Bonnetje: “Mijn bespaartip? Let niet te veel op aanbiedingen”


Jeannette (38) heeft altijd een voorraad eten in huis. Handig, met drie pubers. Toch gaat ze een extra vriezer de deur uit doen.

Wat is jouw ultieme bespaartip voor de boodschappen?
“Door ziekte zijn mijn inkomsten enorm verminderd. Daarom maak ik sinds drie maanden een weekmenu en ga ik op pad met een boodschappenlijstje. Ik laat me zo min mogelijk verleiden door aanbiedingen. Vaak zijn dat dingen die je helemaal niet nodig hebt.”

Lukt dat altijd?
“Haha, nee! Ik zie nu ook op de bon dat ik vijf pakken boterhamworst heb gekocht, omdat het in de aanbieding was. Ik kon het niet laten liggen. De helft ligt in de koelkast, de rest in de vriezer.”

Is dit het bonnetje van je weekboodschappen?
“Klopt. Voor de gerechten die ik deze week wil maken, had ik bijna alles al in huis. Ik wil pasta pesto maken, erwtensoep, champignonsoep een ovenschotel met bonen, rijst met kip en kerriesausje, linzensoep en pasta carbonara. Ik hoefde eigenlijk alleen maar verse groente te kopen en eieren. De rest stond al in de voorraadkast en diepvries.”

Dus je bent wel een hamsteraar?
“Nou, ik heb standaard grootverpakkingen in huis. Bijvoorbeeld van bakmeel, pasta, verschillende soorten bonen en muesli. Ook vries ik veel dingen in. We hebben nu drie vriezers, maar gaan er eentje wegdoen, vanwege de extreem gestegen stroomkosten. Ook gaan we van twee koelkasten terug naar één.”

Hoeveel geld geef je per week uit aan boodschappen?
“€ 200. Mijn dochter en ik moeten allebei melk- en glutenvrij eten, dus dat tikt aan. We eten daarom bijvoorbeeld veel sojayoghurt en dat is toch duurder dan gewone zuivel.”

Wie eten er allemaal mee?
“Van maandag tot vrijdag zijn we met z’n vieren en in het weekend met z’n vijven, want mijn zoon woont op kamers en is dan thuis. Met twee volwassenen en drie pubers gaat er een boel eten doorheen. Niet normaal!”

Met zoveel mensen ben je vast veel tijd kwijt aan boodschappen doen?
“Normaal wel, ook omdat ik soms naar meerdere winkels moet om glutenvrije producten te kopen. Maar deze week had ik veel in huis en ging het snel.”

Je hebt de laatste tijd dus minder te besteden, hoe is dat?
“Ik vind het moeilijk om op te biechten aan vrienden en familie, maar het is natuurlijk niet iets om me voor te schamen. Het kan iedereen overkomen. Ik probeer ook nog steeds anderen te helpen, ook al heb ik het niet meer breed. In de Lidl heb ik ooit de boodschappen van de klant voor mij betaald omdat ze geen € 20 op haar rekening had. Ik kreeg het niet over mijn hart om die mevrouw spulletjes terug te laten leggen. Ik hoop oprecht dat mensen elkaar willen steunen.”

Tot slot: wat is je favoriete budgetrecept?
“Linzensoep met brood. Heerlijk romig, goed vullend en echte winterkost. Het enige wat je nodig hebt is uien, linzen, bouillon en een teentje knoflook.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen