“Als we een smak geld winnen, kopen we een appartement voor de verhuur”

Sophie (27) vindt sparen belangrijk, maar kan ook enorm genieten van geld uitgeven. Wat ze uitgeeft, doet ze wel bewust, want er is een aantal dingen op haar lijstje dat voorrang heeft. Kijk mee in haar kasboekje.

“Ik werk als consulent met mensen die in de bijstand zitten, dus ik zie dagelijks hoe het is om met weinig geld rond te moeten komen. Dat geeft veel stress. Iedere dag weer besef ik dat we het hartstikke goed hebben.”

Zie jij jezelf als spaarder of spender?

“Ik kan goed met geld omgaan. Sparen vind ik belangrijk, maar ik kan ook goed geld uitgeven hoor. Aan leuke dingen als kleding bijvoorbeeld. Maar ik geef niet klakkeloos geld uit. Alles wat ik koop doe ik bewust en ik denk er eerst goed over na. Ik heb bijvoorbeeld net een elektrische fiets gekocht. Dan zoek ik echt naar de beste deal. En ik heb gekeken waar ik hem het beste kon verzekeren. Voor zo’n uitgave neem ik dus even de tijd. Grote impulsaankopen zal je mij niet snel zien doen.”

Kleine wel?

“Ach, soms neem ik bij de supermarkt wel iets mee wat niet op mijn lijstje staat. En ik ga graag naar Xenos en Action. Dan kom ik ook altijd met meer thuis dan ik bedacht had. Er belanden dan bijvoorbeeld lekkere geurkaarsjes in mijn mandje. Maar het gaat dan om kleine bedragen en dat vind ik prima. We hebben het geld en ik geniet ervan. En heel soms koop ik een kledingstuk dat ik uiteindelijk toch niet draag. Dan geef ik het aan een vriendin. En andersom krijg ik van die vriendin dan weer een leuk item dat zij niet draagt en helpen we elkaar een beetje.”

Jullie sparen €1.300 per maand. Heb je een spaardoel?

“We kochten ons huis in 2018 voor €275.000. Er moest flink verbouwd worden, dus daar is al veel spaargeld in gaan zitten. Ik denk rond de €35.000. En nog steeds staan er dingen op ons verlanglijstje, zoals een nieuwe badkamer. Daar moeten we voor sparen. Geld lenen doe ik niet. Ik koop pas iets als het geld er is. Maar eerst moet er een nieuwe auto komen. De auto die we nu hebben, is echt volledig afgereden. Als de auto er is en ons huis helemaal klaar is, dan gaan we eens kijken of we extra op de hypotheek kunnen aflossen. Of we gaan beleggen. Daar sta ik wel voor open, maar moet ik me nog in verdiepen.”

Tweeverdieners zonder kinderen sparen gemiddeld 20% van hun besteedbaar inkomen.

BRON: CBS

Jullie betalen een fors bedrag aan gas, water en licht. Is het huis zo slecht geïsoleerd?

“Dat valt wel mee hoor. We hebben voor een hoog maandbedrag gekozen, zodat we aan het eind van het jaar geld terugkrijgen. Het is voor ons dus eigenlijk een manier om wat extra te sparen. Het geld dat we dan terugkrijgen, investeren we weer in het huis.”

Oke en waar zou jij nooit geld aan uitgeven?

“Aan het verbouwen van je lijf. Ik vind het fijn er goed uit te zien, koop graag mooie kleding en ga iedere maand naar de kapper. Maar botox of fillers? Daar zou ik nooit geld aan uitgeven.”

Praat je makkelijk over geld met anderen?

“O ja, zeker. Ik vind het heel leuk om van anderen te horen hoe zij met geld omgaan. Deze rubriek vind ik geweldig en vond dat ik zelf ook eens met de billen bloot moest. Dat praten over geld geen taboe hoeft te zijn, heb ik van huis uit meegekregen. Mijn ouders zijn heel open over hun financiën. Ik weet bijvoorbeeld precies wat mijn vader verdient.”

Hoe doe je je boodschappen?

“Ik ga naar verschillende winkels en let goed op aanbiedingen. Is het wasmiddel ergens in de aanbieding? Dan sla ik lekker in. We geven graag geld uit aan lekker eten. Vooral in het weekend pakken we flink uit. Dan kopen we bijvoorbeeld een goed stuk vlees bij de groothandel. Ik sta graag in de keuken en doe ook een kookcursus. Vandaag ga ik stoofpeertjes maken.”

Heb je nog een goede geldtip?

“Open je bank-app eens en kijk wat je het afgelopen jaar waaraan hebt uitgegeven. Klopt dat met wat jij denkt dat je uitgeeft? Dat kan je helpen als je bijvoorbeeld wilt gaan besparen.”

LEES OOK: Frederique en Sander waren miljonair. Tot ze alles verloren

 Wat doe je als je de loterij wint?

“Daar dromen Remy en ik weleens over hoor. Remy werkt in de makelaardij en als we een smak geld winnen, kopen we een appartement voor de verhuur.”

85% van de loterijmiljonairs stopt niet met werken.

Bron: AD

Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop