Besparen op boodschappen: met deze 6 tips lukt het

Besparen op boodschappen? Doe veel zelf. Kant-en-klaar kost je namelijk vaak meer. Investeer in deze 6 dingen en je kunt flink besparen op je boodschappen.

Door Minke

Besparen op boodschappen willen we allemaal. Een goed begin is het halve werk, daarom deel ik tips waarmee dat zeker gaat lukken. Investeer in deze 6 dingen en je bespaart flink op je boodschappen.

Bespaartip 1: Goede rasp en kaasschaaf

Zelf raspen of schaven kan zo’n €0,25 schelen voor elke 100 gram kaas die je gebruikt. De gemiddelde Nederlander eet zo’n 17 kilo kaas per jaar, dus dan zou je op een makkelijke manier meer dan €40 kunnen besparen. Om dat vol te houden moet je wel goed gereedschap hebben. Een goede kaasschaaf en rasp kosten tussen de €5 en €15, afhankelijk van het merk dat je kiest. Niet zo’n kaasliefhebber? Ook voor andere producten geldt dat zelf snijden, raspen of schillen behoorlijk wat geld kan schelen. Goed gereedschap is dus essentieel.

Bespaartip 2: Knijpzakjes om zelf te vullen

Als jouw kinderen (of jijzelf) graag fruit of yoghurt uit knijpzakjes eten, is het wellicht een idee om hervulbare zakjes te kopen en zelf te vullen. Het is even een investering, maar daarna kun je flink besparen. Denk aan een knijpzakje yoghurt met aardbei. Zelf vullen kan dan €1 goedkoper zijn. Dit betekent dat je de investering al binnen een maand hebt terugverdiend. Dat is het wel waard. Geen knijpzakjes liefhebber, maar koop je wel graag portieverpakkingen? Dan zijn handzame, goed afsluitbare bakjes voor jou meer geschikt. 

Bespaartip 3: Fles of kan om water in te koelen

Sinds wij de SodaStream hebben, besparen wij elke week tientallen euro’s op frisdrank. Niet omdat die SodaStream zo goedkoop is, dat valt reuze mee. Nee, vooral omdat wij altijd water koud hebben liggen. Dus heeft iemand dorst, dan grijpen wij sneller naar (plat) water. Dit scheelt flink in ons budget en maakt water drinken ook nog eens een stuk aangenamer. Ook fijn aan de flessen van SodaStream is dat ze zijn afgesloten. Ik heb veel andere kannen en flessen geprobeerd, maar deze zijn een succes. Natuurlijk zijn kleinere flesjes voor onderweg ook superhandig. Je bespaart al snel als je geen kleine waterflesjes hoeft te kopen (en het is beter voor het milieu). Je kunt er ook ranja of iets anders in doen. Pakjes of blikjes drinken kopen hoeft niet meer.

Bespaartip 4: Mooie zeeppompjes

Zeeppompjes kun je gevuld kopen. Maar grote flessen navulling zijn een stuk goedkoper. En het ziet er ook nog eens leuker uit in je keuken, badkamer of toilet. Mooie zeeppompjes hoeven niet duur te zijn. Uiteraard kun je ook het zeeppompje dat je al hebt staan bijvullen, dat is helemaal goedkoop. 

Bespaartip 5: Pasta-afmeet-apparaat 

Door niet meer te veel pasta, rijst of andere graanproducten te koken, en vervolgens weg te gooien, kun je veel geld besparen. Misschien lijkt het per maaltijd niet veel. Het zijn die kleine beetjes die bij elkaar best wel op kunnen lopen tot flinke bedragen. Daarom is het goed om te meten hoeveel er gekookt moet worden. Ik gebruik daar altijd mijn eetmaatje van het Voedingscentrum voor. Voor spaghetti heb ik een speciale pastameter waar je de pasta doorheen steekt om zo te meten of je genoeg hebt voor één, twee of vier personen. Sinds ik deze gebruik, gooi ik niets meer weg. Alleen couscous maak ik soms te veel. Maar hé, dat is een lekkere lunch de volgende dag. 

Bespaartip 6: IJsblokvormpjes 

Niet alleen om ijsklontjes te maken zijn ijsblokvormpjes handig. Dikke tip om met mooi weer de blokjes niet in de vorm te laten zitten, maar in een grote bak te bewaren en meteen weer nieuwe te maken. Zo kom je, als je de ijsblokjes nodig hebt, niet zonder te zitten. Maar goed, zoals ik zei: ik gebruik ijsblokvormpjes het hele jaar door voor van alles. Restje tomatensaus, kookroom of geprakte avocado? Vul de ijsblokvormpjes ermee, vries het in en als je het later wil gebruiken hoef je alleen te ontdooien. Superhandig en het bespaart echt veel voedselverspilling. 

Conclusie

Voordat je deze zes keukenhulpjes gaat aanschaffen, kijk dan eerst of je ze zelf niet hebt liggen. Of vraag aan vrienden of familie of ze er een over hebben, of check de kringloopwinkel. En dan nu nog deze handelingen in je systeem krijgen. Gaat je lukken! Gewoon je doel voor ogen houden: besparen op boodschappen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop