Bonnetje: “We eten met zijn drieën voor € 75 per week”

Saskia (29) is dol op lekkernijen, zoals chocoladenootjes en ijskoffie. Verder eet ze vooral heel gezond. Haar groenten en fruit haalt ze het liefst bij de groenteloods, die een dorp verderop zit. 

Wat is er bijzonder aan jouw boodschappenbon? 
“Mijn wekelijkse boodschappen haalde ik bij de Jumbo, zoals je aan de bon ziet. De kasten waren echt leeg, dus we moesten wat meer dan normaal inslaan. De afbakbroodjes haalde ik in huis voor het weekend, hetzelfde geldt voor de koekjes. In het weekend doen we wat extra ‘s, wat we doordeweeks niet doen. “

Hoeveel ben je wekelijks kwijt aan boodschappen?
“Ik koop elke week voor ongeveer € 75 aan boodschappen.”

Voor wie doe je boodschappen?
“We zijn met z’n drieën thuis: mijn man, ons dochtertje van 10 maanden en ik. Ik vind het een leuke uitdaging om nieuwe recepten te koken die onze dochter ook mee kan eten, maar ze krijgt af en toe ook gewoon een potje babyvoeding. Daarnaast hebben we nog een hond, waarvoor we eens in de zoveel tijd een grote zak voer in huis halen. En af en toe kopen we wat hondenkoekjes. Dat reken ik ook bij mijn boodschappenbudget.”

Op de bon bij dit artikel zie ik maar € 47 staan. Waar gaat de rest van je budget naartoe? 
“Naast de boodschappen bij de supermarkt, haal ik tegenwoordig alle wekelijkse fruit en groenten bij de groenteloods. Het is verser en iets goedkoper.”

Hoe pak jij het boodschappen doen aan?
“Ik ben heel gestructureerd. We doen over het algemeen weekboodschappen in het weekend. Mijn man en ik bedenken wat we komende week gaan eten en maken samen een planning. We checken wat we nog in huis hebben en wat eventueel opgemaakt moet worden voordat het bederft. We proberen altijd gerechten als pasta en nasi in grotere hoeveelheden te maken, zodat we porties kunnen invriezen voor later. Soms ligt er nog wat in de vriezer wat we kunnen eten. Op die manier vullen we de week. Een dag per week eten we soep met overgebleven groentes van de groenteloods. Daardoor hoeven we bijna nooit iets weg te gooien. Dat vind ik zo zonde. “

Wat is jouw ultieme budgetrecept? 
“Ik maak pastasaus zelf. In die kant en klare potten zit vaak veel zout en suiker. Ik begon ooit met een basis van passata die ik wel bij de winkel kocht. Je doet er zelf kruiden bij, verse groenten erdoor, pasta koken en het is zo klaar. Sinds mijn dochter er is maak ik het zelfs helemaal ‘from scratch‘. Ik heb op die manier, voor dezelfde prijs, meer saus dan ik uit een potje pastasaus kan halen.

Door welke producten laat jij je verleiden in de supermarkt?
“Chocoladenootjes. We hadden een fase waarin het wel iedere avond op tafel stond, maar dat is niet gezond en helemaal niet nodig. Dus die eten mijn man en ik nu alleen in het weekend. En mijn guilty pleasure is gezoete ijskoffie. Ik neem die vaak toch even mee als ik tussendoor een kleine boodschap ga doen en met de kinderwagen door de winkel wandel. Dat wil ik eigenlijk minderen, maar ik praat het vaak goed voor mezelf. Omdat ik al heb gewandeld, mag ik mezelf dan wel verwennen.’

Hoeveel tijd ben je kwijt aan boodschappen doen?
“Ongeveer 45 minuten tot een uur per week.”

Sommige mensen vinden boodschappen doen heerlijk, anderen vreselijk. Tot welk team behoor jij?
“Ik vond boodschappen doen nooit zo leuk, meer een noodzakelijke taak. Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik bekkenklachten waardoor ik de weekboodschappen niet meer kon doen. Mijn man heeft het toen met liefde van me overgenomen. Een paar weken na de bevalling kreeg ik weer gewoon zin om boodschappen te doen. Gek, hè?”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop