Bonnetje: “Als gezin van zes eten we voor € 140 per week” 

Astrid (34) runt met haar man een gezin met vier pubers. Haar opgroeiende jongens sporten veel en hebben coeliakie, waardoor ze speciale voeding moet kopen. Maar door te gaan voor korting en koopjes komt ze niet boven de € 140 per week uit. 

Vertel eens wat over de samenstelling van je gezin, Astrid.
“Ons gezin bestaat uit twee volwassenen en vier pubers in de groei. Onze jongens sporten vijf keer in de week en hebben coeliakie, een voedingsintolerantie voor gluten. Verder is er altijd ruimte voor vrienden en vriendinnen om bij ons aan te schuiven. Het gaat gemiddeld om zes extra personen die met ons mee-eten. Van ontbijt tot avondeten voed ik ongeveer 49 monden in de week.”

Is het bonnetje dat je hier deelt een vrij gemiddeld bonnetje voor je?
“Ja, op zich wel. Ik doe om de dag boodschappen, tijdens de training van de oudste. Dan heb ik een uur de tijd en daarin ga ik drie verschillende supermarkten af. Één van de bonnetjes die ik daar kreeg, deel ik in dit artikel.”

Wat is je totale budget per week?
“Ik probeer binnen de € 140 per week te blijven.”

Omschrijf eens hoe je boodschappen doet?
“Ik ga dus naar verschillende winkels. Ik kijk altijd in de verspilbakken van de Jumbo en de AH. Ook speur ik de hele winkel af naar bonusartikelen of producten met 35%-kortingsstickers. Om de maaltijden compleet te maken, check ik eerst wat nog in de koelkast ligt. Of ik vul het aan met goedkopere producten van de Lidl. Het budget is inclusief wasmiddel, shampoo en andere verzorgingsproducten. We hebben niet veel ruimte voor chips of iets anders lekkers, maar we doen het prima.” 

Maar ik zie op je bonnetje wel frisdrank en pizza staan. Hoe zit dat?  
“Eén van de kinderen was jarig. We vierden zijn verjaardag met het gezin en de jarige wilde lasagne eten, met chips en pizza als avondsnack. Met zulke gelegenheden halen we wel lekkere dingen in huis.”

Heb je een bespaartip voor de boodschappen? 
“Haal zoveel mogelijk producten met korting in huis. Ik doe altijd boodschappen om acht uur ‘s avonds en dan vind je allerlei producten in de schappen die dezelfde dag nog eruit moeten. Ik shop zelfs dubbele kortingen, zoals een 1+1 actie met 35% korting. Dat scheelt echt. 

Shampoo en wasmiddel kopen we online. We zitten vaak op Pepper voor goede aanbiedingen en vorige week vond ik via Bol nog 68 Sun vaatwastabletten voor slechts € 3. Ik kocht gelijk een jaarvoorraad. Sokken koop ik ook altijd in de supermarkt. Frisdrank, alcohol, sigaretten en snacks halen we bijna nooit in huis. Dat scheelt ook.”  

Wat is jouw ultieme budgetrecept?
“Nasi! We hebben altijd een zak rijst van vier kilo op voorraad. Hier gooien we gehakt, hamblokjes of kip in. Samen met de groenten uit de koelkast die echt op moeten, aangevuld met de nasikruiden van de toko. Daar eten we ongeveer negen keer van met zijn allen.”

Waar geef je het meeste geld aan uit? 
“Voor de coeliakie van de kinderen hebben we speciale glutenvrije producten nodig. Daar gaat een groot deel van ons budget naar toe. De online glutenvrije shop waar we kopen heeft wel vaak aanbiedingen. Brood is dan € 0,50 in plaats van € 3,50. Dat slaan we dan groot in en gooien de vriezer vol. Daarnaast vliegen fruit en snackgroenten bij ons de deur uit.” 

Heb je nog een tip voor ons om voordelig boodschappen te doen?
“Veel jonge moeders vinden dit vast een beetje gek klinken, maar doe juist wel boodschappen met je kinderen. Geef ze een opdracht en ga samen op speurtocht naar de boodschappen met een sticker. Zo voorkom je ook dat ze allerlei dure producten uit de schappen halen en daarom gaan zeuren. Als ik nergens op let met vier opgroeiende pubers, dan kan er bij ons zelfs € 400 per week doorheen gaan. En dat wil ik voorkomen. “

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop