Bespaartips voor op vakantie (10x)

Vakantie is heerlijk maar ook zó duur. Met deze tien bespaartips voor op vakantie, kun je je kosten op je bestemming flink naar beneden schroeven.

Urenlang heb ik online gezocht en vergeleken. Ik ben zelfs nog naar een ouderwets reisbureau geweest. Uiteindelijk boekten we twee volle weken Ibiza voor ons hele gezin (4 personen) voor in totaal iets meer dan 2000 euro. Een hoop geld, maar voor een vliegreis en een eigen huis, vond ik het goed geregeld. En toen zei mijn man, die mij dagen had zien zoeken: ‘Als we er zijn gaan we zeker iedere avond uit eten en alsnog alles over de balk gooien?’

Ja, dat klinkt alsof hij me goed kent. Ik kan veel moeite doen om op het één te bezuinigen, terwijl ik op een ander moment zonder aarzelen een hoop geld uitgeef. Nee, dat is dus niet het plan. Het idee is dat we geweldig gaan genieten, zonder dat we blut thuiskomen. Ik ben dol op geld besparen, maar wil er zo weinig mogelijk voor inleveren. Tuurlijk kan vakantie vieren goedkoop, wanneer je iedere avond zelf pizza afbakt in de oven van je appartementje. Daar heb ik – als verwend nest – dus geen zin in.

Dus schreef hier tien bespaartips voor als je op vakantie bent. 

Maak gebruik van lokale prijsverschillen

Bespaar geld door producten mee te nemen die in jouw omgeving goedkoper zijn dan op je vakantiebestemming. Denk aan items zoals etenswaren die op de plek van bestemming duurder zijn. Zo vermijd je onnodige uitgaven.

Kook zelf

Een avondje uit eten is heerlijk, maar ook prijzig. Probeer daarom niet elke avond naar een restaurant te gaan. Kook eens zelf of haal eten bij een lokaal kraampje langs de weg. Op die manier bespaar je flink op de kosten van uit eten gaan.

Ken de lokale geldgewoontes

Elke bestemming heeft zijn eigen geldgewoontes. Informeer jezelf over lokale tradities en gebruiken om onverwachte kosten te vermijden. Bijvoorbeeld: in sommige steden is koffie goedkoper wanneer je het staand aan de bar drinkt in plaats van aan een tafeltje.

Tank slim

Als je met de auto reist, vermijd dan dure tankstations in toeristische gebieden of langs snelwegen. Deze plekken hanteren vaak hogere prijzen voor dezelfde benzine. Zoek in plaats daarvan naar betaalbare tankstations in de buurt van je bestemming. En vergeet niet een goede autoverzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat.

Onderhandel!

In veel culturen is onderhandelen gebruikelijk, dus wees niet bang om te onderhandelen over prijzen. Of het nu gaat om souvenirs of lokale producten, het loont om de verkoper te vragen naar een betere prijs. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren.

Denk aan de kosten van pinnen

Informeer jezelf over de kosten van geldopnames en betalingen met je pinpas op je vakantiebestemming. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om vooraf geld te wisselen of gebruik te maken van alternatieve betaalmethoden om onnodige kosten te voorkomen.

Maak gebruik van kortingskaarten

Op vakantie kun je vaak gebruikmaken van kortingskaarten voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer of musea. Onderzoek welke kortingsmogelijkheden er zijn en profiteer van voordelige tarieven voor bepaalde periodes of meerdere attracties.

Laat je niet verleiden door verkopers

Op veel vakantiebestemmingen proberen lokale verkopers je allerlei producten en diensten aan te smeren. Blijf kritisch en vraag jezelf af of de prijs redelijk is en of het de moeite waard is. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen waar je later

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop