Bonnetje: “Ik red het met € 30 per week voor boodschappen”

Marieke (25) geeft zichzelf een budget van € 30 per week voor boodschappen. Door inflatie wordt het lastiger om daarbinnen te blijven, maar ze houdt vol. Haar minivriezertje en maaltijdplanning helpen erbij.

Vertel eens wat over je boodschappenbon.
“Ik deed deze boodschappen voor een hele week. Maar eigenlijk wil ik deze week proberen om er niet 7 maar 9 dagen van te eten. Daarna ga ik namelijk op vakantie en ik heb geen zin om voor twee dagen nog naar de supermarkt te gaan. Ik hou wel van dat soort uitdagingen. Ik ben benieuwd of het lukt.”

Uit hoeveel personen staat jouw huishouden?
“Ik woon alleen, dus ik doe boodschappen alleen voor mezelf. Af en toe eet mijn vriend mee, maar er eet niet heel vaak iemand mee. Als er mensen komen eten doe ik dat niet van mijn boodschappenbudget, maar van mijn ‘leuke dingen’ potje. Zo blijf ik meestal goed binnen mijn budget.”

Hoeveel ben je wekelijks kwijt aan boodschappen?
“Zo’n € 30 euro per week. Al is dat met de inflatie van de laatste tijd en dus de stijgende prijzen, steeds vaker een uitdaging. Ik probeer me daar wel aan te houden. Ik merk dat ik bij een beperkt budget de ongezonde dingen sneller laat liggen, dus het is ook gezonder.”

Wow, wat een laag budget. Hoe doe je dat?
“Haha, nou het scheelt dat ik kan lunchen op kantoor, zonder kosten. Dus dat scheelt al vijf keer een middagmaaltijd. Ik let goed op wat ik koop en op de kosten daarvan. Ik merk ook dat ik goedkoper uit ben sinds ik boodschappen voor een hele week doe. Dat lukt niet altijd, trouwens.”

Wat doe je om betaalbaar boodschappen te doen?
“Nou, één keer in de week naar de winkel dus. Als ik dat niet doe, ben ik echt duurder uit. Ik maak vooraf thuis een lijstje en haal echt alleen wat daarop staat. Ik reken ook al uit wat het moet gaan kosten. Als het bedrag eenmaal bij de kassa aangekomen niet klopt, is er meestal een korting niet verrekend of een product dubbel aangeslagen ofzo. Op die manier check ik indirect meteen mijn bonnetje. Ik moet zeggen: het gaat geregeld mis.”

Check je de aanbiedingen ook nog voordat je een lijstje maakt?
“Zeker. Ik kijk altijd even op reclamefolder.nl. Dat vind ik handiger dan op papier. Maar ik ben soms sceptisch over aanbiedingen. Laatst was de andijvie in de aanbieding in combinatie met aardappels. Ik vergeleek die prijzen toen even met de losse prijzen van een wat meer budgetsupermarkt. Daar was ik – zonder aanbieding – veel goedkoper uit. Kun je nagaan. Het is wel goed om je daar bewust van te zijn en je niet gek te laten maken door zogenaamde aanbiedingen, die helemaal geen voordeel opleveren.”

Vind je het lastig om te plannen als single?
“Valt wel mee. Ik heb een vriezertje en dat helpt. Ik koop bijvoorbeeld eens in de twee maanden een grote zak garnalen of vegaburgers in de aanbieding. In die week ga ik dan wel iets over budget, maar dat trekt in de weken erop weer recht. Ik ben heel goed geworden in recepten bedenken die ik meerdere dagen achter elkaar kan opwarmen. Of elke dag vers kan maken. Zo haal ik bijvoorbeeld vaak een grote zak verse spinazie, die ik dan in een wrap, een omelet, salade of door de pastasaus doe. Vorig jaar, toen ik nog student was, probeerde ik ook weekboodschappen te doen. Dat vond ik toen nog een stuk lastiger, omdat ik overal en nergens at. Nu heb ik wat meer stabiliteit in mijn leven en gaat dat beter.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!