Bijverdienen naast je loondienstbaan: betaal je dan niet onwijs veel belasting?

Wat extra centen zijn altijd welkom. Bijvoorbeeld met een side hustle. Betaal je daar ook belasting over? En houd je dan nog wel iets over?

Bijverdienen kan op allerlei manieren. Af en toe de hond uitlaten voor je buurvrouw. De bezem door je kledingkast. Een online handeltje beginnen. Noem maar op. Moet je over elk T-shirt dat je verkoopt belasting betalen? Nee, gelukkig niet.

Extra verdienen naast je baan

Voor de Belastingdienst maakt het uit of jij wel of geen ondernemer bent. Dat kun je checken met de OndernemersCheck. Hierbij kijkt de Belastingdienst bijvoorbeeld of jij structureel bijverdient. Of je moeite doet om nieuwe klanten te vinden. En hoeveel tijd je aan je side hustle besteedt.

Wanneer ben je dan een ondernemer? Nou, als je echt een eigen business hebt en dus officieel staat ingeschreven bij de KvK. Dan heb je ‘winst uit onderneming’. En daar betaal je belasting over. Hoe dat precies werkt, lees je in het artikel over zzp’en naast je gewone baan.

Inkomen uit overig werk

Niet iedereen die af en toe bijklust, heeft een eigen onderneming. Bijvoorbeeld als je een paar uurtjes in de week bijles geeft. Of je knipt als kapper de haren van je vriendinnen. Die extra inkomsten zijn dan geen loon en geen winst uit onderneming. Wat dan wel?

Er is een extra optie. De Belastingdienst noemt dat zo: ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’. In je belastingaangifte vind je dat terug onder het kopje ‘Inkomsten uit overig werk’. Hier vul je in wat je naast je baan verdient. Dat hoeft niet altijd. Stel, je verkoopt af en toe iets via Marktplaats. Dan hoef je niet elke verkoop bij te houden, en op te geven.

Maar als je een handeltje begint, met als doel winst maken, dan wordt het echt een bron van inkomen, en moet je daar belasting over betalen. Hier vind je een lijst met voorbeelden.

Wat geef je op?

Het is niet altijd even duidelijk wat je wel of niet moet opgeven. Wel kun je jezelf twee vragen stelen. Maak je winst? En is dat ook je doel? Twee keer ‘ja’ betekent je inkomsten opgeven. En dus belasting betalen.

Stel, je buurjongetje heeft eenmalig hulp nodig bij z’n huiswerk. En z’n moeder geeft jou € 20. Die inkomsten hoef je niet op te geven. Maar help je hem elke dinsdagmiddag en staat op donderdagmiddag je buurmeisje op de stoep voor bijles? Dan wordt het structureel, en geef je je inkomsten wél op.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor online verkopen. Als je zo nu en dan je kledingkast opruimt en wat items te koop zet, dan is het geen winst. Je hoef wat je verdient dan niet op te geven. Maar als je kleding inkoopt en met winst wilt doorverkopen, heb je een winstoogmerk. En moet je het dus opgeven.

Hoeveel belasting betaal je?

Van je bijverdiensten mag je de kosten aftrekken. Stel, je verdient € 1.000 per jaar extra. En je koopt voor € 200 materiaal, bijvoorbeeld. Dan is je winst € 800. Over die € 800 betaal je dan belasting.

Er geldt geen hoger tarief voor ‘inkomen uit overig werk’. Je betaalt het gewone belastingtarief over het geld dat je naast je baan verdient.

In 2023 is dat 36,93% tot een inkomen van € 73.031. Verdien je meer? Vanaf € 73.031 geldt het tarief van 49,50%. Naast inkomstenbelasting betaal je een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.

Extra bijverdienen = extra belasting betalen

Over je extra inkomsten betaal je dus niet meer belasting dan normaal. Wel kan het zo zijn dat je in een hogere belastingschijf terecht komt. Jouw extra inkomsten worden bij je loon opgeteld. Zo valt je totale inkomen hoger uit. Kom je boven die € 73.031 uit? Dan betaal je over een stukje het hoge tarief.

En vergeet niet: belasting over je salaris houdt je werkgever in. De belasting over je extra inkomsten wordt achteraf berekend. En betaal je dus ook achteraf. Daar kun je alvast rekening mee houden. Bijvoorbeeld door een bedrag apart te zetten.

In veel gevallen moet je je extra inkomsten opgeven bij de Belastingdienst. Doe je dat niet? Dan werk je zwart. En kun je een boete krijgen. Twijfel je in welk hokje jouw bijverdiensten horen? Op de website van de Belastingdienst vind je een paar voorbeelden. Anders kun je altijd even de BelastingTelefoon bellen.

Geen zin om het artikel te lezen? Renée legt het in deze video kort even uit! Wil je meer van deze tips? Kom ons dan ook volgens op Instagram. Daar posten we elke dag genoeg inspiratie en informatie.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek