Binnen 52 weken € 1.378 bij elkaar sparen, zo doe je dat

Elke spaarpot begint bij één euro. Ik weet het: een open deur, maar wel heel waar. Wil jij beginnen met sparen? En weet je niet hoe? Het 52-weken-spaarplan is dé start voor jouw buffer!

Je wilt wel, maar het lukt niet. Sparen is iets waar je in moet komen. Als je eenmaal op gang bent, dan gaat het balletje (en de euro’s) wel rollen. Maar dan moet je wel beginnen én volhouden. En dat is wat er juist zo moeilijk aan is. Want laten we eerlijk zijn, het geld uitgeven is nog altijd leuker. Daarom moet je sparen voor jezelf ook leuk maken. En dat doe je met het 52-weken-systeem.

Stel je doel

Wie spaart met een doel, houdt het sparen langer vol dan mensen zonder doel. Een doel stellen helpt dus. Bijvoorbeeld een vakantie of een noodpotje voor een kapotte auto of wasmachine. Het kan van alles zijn. Veel mensen beginnen zo met sparen. Maar vinden het lastig om vol te houden.

Een veel gebruikte manier om te beginnen met sparen (en het ook vol te houden!) is het 52-weken-systeem. Ik kreeg laatst nog een bericht van een lezer, die zo blij is met dit systeem.

Sparen in 52 weken

Als we aan sparen denken, vinden we vaak dat we snel een groot bedrag moeten hebben. € 10.000 op de bank. Of elke maand € 100 opzij zetten. Dat lukt niet altijd. Want vaak leggen we de lat te hoog. Waarom niet klein beginnen? Elke euro is er één. En dat is ook hoe het 52-weken-systeem werkt.

In week één leg je één euro apart. In week twee leg je twee euro apart. Week drie = € 3. Week vier = € 4. En zo ga je door. Totdat je € 52 in week 52 opzij legt. Zo simpel is het.

Houd je dit een heel jaar vol? Dan heb je aan het eind van het jaar – alles bij elkaar opgeteld – € 1.378 gespaard. Een heel mooi bedrag.

Dat kan een extra aflossing op je hypotheek zijn. Een fijn bedrag voor in je noodfonds. Je kan het geld beleggen. Of je geeft alles in één klap uit. Al geloof ik niet dat je dat doet wanneer je er een jaar voor hebt gespaard. Maar ja, it’s up to you!

https://www.tiktok.com/@porterenee/video/7091901153197198598?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7097279292305180166

Waarom werkt het 52-weken-spaarplan?

Bij het 52-weken-spaarplan leer je om te sparen. Je begint met een heel klein bedrag. Die ene euro in week één gaat nog bijna ongezien. Twee euro, drie euro, vier, vijf, zes, die kun je makkelijk missen. Ga je richting het eind van het jaar, dan ga je grotere bedragen sparen. In week 52 leg je € 52 opzij. Die voel je wel.

Maar dat weet je. Je hebt een heel jaar de tijd gehad om hier naartoe op te bouwen. Misschien leg je van te voren al wat geld opzij. Zodat je je spaardoel van de weken 50, 51 en 52 sowieso haalt.

Je kunt het ook andersom doen. Als dat beter voor je werkt. Dan tel je de weken af. Je begint met € 52 en zo tel je elke week af. Dan doe je het moeilijkste eerst (heb je dat alvast gehad!) en wordt het alleen maar makkelijker. Het is maar net wat jij fijn vindt.

Maak het sparen zichtbaar!

Vaak hebben we allerlei doelen. Maar blijven ze in ons hoofd zitten. Dat werkt meestal niet, want we vergeten het of zijn niet meer gemotiveerd. Om het 52-weken-spaarplan optimaal te laten werken, maak je iets op papier dat je af kunt vinken. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Je houdt bij in welke week je zit, en welk bedrag daarbij hoort. Maak bijvoorbeeld een lijstje met een blokje voor iedere week. Is de week voorbij én heb je het bijbehorende bedrag gespaard? Dan vink je de week af met een kruisje (of sticker).

Je kunt alle euro’s elke week naar je bankrekening overmaken. Of je koopt zo’n grote spaarpot. Zet de pot ergens neer waar je ‘m geregeld ziet. Zo herinner je jezelf elke keer aan je spaardoel. Dat helpt om het vol te houden. Ook hou je zo makkelijk bij hoe goed het gaat. Elke week ben je een stapje dichterbij het einddoel!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop