Bonnetje: “Van die 110 euro per week koop ik een propvolle kar boodschappen”

Claudia (32) heeft een hekel aan boodschappen doen. Juist daarom heeft ze een strak plan en schema. Ze gaat één keer per week en blijft bijna altijd keurig binnen haar budget van € 110 per week.

Vertel eens iets over je boodschappenbonnetje van deze week? 

“Ik heb € 107 uitgegeven aan boodschappen deze week. Dit is ook ongeveer ons budget. Ik probeer altijd binnen de € 110 per week te blijven. Omdat ik van goede aanbiedingen veel meeneem heb ik altijd een voorraad in huis. Vorige week heb ik melk, eieren, luiers en drinken ingeslagen. Daardoor hoefde ik die deze week niet te halen. Deze week heb ik dan weer aardappelen en snacks ingeslagen. Zo probeer ik optimaal gebruik te maken van goede deals. Ook deze week zaten er weer aardig wat aanbiedingen bij waaronder brood uit de 25 cent bak en groente in het seizoen en dus in de aanbieding. We zijn elke week veel geld kwijt aan fruit en groente, maar met drie groeiende kinderen vind ik dit geen overbodige luxe.”

Wie eten er bij jou thuis allemaal mee?

“We zijn een gezin van 5. Ik, mijn man en onze drie kinderen Thomas (6), Emma (4) en Julia (2). Onze kinderen eten erg goed en kunnen samen voor zeker twee volwassenen eten. We hebben een hond, maar zijn speciale brokken bestel ik los online. Deze heb ik dan ook niet meegenomen in ons budget. Onze jongste zit nog in de luiers en onze oudste twee hebben er alleen nog één nodig als ze slapen. Ook dit heb ik meegenomen in dit budget.”

Schuift er ook wel eens iemand aan om mee te eten?

“Zeker. We hebben geregeld mensen die blijven eten. Mijn ouders passen één dag in de week op onze kinderen als ik ga werken. Dan lunchen ze ook mee. Ook zijn wij aan het verbouwen en hebben we werklui over de vloer die even een broodje mee pakken. Deze week heb ik worstenbroodjes voor ze meegenomen.”

Vertel eens iets over hoe jij boodschappen doet.

“Ik doe wekelijkse boodschappen op vrijdag of zaterdag. Ik doe dat bijna altijd tijdens de zwemles van onze oudste. Wanneer hij in het zwembad ligt heb ik een uur de tijd om alles te halen en weer terug te rijden. Vaak ga ik dan samen met hem nog even langs een andere winkel. Deze week ging ik alleen naar de Lidl, maar meestal ga ik naar twee supermarkten omdat ze bij deze winkel niet alles hebben wat ik wil. Wij vinden de pakken van Knorr bijvoorbeeld erg lekker en halen die bij een andere supermarkt.”

Bereid je je goed voor op een rondje boodschappen doen of ga je op de bonnefooi?

“Nee, goed voorbereid. Ik neem vooraf de folders door en maak een weekmenu met behulp van de aanbiedingen. Ook kijk ik in mijn voorraadkast wat ik daar nog heb staan. Ik schrijf voor de hele week een menu uit en haal de (vers) producten die ik nodig heb om aan te vullen op wat ik nog had liggen. Ik blijf heel streng bij mijn lijstje en we eten ook niet zomaar even wat anders in de avond.”

Klinkt best streng! Is er niets waar je je toch nog door laat verleiden in de supermarkt?

“Soms wel. Een lekker broodje voor de lunch of een tussendoortje voor onze kinderen. De oudste gaat wel eens mee en mag dan een pak koekjes uitzoeken. Ook vind ik de non-food afdeling erg interessant. Een boekje of een pak kleurtjes verdwijnt nog wel eens in mijn mandje.”

Wat is jouw ultieme bespaartip voor de boodschappen?

“Koop goede houdbare aanbiedingen altijd in drievoud. Eén voor nu en twee voor later. Koop alleen aanbiedingen als het ook echt goedkoper is en als je het product ook echt gebruikt en/of nodig hebt. Zorg dat je weet wat je hebt voordat je boodschappen gaat doen. Zo voorkom je dat je dubbel koopt en je voorraad bederft.”

Als jij zelf nog wat meer zou willen besparen, wat zou je dan nog anders kunnen doen? 

“Ik kies misschien toch nog vaak voor A-merken. Bij ons thuis is er echt voorkeur voor bepaalde merken. Mijn man wil graag een bepaald soort mosterd omdat hij die lekker vindt en mijn kinderen willen graag echte Brinta in de ochtend. Het nadeel van echt maar één keer in de week boodschappen doen is dat je goed moet opletten dat vers producten goed blijven. Het gebeurt niet vaak, maar soms moet ik bijvoorbeeld wel eens een kropsla of een halve paprika weggooien.”

Wat is jouw ultieme budgetrecept?

“Soep is nooit duur. Gewoon wat overgebleven groente de pan in, water erbij, bouillonblokje en koken maar. Ook zijn mijn kinderen erg fan van pannenkoeken met een schaaltje rauwkost. Een keer in het weekend vind ik dit prima. Ze hebben ook wel eens een doos met drie pizza’s voor € 3. Deze beleg ik dan extra met vlees, kaas, groente en een salade erbij. Ook meer iets voor een makkelijke dag in het weekend of na een lange werkdag.”

Vind je boodschappen doen eigenlijk leuk?

“Nee, niet per se. Daarom ga ik ook maar één keer per week en heb ik het zo goed gepland allemaal. Ik heb altijd een hele kar vol, er kan vaak letterlijk niks meer bij. Wanneer ik aankom bij de kassa, altijd dezelfde tijd in verband met de zwemles van mijn zoon, doen ze een nieuwe kassa open. Anders moeten de mensen achter me zo lang wachten. Dat werkt super en zo ben ik altijd op tijd terug bij de zwemles. Wanneer alles thuis weer in de kast staat ben ik blij. Dan ben ik er weer voor een week vanaf.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop