9 bespaartips die écht het verschil maken voor gezinnen

Een druk gezin? Dan kan besparen best lastig zijn. Er is altijd wel iets wat je moet betalen. Deze tips helpen je op weg om minder geld uit te geven én meer over te houden.

1.      Koop kleding buiten het seizoen

Zomerkleding koop je aan het eind van de zomer. En winterkleding aan het eind van de winter. Dat scheelt enorm veel geld. Want dan is er meestal sale. Vergeet Vinted ook niet. Daar vind je veel leuke tweedehands (kinder)kleding en schoenen voor een zacht prijsje. Vaak nog zo goed als nieuw of zelfs helemaal nog niet gedragen.

2.      Plan maaltijden vooruit

Ga je elke dag naar de supermarkt om alles voor het avondeten te kopen? Grote kans dat je meer uitgeeft aan boodschappen dan nodig. Bepaal vooraf wat er die week gegeten wordt. Check de aanbiedingen en stel zo een aantal maaltijden samen. Plan bijvoorbeeld vier of vijf maaltijden. Kijk wat je daarvoor moet kopen en wat je nog in je voorraadkast hebt liggen. De overige dagen maak je dan iets van de restjes.

3.      Zoek naar gratis of goedkope uitjes

Dagjes uit kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Spontaan een bezoekje aan de Efteling kost bijvoorbeeld flink wat. Dat kan goedkoper door te zoeken naar gratis uitjes in de buurt, zoals een kinderboerderij of als er iets te doen is in de stad. Toch naar een attractiepark? Check vooral Marktplaats. Daar vind je goedkopere toegangskaartjes.  

4.      Maak gebruik van de speelotheek

De speelotheek werkt hetzelfde als de bibliotheek. Je wordt lid en haalt afwisselend speelgoed voor weinig geld in huis. Zo koop je niet steeds weer nieuw speelgoed, maar kan je kind iets uitzoeken voor een aantal dagen of weken. Check op deze website of er een speelotheek bij jouw in de buurt zit.

5.      Introduceer de verjaardag-/feestjesbak

Bij een verjaardag of (kinder)feestje hoort een cadeautje. Vaak spreken we vooraf een bedrag af, bijvoorbeeld € 15. En voor dat geld koop je iets. Maar je kunt het ook omdraaien: is er leuk speelgoed in de aanbieding, dan koop je het alvast. Zo heb je een voorraadje. Doe dit ook voor sinterklaas- en kerstcadeaus.

6.      Investeer in buitenspeelgoed

Lekker buitenspelen is gezond en leuk. En het kost weinig. Investeer in een goede voetbal of een springtouw. Of kijk welke speeltuinen en parken er in de buurt zijn. Combineer het met je eigen sportuurtje. Terwijl de kinderen spelen, werk jij je in ’t zweet. En dat allemaal zonder duur sportschoolabonnement.

7.      Vergelijk verschillende winkels

Een product is soms bij de ene winkel duurder dan bij de ander. Koop je vaak dezelfde producten, zoals kinderkoekjes? Check de prijzen van een paar winkels. Kijk hierbij naar de kiloprijs en vergelijk. Zo ben je misschien bij het Kruidvat goedkoper uit voor koekjes dan bij een supermarkt. Ik noem maar wat.

8.      Ga voor tweedehands

Je kunt van bijna alles wel een tweedehands exemplaar vinden: kleding, schoenen, fietsen, speelgoed, meubels, wasmachines, noem maar op. Heeft je kind bijvoorbeeld een nieuwe fiets nodig? Check Marktplaats of een fietswinkel met een tweedehands aanbod. Scheelt veel geld!

9. Pak wat vaker de fiets

Kind naar zwemles brengen? Of ophalen van school? Uit gemak pakken we vaak de auto. Maar met die hoge benzineprijs is dat allesbehalve goedkoop. En niet goed voor het milieu. Korte autoritten vervangen, loont enorm. Goed voor je auto, voor je portemonnee, voor het milieu en voor jezelf. Dus waarom ga je niet op de fiets?

Niet meteen kopen, maar even op zoek

Besparen kan op allerlei manieren, zoals eten wat er in de aanbieding is, de fiets pakken in plaats van de auto en tweedehands kleding kopen. Het gaat erom dat je jezelf bij elke aankoop twee vragen stelt:

  1. Is het echt nodig en/of word ik er echt gelukkig van?
  2. Zo ja, hoe kan het betaalbaarder?

Ga niet voor de eerste de beste optie. Maar kijk even wat verder. Een tweedehands exemplaar, wachten op een mooie aanbieding of een creatieve oplossing voor een dagje uit. Het kost wat moeite en energie, maar bespaart je wel geld.

Bonustip: heb je binnenkort een kinderverjaardag? En wil je zo’n toffe ballonnenboog? Je kunt er een kant-en-klaar kopen bij een feestwinkel, maar dan betaal je wel de hoofdprijs. Maak ‘m liever zelf. Hoe? In de video hieronder laat Renée je het zien. Meer leuke (be)spaartips? Volg ons op Instagram, vinden we leuk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!