Besparen op je kerstdiner en toch lekker eten

Kerst vieren kan een vermogen kosten, zeker in deze tijd. Maar dat hoeft niet. Wij geven je tips om te besparen op je kerstdiner, natuurlijk zonder dat ‘ie minder lekker of feestelijk is.

Doe op tijd boodschappen (of bestel ze online) 

Als je op 24 december, tussen alle andere gestreste mensen langs de lege schappen loopt, is de kans groot dat je meer geld uitgeeft dan je zou willen. Veel producten zijn op, dus moet je op zoek naar alternatieven. En doordat het druk is voel je je sowieso opgejaagd. Een aantal jaar geleden ging ik vlak voor kerst een paar dagen naar Londen. We zouden op de 24e vroeg terugkomen, dus had ik al mijn boodschappen al vóór dit tripje gedaan. Natuurlijk hield ik er rekening mee dat alles tot kerst moest blijven liggen, dus kocht ik geen producten die vlug zouden bederven. Dat beviel me zo goed dat ik dat bleef doen, tot ik online bestellen ontdekte. Dat is nóg fijner! Lekker rustig vanuit huis beslissen wat ik allemaal nodig heb en het op kerstavond bezorgd krijgen. Is er een grotere luxe? En dat terwijl het er ook voor zorgt dat je minder impulsaankopen doet en dus bespaart. Twee vliegen in 1 klap. Oh en vergeet natuurlijk niet de komende weken extra goed alle aanbiedingen te checken. Weet je al wat je wilt maken voor het kerstdiner en zijn (een deel van) de ingrediënten houdbaar? Sla ze dan gelijk in zodra ze nu in de aanbieding zijn, scheelt weer wat geld.

Zorg dat je voorbereid bent op alternatieven

Je hebt kans dat niet alles op je lijstje te vinden is in de winkel. Bedenk daarom vooraf vast wat goede alternatieven zijn. Voor sommige producten zijn de alternatieven voor de hand liggend, voor andere misschien wat minder. Het is dan slim om vast wat opties op je lijstje te hebben staan, zodat je daar niet in de winkel naar hoeft te zoeken. Het bespaart misschien niet per se geld, maar wel stress en dat zorgt er weer voor dat je minder snel onnodige aankopen doet. Het kan bij online bestellingen trouwens wel gebeuren dat een product toch niet geleverd kan worden. Soms krijg je een alternatief, maar als dat ook niet gaat, heb je niks. Dat vind ik voor de feestdagen wel een nadeel, al weet ik het eigenlijk altijd wel creatief op te lossen. 

Pas op voor producten met kerst labels 

Producten voor het kerstdiner worden vaak uitgebracht met een speciaal kerst label erop. Denk aan ‘pannenkoekenmix voor gourmet’ of een rollade die ineens een luxere verpakking heeft terwijl er eigenlijk niks anders aan is dan de rollade uit oktober. Wel wordt de prijs dan flink opgekrikt, soms betaal je wel het dubbele! Bedenk dus goed of zo’n speciaal thema product het waard is en laat het anders liggen.  Best makkelijk toch, dat besparen op je kerstdiner?

besparen kerstdinner

Doe-het-zelf 

In het verlengde daarvan zijn kant-en-klaar producten ook een goede categorie om keuzes in te maken. Wat kun je makkelijk zelf doen en op welke punten kies je juist voor gemak, waar je dan voor betaalt. Om weer terug te komen op die pannenkoekenmix; dat kost waarschijnlijk bijna evenveel moeite om zelf te maken als zo’n flesje te kopen. Maar je bespaart er wel meteen een paar euro mee. Sommige dingen zijn zelfgemaakt ook gewoon lekkerder. Ik wil bijvoorbeeld graag zelf broodjes bakken in plaats van afbakbroodjes in de oven te gooien. Je weet zelf het best waar je kwaliteiten liggen en je zwaktes. Speel daar op in en je kunt gemak en besparen op je kerstdiner met elkaar combineren. 

Genoeg is genoeg

Overdaad is geloof ik wel een woord dat bij het kerstdiner past. Bij veel mensen moet het kerstdiner niet alleen luxe zijn, maar vooral ook veel. Hierdoor wordt er met kerst veel eten verspild en dat is zonde. Zonde van je geld, maar ook van je werk en voor het milieu. Daarmee wil ik niet zeggen dat je voor een sober kerstdiner moet gaan of niet mag uitpakken. Maar genoeg is genoeg. Je eet misschien een beetje meer dan anders, maar laat de hoeveelheid eten die je gezin normaal eet de leidraad zijn. Is dat 100 gram vlees, 100 gram aardappels en 300 gram groenten? Ga dat dan niet ineens verdubbelen. Oh, en als je toch nog restjes hebt; verzamel deze van beide kerstdagen en geniet op 27 december van een heerlijke restjesdag. Trek van alle groenterestjes (uienschillen, de kontjes van wortels, stronken van broccoli etc.) en eventuele botjes van bijvoorbeeld kip een lekkere bouillon voor erbij en je hebt nog een lekkere feestelijke maaltijd voor de dag na kerst. 

Maar vooral: doe gewoon lekker waar jij je goed bij voelt. Als jouw kerst perfect is met pizza uit eigen oven, is dat ook een prima kerstdiner en lekker goedkoop. Als je er juist van houdt om uren in de keuken te staan, is dat jouw feestje. Maak er wat moois van, en: geniet!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop