Al je geld uitgegeven: zo kruip je op na een terugval

Heb je net 10 stappen gezet, dender je er weer 5 terug. In een opwelling heb je veel van je geld uitgegeven. Niet fijn, maar geen ramp. Met deze tips pak je de draad zo weer op.

Stapje voor stapje werk je aan je doel. Bijvoorbeeld € 5.000 sparen. Je bent lekker bezig en ziet al bijna de eindstreep. Dan ineens: hoppa, je halve salaris is opgegaan. En je hebt € 1.000 van je spaarrekening gesnoept. Voor je gevoel ligt je uitgestippelde plan aan duigen. Het gaat compleet mis. Niet getreurd, dat overkomt ons ook wel eens. 

Niet met die handdoek gooien

Als een plan niet lukt, zijn we geneigd er helemaal mee te stoppen. De handdoek in de ring te gooien. Doe dat niet! Het leven is nooit een rechte lijn naar boven. Af en toe doe je een stapje terug. Zo gaat dat ook met financiën. Misschien heb je een mooi spaardoel. Een strak budget voor elke maand. Of een verre toekomstdroom.

Maar tussendoor leef je. Er zijn onverwachtse kosten. Je auto gaat kapot. Of je hebt een bad mood en wilt gewoon even al je geld over de balk smijten.

Accepteer dat het een keertje misging. Iedereen vliegt soms de bocht uit. Zelfs de superspaarders onder ons hebben wel eens een slechte dag. Oké, je hebt je geld uitgegeven. Ga naar buiten, loop een rondje en stap uit die negatieve emotie.

Pak je doelen er weer bij

Belangrijkste nu is je motivatie terugkrijgen. Dat doe je door te focussen op waar je heen wilt. En niet op waar het mis ging. Gedachtes als “nu lukt het toch niet meer”, “het heeft geen zin meer” en “ik kan er beter helemaal mee stoppen” gaan je niet verder helpen.

Blaas daarom nieuw leven in je doelen. Waarom wilde je dit ook alweer? Herinner jezelf aan het positieve gevoel dat je kreeg van bijvoorbeeld sparen, geld opzij zetten voor een vakantie of extra aflossen op je hypotheek. Wat daarbij helpt is om je doelen visueel te maken, zoals een spaarschema op je koelkast. Of een poster in je slaapkamer.

Geld uitgegeven? Nieuw plan

Je hebt je doel weer voor ogen. Bijvoorbeeld € 10.000 op je spaarrekening. Nu kun je twee dingen doen: je oude plan oppakken, of opnieuw beginnen.

Verder met je oude plan? Kijk eerst of dat wel haalbaar is. Heb je bijvoorbeeld € 500 onbedoeld uitgegeven. Misschien kun je de volgende paar maanden wat extra’s sparen. Zo haal je de schade in, en ga je weer vrolijk verder.

Het kan zijn dat je oude plan niet meer te redden is. Omdat je te veel geld hebt uitgegeven. Zet er dan een streep door. Dat is niet je doel over boord gooien, maar een frisse start maken: een nieuw plan om je eigenlijke doel te halen.

Je spaarde bijvoorbeeld eerst € 100 per maand. Door je terugval moet je dat (tijdelijk) bijstellen tot € 50. Na een tijdje kun je dit misschien weer omhoog schroeven. Het gaat erom dat je weer in die flow komt. Dus even weer je inkomsten en uitgaven op een rij zetten. En vanaf daar weer verder!

Een terugval kan gebeuren. Dat is niet gelijk een ramp. Als je maar weer opstaat. Hoe dan? Even flink balen en dan weer verder. Pak je doelen erbij. Herinner jezelf waarom je dit wil. Stel – als dat nodig is – je plan bij. En hup, kop op!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!