Bonnetje: “Naar de markt gaan scheelt me mega veel geld!”

Marjolein (29) heeft een scherp boodschappenbudget. Ze ontwikkelde een structuur rondom het boodschappen doen, die haar helpt om ook echt binnen dat budget te blijven. Ze deelt haar boodschappen bonnetje.

Vertel eens iets over de boodschappen bon die je hebt opgestuurd?

“Ik doe weekboodschappen en begin mijn lijstje af te werken op de markt. Daar haal ik bijvoorbeeld alle groenten en fruit. Wat ik niet op de markt kan halen, haal ik bij de Lidl. Het bonnetje dat je hier ziet, is dus mijn overige boodschappen bonnetje.”

Voor wie doe je boodschappen?

“Ik woon alleen, maar meestal heb ik één of twee dagen per week wel vrienden over de vloer die mee eten. Daarentegen heb ik ook weken dat ik bij vrienden eet. Ik denk daar vooraf goed over na en houd er rekening mee bij het maken van mijn lijstje en het halen van mijn boodschappen. Deze week bijvoorbeeld kunnen twee keer vrienden bij mij mee-eten en ga ik er vanuit dat ik zelf ook twee dagen niet thuis eet. Ik haal in dit soort weken graag producten die voorraadkast-proof zijn. Eet ik een keer toch niet thuis, dan kan ik het gewoon bewaren.”

Hoeveel geef je gemiddeld per week uit aan boodschappen?

“Zo’n € 35.”

Wow, dat is echt heel weinig. We willen graag weten hoe je zo budget boodschappen doet.

“Ik probeer echt maar één keer per week naar de supermarkt te gaan. Daarvoor hou ik mijn zaterdagochtend helemaal vrij. Afspraken op zaterdag kunnen pas vanaf 12 uur, zodat ik daarvoor rustig boodschappen kan doen. Eerst maak ik een overzicht van hoeveel maaltijden ik die week moet maken. Vervolgens maak ik een weekmenu voor ontbijt, lunch en avondeten. Ik ben een beetje een moeilijke en verwende eter, dus ik plan niet snel een boterham met kaas in. Ik hou van afbakbroodjes, smoothies, soep, een salade. Daarna maak ik een boodschappenlijst waarbij ik een verdeling maak tussen spullen die ik op de markt kan halen, wat ik bij de Lidl ga halen en waarvoor ik nog naar een andere winkel moet, bijvoorbeeld de toko. Ik probeer het wel bij drie plekken te houden, anders duurt het me allemaal te lang.”

Wat geef je op de markt uit aan groenten en fruit?

“Eigenlijk nooit meer dan € 15. Dat breng ik dan eerst naar huis. Ik drink lekker een kop koffie en ga dan naar de supermarkt en eventueel daarna nog naar een andere winkel.” 

Het bonnetje dat je hier deelt is er een van € 17,92. Hoeveel gaf je deze week nog uit op de markt?

“Dat was € 13,25.”

Je klinkt zo gestructureerd!

“Dat klopt. Ik heb autisme en hoewel ik daar prima mee kan zijn, is de behoefte aan ritme op die zaterdagochtend daar misschien wel een gevolg van.”

Ga je nooit over je strikte budget heen?

“Als ik alles niet vooraf goed plan, gebeurt dat wel eens. Zonder weekmenu en goede boodschappenlijst val ik snel in de valkuil van eten bestellen of maple pecan broodjes halen voor de lunch. Ongezond en onnodig duur. Dus dat wil ik echt voorkomen. Als ik niet oplet en het boodschappen doen niet goed structureer, geef ik zo € 80 per week uit. Om dat te voorkomen pin ik elke week mijn boodschappengeld. Ik pin dan € 50, zodat ik wat speling heb, maar het niet te gek kan maken. Maar ik blijf op die manier altijd tussen de € 30 á € 40.”

  
Stel dat andere mensen ook willen besparen – zeker als single – wat zijn je tips?

“Ga naar de markt voor groenten en fruit. Toen ik daarmee begon, schrok ik echt hoeveel goedkoper het daar is. Je kunt ook precies aangeven hoeveel je van iets wilt hebben. Waarom zou ik 250 gram cherrytomaatjes halen als ik er voor een recept maar een paar nodig heb?”

Nog één guilty pleasure om mee af te ronden dan?

“Frisdrank! Coca cola zero, gemberbier, rozenlimonade. Ik ben er gek op. Nog erger: wanneer ik het niet in huis heb, laat ik soms een flitsbezorger komen om het te brengen. Ik probeer het mezelf af te leren, maar het is gewoon zo lekker!”
In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop