweeling (5) en onze dochter (3). We hebben ‘s avonds best vaak bezoek. Er is altijd koffie en wat te snacken in huis. Toevallig logeerde 2 neefjes en een nichtje dit weekend bij ons, vandaar de pannenkoekenmix.”

Hoe pak je het boodschappen doen aan?
“Ik doe één keer per week de grote boodschappen, vaak op donderdag. Woensdag maak ik een weekmenu en op basis daarvan maak ik twee boodschappenlijstjes. De eerste voor in de supermarkt en op de tweede staat dus alleen groente en fruit. Mijn man pikt de groente en fruit op bij zijn ouders en ik ga met onze jongste naar de supermarkt voor de rest.”

Red je het dan met één keer per week boodschappen doen?
“Meestal wel. Af en toe halen we op andere dagen ook nog wat boodschappen. Vaak zijn dit ongezonde dingen zoals chocola of chips. Of juist veel kwark en kip omdat mijn man opeens sportief wil gaan doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het stiekem wel vervelend vind dat mijn planning en budget dan opeens in de war zijn. Ik hou van orde en merk aan mezelf dat ik ook meer ga snaaien als ik eenmaal van mijn weekmenu afwijk. Alsof ik dan geen houvast meer heb.”

Wat doe je om je boodschappen een beetje betaalbaar te houden?
“Ik doe heel bewust maar één keer per week boodschappen om niet te vaak in de verleiding te komen. Ook het weekmenu helpt me daarbij. Ik laat A-merken zoveel mogelijk liggen en vergelijk in de winkel producten altijd op de prijs per kilo. We eten meestal maar zo’n twee keer per week vlees. Brood haal ik vaak via de app Too Good To Go, een app die voedselverspilling tegengaat. Dan haal je dus voor weinig een verrassingsbox op bij – in dit geval – de bakker.”

We vragen altijd: waar geef je toch onnodig veel geld aan uit. Ik vermoed, als ik naar je bonnetje kijk, dat ik het bij jou al weet: snacks?
“Ja! Bepaalde chocolademerken of chips koop ik toch vaak in een opwelling, ondanks mijn keurige lijstje.”

Als het geld aan het einde van de maand bijna op is, wat eet je dan?
“Aardappels, groente en vlees. Vanwege het werk van mijn schoonfamilie is zo’n gerecht voor ons wel heel goedkoop. Ik hoef bij de supermarkt alleen een stukje vlees of een vleesvervanger te halen. Een AVG’tje klinkt misschien een beetje saai, maar het is gezond en de kinderen vinden dit het lekkerst.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop