Bonnetje: “Met zijn zevenen geef ik 200 euro per week uit aan boodschappen”

De samenstelling van het gezin van Marloes (39) varieert nogal. Soms is ze alleen met haar vriend, soms zijn ze, met alle kinderen bij elkaar, met zijn zevenen. Met een flexibel boodschappenbudget houdt ze de kosten in de hand. En dat werkt als een trein.

De eerste vraag is natuurlijk: wat is jullie boodschappenbudget?
“Gemiddeld is ons boodschappenbudget € 150 per week. Afhankelijk van de samenstelling van ons gezin op dat moment, verandert het nogal.”

Voor wie moet je voor dat geld boodschappen doen?
“We hebben een samengesteld gezin. Op woensdag komen mijn drie kinderen, die blijven een week. Op vrijdagavond komen de twee kinderen van mijn vriend er ook bij. De kinderen zijn allemaal tussen de 10 en 16 jaar oud. De kosten voor boodschappen wisselen dus per week, maar gemiddeld kom ik hiermee wel uit. Als we de kinderen hebben, reken ik op een boodschappenbudget van € 200 per week, als ze er niet zijn op € 100.”

Lijkt me lastig om eten op tafel te zetten dat iedereen lust.
“Klopt. We eten vaak dingen die iedereen lust, zoals lasagne, poké bowl, bloemkool of we maken zelf pizza. Meestal eten we in het weekend ook een avond brood of tosti’s met een soepje erbij. In het weekend eten we halal, omdat de moeder van mijn bonus-kinderen Marokkaans is. Ja, er is veel om rekening mee te houden, maar we komen er altijd wel uit samen.”


Maak je een planning voor maaltijden?

“Ja, op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag eten we meestal iets makkelijks of snel te bereiden, of iets wat ik al vooraf gemaakt heb, omdat er dan gesport wordt door de kinderen en ik de chauffeur ben. In de week dat de kinderen er niet zijn, halen we op woensdag een maaltijdbox waarvan de ingrediënten direct van de boer komen, met alleen lokale producten. Daar zit alles in voor drie dagen. Met zijn tweeën eten we er vaak wel vier keer van. Er zit ook fruit en zuivel bij voor overdag. We eten elke week wel een keer bij vrienden of gaan uit eten. Of we kijken thuis wat we nog in de vriezer hebben liggen waar we wat mee kunnen maken.”

Hoe pak jij boodschappen doen aan?
“Ik bestel om de week boodschappen online. De voorbereidingen beginnen al op vrijdagochtend als de bonus aanbiedingen binnen zijn, terwijl ik pas op dinsdag echt bestel. Ik neem er de tijd voor, zodat het echt klopt. Eerst bepaal ik wat ik van de aanbiedingen kies. Ik check mijn vriezer en keukenkastjes en bedenk creatieve en gezonde maaltijden waar ik ook in kan verwerken wat ik nog in huis heb. Ik check mijn lijstje wel tien keer, schrap en zet er weer dingen bij. Het is een heel proces. Voor ik de boodschappen bestel, checkt ook mijn vriend het nog even. Zodat we echt niets teveel hebben, maar ook niks missen.”

Blijf je op die manier altijd binnen je budget?
“Eigenlijk wel. We hebben een aparte boodschappenrekening en als het geld wat daarop staat op is, is het op. Ik stort niks bij. Als we wat over hebben, sparen we dat geld.”

Ik zie dat je koopzegels hebt gekocht op deze boodschappenbon. Doe je dat elke week?
“Ja, omdat ik weet dat ik meer geld terug krijg dan ik erin stop. Ik heb ook Albert Heijn Premium, waardoor ik twee keer zoveel koopzegels mag kopen. Dat is wel een behoorlijke hap uit mijn budget, maar we sparen op deze manier wel € 1000 per jaar. 

Heb je nog een goede budgettip voor de mensen die dit lezen?
“Voor mijn werk ben ik veel onderweg. Ook kom ik geregeld in de buurt van de Duitse grens. Mijn drogisterij producten haal ik in Duitsland, dat scheelt zoveel geld. Verder ga ik voor wc-papier en Griekse yoghurt met 0% vet apart naar de Lidl. Daar is het echt goedkoper en de yoghurt ook lekkerder. Muesli maak ik graag zelf. Als je dat slim aanpakt, is ook dat goedkoper.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop