Besparen op je boodschappen: alle tips die écht werken verzameld

Door inflatie stijgen de prijzen van boodschappen. We bundelden in dit artikel alle bespaartips die écht helpen om te besparen op je boodschappen, of je die nu online doet of in de winkel. 

Tip 1: Deze tip hoort écht op nummer 1. Maak een weekmenu. Zet – voordat je naar de supermarkt gaat – op een rij wat je de hele week gaat eten. Houd rekening met dagen waarop sommige gezinsleden, of zelfs iedereen, niet thuis eet. En plan altijd één restjes-dag. Dankzij deze planning weet je precies wat je moet halen en heb je altijd ingrediënten in huis voor een gezonde, lekkere maaltijd.

Tip 2: Maak een complete boodschappenlijst. Dus niet zo’n vodje met drie dingen erop, maar écht een lijst waar alles opstaat wat je nodig hebt. Dit geeft je houvast en voorkomt dat je te veel of juist te weinig koopt, waardoor je nog een keer naar de winkel moet. Wist je dat je je boodschappenlijstje ook kunt maken in de Albert Heijn-app?

Tip 3: Weet wat je nog in huis hebt, voordat je naar de winkel gaat. Zo voorkom je dat je nog een pak pasta koopt, terwijl je die gewoon hebt liggen.

Tip 4: Bekijk de aanbiedingen alvast thuis. Zoek vooral naar producten die je sowieso al graag gebruikt en die nu goedkoper zijn. Wist je dat je de Bonusfolder al
op vrijdag kunt bekijken? Verwerk de aanbiedingen zoveel mogelijk in je weekmenu, zodat je komende week lekker vaak kookt met korting. Omdat je thuis de aanbiedingen al hebt gecheckt, hoef je er in de winkel niet meer naar te kijken. Scheelt weer impulsaankopen. 

Albert Heijn-tip: Heb je al eens brood zien liggen in de Brood van Gisteren-bak bij de Appie? Een heel brood en een zak bolletjes worden dan voor € 0,50 verkocht. Een half brood kost nog maar 25 cent. Zo scoor je korting én voorkom je dat eten wordt weggegooid. Je kunt het thuis ook nog in de vriezer doen.

Tip 5: Zet je boodschappenlijstje op volgorde van de looproute van de winkel. Zo hoef je niet zo te zoeken wanneer je eenmaal in de supermarkt staat. Je kent de route en je lijstje past daarbij, waardoor je minder oog hebt voor verleidingen om je heen.

besparen boodschappen

Tip 6: Ga je bijna elke dag naar de winkel? Probeer dat terug te brengen naar één keer per week voor weekboodschappen en misschien nog een tweede keer om verse producten aan te vullen. Zo hou je overzicht in de kosten en kom je minder vaak in de verleiding om onnodige producten mee te nemen.

Tip 7: Lang leve budget-merken. Ik ben zelf groot fan van de Prijsfavorieten van Albert Heijn. Die herken je aan het blauwe duimpje op het schap. Vaak net zo lekker, maar een stuk goedkoper. 

Tip 8: Schroef het aantal dagen waarop je vlees eet wat terug. Doe je dat nu nog 7 dagen per week? Probeer het eens bij 5 dagen per week te houden. Vlees is ontzettend duur geworden, dus er valt te besparen door er minder van te eten. Je hoeft heus niet altijd een vleesvervanger te kopen. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak linzen in een tomatensaus, in plaats van gehakt of vegetarisch gehakt.

Albert Heijn-tip: In de app van Albert Heijn kun je ook een pakket Overblijvers reserveren. Dit zijn producten die aan het einde van de dag overblijven, uit het assortiment gaan of niet zo lang meer houdbaar zijn. Je haalt het op een vaste tijd op in de winkel. Ik ben fan van het Vega-pakket van de Overblijvers. Ik betaal meestal € 4,99 en krijg dan voor € 14,99 aan producten mee.

Tip 9: Eet groenten en fruit die in het seizoen zijn. Ja, aardbeien zijn in de winter lekker, maar ook behoorlijk prijzig. Producten in het seizoen zijn goedkoper en hoeven ook niet vanaf de andere kant van de wereld ingevlogen worden. Scheelt voor het milieu en je portemonnee. Niks mis met een peer of appel uit eigen land.

Tip 10: Weeg de hoeveelheden eten die je gebruikt thuis af. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld te veel rijst of pasta koopt, die je misschien later weggooit. Hou je toch eten over? Verwerk het dan in de lunch van de dag erna. Pasta kan door een frittata, rijst in een wrap met bonen. Eten weggooien is indirect geld weggooien.

Tip 11: Ik ben fan van de handscanner. Wanneer je die gebruikt, weet je precies voor hoeveel geld je al in je karretje hebt liggen. Zo kun je tijdens het boodschappen doen al afwegingen maken. Misschien toch dat ene pak koek maar laten liggen om binnen je budget te blijven?

Tip 12: Kook groot. Ik maak pastasaus altijd voor drie dagen. Een portie eten we direct op, de twee anderen gaan de vriezer in. Ik doe dat net zo bij soep en gerechten zoals chili sin carne. Doordat je groot kookt, kun je goedkoper inkopen. En als je dan ook nog producten gebruikt die in de aanbieding zijn, eet je dus meerdere keren met korting.

Albert Heijn-tip: Ken je Albert Heijn Premium al? Je betaalt voor dit voordeelabonnement € 12 per jaar. In ruil daarvoor krijg je 10% korting op het biologisch assortiment en mag je twee keer zoveel bonus-zegels sparen. Ook krijg je meer persoonlijke bonus-box aanbiedingen. Dat zijn producten die speciaal voor jou afgeprijsd zijn. Vaak zijn het producten die je al eens eerder kocht. Activeer de actie op dat product en je ontvangt die persoonlijke bonus-korting. Alleen daarmee verdiende ik dat abonnement al binnen twee maanden terug.

Tip 13: Bepaal een budget voor je boodschappen. Hoeveel wil je er per week aan uitgeven? Om dat te bepalen moet je eerst weten wat je nu uitgeeft. Op de website van het Nibud kun je vervolgens uitrekenen wat een passend budget voor jou zou zijn. De uitdaging is om daar binnen te blijven.

Tip 14: Ik geef tijdens een rondje boodschappen mét kinderen, meer uit dan wanneer ze niet meegaan. Ondanks dat het heel gezellig is, doe ik mijn boodschappen liever alleen. Zo hou ik beter overzicht op wat er al in mijn kar ligt, wat er nog op mijn lijstje staat en op de kosten.

Tip 15: Alles wat makkelijk is, is duurder. Dus is het fruit al voor je geschild en gesneden? Zit het al bij elkaar in een pakket? Superhandig en als je weinig tijd hebt een uitkomst. Maar wil je puur besparen? Dan is zelf doen altijd goedkoper.

Tip 16: Er is niks mis met groenten uit blik of pot, of uit de vriezer. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat er net zoveel voedingsstoffen zitten als in verse producten. En het scheelt vaak wel in prijs. Op naar de vriezer, dus.

Albert Heijn-tip: Bij Albert Heijn staat heel duidelijk op de prijskaartjes wat de kilo- of liter prijs van een product is. Zo kun je makkelijker prijzen vergelijken. 

Tip 17: Als je alles op je lijstje hebt afgestreept, kun je de winkel verlaten. Je hoeft dan dus niet nog een rondje te maken om alle schappen te checken. Veel mensen doen dat wel en gooien dan op het laatste moment nog wat impulsaankopen in hun karretje. Zonde!

Tip 18: Maak ruimte in je vriezer en voorraadkast voor producten die écht goed afgeprijsd zijn en die je vaak gebruikt. Bij ons zijn dat bijvoorbeeld peulvruchten in zak. Die vind ik heerlijk en eten we vaak. Dus zijn ze 1+1 gratis? Dan vul ik een hele plank, zodat we voorlopig vooruit kunnen.

Tip 19: Wat is nou het verschil tussen UHT, TGT en THT? UHT staat voor Uiterlijk Houdbaar Tot. TGT staat voor Te Gebruiken Tot. Bij deze twee afkortingen is de datum die erachter staat, de datum waarna het beter niet meer gegeten of gedronken kan worden. Zo’n afkorting staat bijvoorbeeld op vlees. Dan is er ook nog de afkorting THT. Die staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Daarna kun je het best nog eten, maar de kwaliteit is niet meer gegarandeerd. Dit staat bijvoorbeeld op hagelslag. Ruiken, proeven en kijken helpt om te bepalen of het nog goed is. Goed om dit te weten bij het doen van boodschappen, omdat producten die nog beperkte houdbaarheid hebben vaak afgeprijsd zijn. 

Tip 20: Merk je dat je lekker aan het besparen bent? Zet het geld dat je minder uitgeeft, op je spaarrekening. Anders gaat het weer op aan andere kosten. En zo zie je meteen waar je die moeite voor doet.

Bonus-tip: Dynamisch prijzen. Het is nieuw bij de Appie. Op basis van houdbaarheid wordt de prijs van een product op het elektronische prijskaartje, aangepast. Die korting kan oplopen tot 70%. Lekker veel korting dus, op producten die ingevroren vaak nog best even mee kunnen. Dan wel diezelfde dag heerlijk zullen smaken!

Dit is een samenwerking met Albert Heijn, de inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop