4 bespaartips voor twintigers (van een twintiger )

Als twintiger staat sparen misschien niet bovenaan je to do-lijstje. Terwijl je juist dán een spaarpot op kan bouwen, waar je de rest van je leven blij mee bent. Ik geef je 4 spaartips van een twintiger voor twintigers.

door Esmee

Ik hoor het dertigers en veertigers wel eens zeggen: was ik maar eerder begonnen met sparen. Toen ik nog geen hypotheek had en geen kinderen. Toen ik van mijn salaris nog lekker veel geld overhield. Ik ben zelf 25 jaar en ben wél bezig met sparen. Ik heb teveel dromen waar ik geld voor nodig heb en snap dat dit jaren zijn waarin ik een lekker potje op kan bouwen. Dus deel ik mijn (be)spaartips met andere twintigers.

Thuis wonen

In het begin van je twintiger jaren is het helemaal niet vreemd om nog even bij je ouders te blijven hangen. Hoe langer je thuis woont, des te minder kosten je hebt. Wellicht kun je hier zelfs een studieschuld mee voorkomen. Het is wel zo sociaal om te helpen met het huishouden en je ouders een bepaalde vergoeding aan te bieden, zeker als je zelf ook gewoon je geld verdient. 

Niet elke weekend naar de kroeg

Ik schrijf dit in een tijd waarin ik de woorden ‘corona’ en ‘lockdown’ niet meer kan horen, maar dat heeft me ook tot de volgende conclusie gebracht. De kroeg is duur. Uiteraard is het prima om af en toe een biertje met je vrienden te doen. Maar realiseer je wel dat fanatiek kroeghoppen elke week écht een hoop geld kost. Mijn vriend vertelde dat hij en zijn vrienden pre-corona wel eens voor honderd euro per persoon aan speciaal bier dronken op een avondje. Best lekker, hoor, maar is dat het geld waard? Ik probeer de kroeg en thuis in ieder geval met elkaar af te wisselen. Af en toe naar de kroeg en af en toe lekker thuis een bier (of wijn) proeverijtje met je vrienden. Net zo gezellig, maar kost je de helft.

Weet wat je uitgeeft

Elke twintiger zit in een andere situatie. De een heeft geld zat (want geen kinderen of verplichtingen) en de ander zit krap bij kas (want studieschuld, hoge huur en laag salaris). In welke situatie dan ook: track je uitgaven. Zorg dat je weet waar je je geld aan uitgeeft. Je kunt natuurlijk iedere euro opschrijven, bijvoorbeeld in de toffe Money Planner van Renée. Je kunt ook potjes aanmaken in je bankieren app. Zet een vast bedrag klaar voor boodschappen, voor de kroeg, en voor cadeautjes. Als het potje leeg is, is het leeg. Zo voorkom je dat je veel meer uitgeeft dan je eigenlijk wilt.

LEES OOK: Jasper van 28 werkt keihard aan zijn vermogen

Niet teveel consumeren

Je bent geen 16 meer, toch? Je hoeft niet met iedere trend mee te lopen. Je bent meer dan alleen het logootje op je kleding. Dit zijn ook de jaren waarin je grotere en duurdere dingen gaat kopen. Als student deed je het gewoon met wat je tweedehands toegeschoven kreeg. Nu je zelf geld verdient is het verleidelijk om voor groter, beter en meer te gaan. Heb je een televisie die goed werkt? Koop dan niet zomaar een nieuwe die 2 inch groter is. Werkt je telefoon nog prima? Die nieuwste iPhone 11 heb je echt niet nodig. Reken eens uit hoe lang je moet werken voor wat die apparaten kosten. Laat die dure trends lekker links liggen en kies voor je spaargeld en daarmee voor je echte grote dromen. Een eigen huis kopen of meelopen met de laatste trends? Ik zou het wel weten..

bespaartips

Check de kringloop of Marktplaats

Onderschat de kracht van de kringloopwinkel of Marktplaats niet! Iemand anders zijn puin, is jouw nieuwe fortuin. Er zijn hier genoeg pareltjes te vinden. Alleen moet je iets beter zoeken dan wanneer je het bij Bol.com bestelt. Vaak zetten mensen ook nieuwe producten op Marktplaats omdat ze het bijvoorbeeld niet meer konden retourneren of omdat ze het cadeau kregen en niet leuk vonden. Zo heb je alsnog nieuwe producten voor een klein prijsje.

Slotwoord van Renée

Go sparende twintigers! Ik had een voorbeeld aan jullie kunnen nemen toen ik zo oud was. Mijn motto was vooral spenden, spenden, spenden. Als ik zo vroeg het licht had gezien als jullie doen, stond ik er nu nog beter voor. Toen ik van jullie leeftijd was, zat ik al tienduizenden euro’s in de schuld. Dus wat dat betreft is op 0 staan en net aan sparen beginnen, al een stuk gunstiger. Het is maar net hoe je bekijkt. Het zijn geen makkelijke tijden om in de twintig te zijn. Een huis kopen is een uitdaging door de hoge huizenprijzen maar ook door flexcontracten en soms (gedwongen) zzp-schap. Laat je kop niet hangen. Kijk vooruit. Blijf dromen, maak plannen en zet de stappen die je moet zetten om er te komen. Als je volhoudt en toegewijd bent, kan er meer dan je misschien denkt.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!