“Als ik niet meer hoef te werken, ga ik baby’s knuffelen in arme landen”

Renée had ooit dikke schulden, klom daaruit en bouwt nu een fijn vermogen op. Als ze straks rijk genoeg is, wil ze geen dikke auto of luxe villa. Ze wil vrijwilligerswerk gaan doen in het ziekenhuis.

Ik weet niet waar ik het ooit gezien heb. Een documentaire, denk ik. Ondanks fanatiek zoeken heb ik het nooit meer teruggevonden. Maar jaren geleden zag ik op tv (denk ik) een fragment van een vrouw die als vrijwilliger in een ziekenhuis in een Afrikaans land, te vroeg geboren baby’s op haar borst legde. Het ziekenhuis kon geen couveuses betalen en de ouders konden er niet altijd zijn. Op deze manier werd de baby op natuurlijke wijze warm gehouden en dat vergrootte de kans op overleven. Nog los van alle andere voordelen van huid op huid contact, voor zo’n pasgeboren ukkie.

Kansen kindje vergroten

Met tranen in mijn ogen keek ik ernaar. Ik zat destijds midden in het proces van aflossen van mijn schulden. En ik was ambitieus. Ik dacht: als ik ooit financieel onbezorgd ben en mijn eigen kinderen groot en zelfstandig genoeg zijn, ga ik dat doen. Om allerlei redenen. Echt iets kunnen betekenen voor iemand. Een andere wereld ervaren. Weg uit het gehaaste leven hier. Maar vooral heel simpel: de kansen van zo’n kindje vergroten.

Meer voldoening

Dit is alweer jaren geleden. Mijn schulden zijn afgelost. Mijn hypotheek bijna afbetaald. Spaar- en beleggingsrekeningen groeien. Soms kijk ik heus wel kwijlend naar leuke bootjes, chique villa’s en designer schoenen. Maar ik kan me niet voorstellen dat één van die dingen me zoveel geluk en voldoening zou geven als het oorspronkelijk plan van baby’s knuffelen. Waar ter wereld dat ook is.

Kinderen voor Kinderen

Ik weet dat er ook in Nederland genoeg mensen hulp nodig hebben. En daar probeer ik aan bij te kunnen dragen zoveel ik kan. Ik weet ook dat het cliché is. Kindjes gaan helpen in arme landen, het lijkt wel een Kinderen voor Kinderen liedje uit de jaren ’90. En er zijn vast mensen die er iets van vinden. Mijn bedoelingen zijn oprecht. Dat weet ik. Dus wanneer mijn kinderen groot genoeg zijn, ga ik het doen.

Egoïstisch doel

Er financieel beter voor komen te staan, lijkt een egoïstisch doel. Veel mensen vinden het belachelijk als je hardop zegt: ik wil rijker worden. Dat doel had ik zeker, de laatste jaren. En dat is ook gelukt. Maar ik streefde dat niet alleen na voor mezelf. Ik deed het ook voor mijn kinderen, voor andere familieleden en vrienden. Wanneer je zelf meer dan genoeg hebt, kun je ook beter helpen. Op welke manier, op welk continent en in welke vorm je dat ook maar wilt doen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop