“Alleen je mindset veranderen maakt je heus niet rijk”

Op Instagram wemelt het van de coaches die jou helpen je money mindset te verbeteren. Doe het en het geld zal van alle kanten jouw kant op komen. Het maakt Renée boos. Want het is gewoon niet waar, zegt ze.

Ik weet hoe je rijker wordt. Want ik bén rijker geworden. Van € 40.000 schuld naar tonnen aan vermogen. Ik heb nooit zoveel de behoefte om te roepen hoeveel ik nu precies wel of niet bezit, omdat dat niet voor iedereen motiverend werkt. Voor sommigen zal het juist demotiveren, omdat het zoiets groots voelt, zo’n immens project, dat de moed al bij voorbaat in hun schoenen zakt. Zeker wanneer ik vertel wat ik daar allemaal voor gedaan heb.

Ja, ik ging anders naar geld kijken (wat ze nu money mindset noemen), maar ik ging ook besparen, budgetteren, beleggen, aflossen, organiseren, doelen stellen, etc. Het kostte me jaren om eerst mijn schulden weg te werken en daarna nog best een periode om het financieel allemaal zo op orde te krijgen dat er ook wat te sparen of beleggen viel. Ik wil hier niet mee uitdragen dat het heel moeilijk is. Nee, als je een beetje discipline en enthousiasme hebt, kan je stap voor stap die vooruitgang boeken. Maar het gebeurt niet overnight.

Money mindset

De laatste tijd erger ik me enorm aan coaches die doen alsof dat wel kan. Van de één op de andere dag je money mindset (ik gebruik het woord toch maar even) veranderen. Wat onzin is. Want hoe je over geld denkt, heb je gedurende een heel leven ontwikkeld. Er zijn dingen gebeurd in je leven, waardoor je zo denkt. Je ouders hebben je dingen geleerd, of juist niet. Je hebt schulden gehad of mensen om je heen hadden schulden. Er zijn zoveel dingen die daaraan bijdragen.

Zelfs als je je gevoelens en gedachten bij en over geld in no time zou kunnen veranderen, dat betekent nog niet dat je vanaf dat punt alsmaar rijker wordt.

Inflatie is er ook nog

Op de bank zitten en positief denken over geld, verandert weinig. Tja, een positieve gedachte is fijner dan een negatieve gedachte hebben. Dus je zult je misschien wat beter voelen, maar je rekening stroomt niet opeens vol met munten. Daarvoor zal je toch echt in actie moeten komen. Ja, zeggen de coaches dan. Wanneer je money mindset positiever is, kom je sneller in beweging. Dat zal.

Maar zelfs in beweging komen betekent niet per se dat je rijker gaat worden. Of dat lukt hangt nog van zoveel andere factoren af. Zoals inflatie, je inkomen, je opleiding, je talenten, steun of juist het gebrek daaraan en ga zo maar door. Ja, je kunt veel aan je leven veranderen in een land als Nederland. Maar de energierekening moet ook worden betaald. Die verdwijnt niet opeens als jij positieve gedachten hebt over geld.

Een droom verkopen

Waarom wind ik me hier zo over op? Omdat mensen een droom verkocht wordt. Ja, verkocht, want meestal is er bij de mensen die dit vertellen een cursus te koop van een paar duizend euro. Vind je dat veel geld? Dat is dan bewijs dat je geen gezonde en positieve money mindset hebt. Ik leun achterover, kijk ernaar en zie niets anders dan een scam. Waarbij mensen die beïnvloedbaar zijn, betalen voor de financiële onafhankelijkheid van degene die de cursus verkoopt. Voor de villa die zij cash aftikken. Wat ze natuurlijk allemaal delen op Instagram, om die mensen te laten zien wat een positieve money mindset wel niet allemaal voor prachtige gevolgen kan hebben.

Mindset? Sluwe marketing

Ik sprak laatst een dame die haar laatste € 3.000 uitgaf aan een online cursus over zichtbaarheid. En hoe dat haar startende bedrijf zou moeten transformeren tot een cash cow. Wat gebeurde er werkelijk? Ze werd uit huis gezet, omdat ze haar huur niet meer kon betalen. Dit is waar gebeurd. Ik vind dat heftig.

Natuurlijk zijn mensen zelf verantwoordelijk voor het wel of niet aanschaffen van zo’n immens hoog geprijsde cursus. Maar coaches vertellen dat alles wat ze bereikt hebben voor jou ook haalbaar is, door enkel maar deze immens dure cursus te volgen, en dat vind ik niet eerlijk. Want je weet dat het niet waar is. De verkoper heeft veel meer gedaan dan werken aan zijn of haar money mindset om die dikke villa te kunnen kopen. Zij/hij/hen heeft vooral heel veel gelezen over sluwe marketingtechnieken, om zo dromende mensen een veel te dure cursus te verkopen, waardoor ze nu zo lekker groot wonen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek