8 gouden tips om gemotiveerd te blijven bij het sparen

Spaardoelen genoeg! Maar hoe zorg je dat je lang genoeg gemotiveerd blijft om ze te bereiken? We geven 8 gouden tips.

Door Saskia

1.      Neem kleine stapjes

In no time van 0 naar 100. Dat gaat niet. Tenzij je een sportwagen rijdt. Maar een financieel doel halen? Dat lukt vaak niet binnen een paar dagen of weken. Een langetermijndoel levendig houden is soms best lastig. Want een doel haal je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk. Hak je doelen daarom in kleinere stukjes. Zodat je een soort van subdoelen krijgt. Die je makkelijker en sneller haalt. Zo krijg je overzicht. Je doel halen lijkt dan veel minder intimiderend. En voordat je het weet, ben je al lekker (met kleine stapjes) op weg naar het grote doel.

2.      Vier je successen

Heb je zo’n klein stukje van je grote doel gehaald? Dat moet gevierd worden. Hak je doel in kleinere stappen én bedenk er een leuke beloning bij. En dat hoeft echt niet altijd geld te kosten. Er zijn genoeg manieren om jezelf te belonen zonder al je geld op te maken. Door jezelf iets voor te houden wat je graag wilt, is het veel makkelijker om met je doel bezig te blijven. Je mag het jezelf best leuk maken!

3.      Wees realistisch

Een ton op de bank. Een omzet van 10K per maand. Elke maand €1.000 op je spaarrekening bijschrijven. Tja… dat willen we allemaal wel. Maar is het voor jou ook haalbaar? Een doel wat je bij voorbaat al niet gaat halen, is lastig levendig te houden. En is ook helemaal niet leuk. Bekijk daarom wat voor jou een haalbaar en realistisch doel is. Een doel waarvan je stiekem wel weet dat je het kunt halen, is makkelijker levendig te houden dat iets wat te hoog gegrepen is.

4.      Post-it’s all over the place

Ergens in je hoofd speelt het idee dat je aan het eind van het jaar €10.000 op de bank wilt hebben. Of dat je elke maand €100 wilt sparen. En verder doe je er niks mee. Het idee blijft in je hoofd. Ja, zo houd je je doel natuurlijk niet levendig. Wil je écht gemotiveerd blijven? Herinner jezelf dan elke dag aan je doel. Bijvoorbeeld met post-it’s. Je schrijft op elk briefje een motiverende zin. Zoiets als ‘Hey jij daar, je kunt het!’, ‘You go, girl!’ ‘Hi, weet je nog dat je elke maand … wilt sparen?’ Bedenk iets leuks wat voor jou werkt. En hang ze her en der op in je huis. Op je koelkast, je spiegel en laptop bijvoorbeeld. Maak er geen totale obsessie van, maar zie die felgekleurde memoblaadjes als een friendly reminder.

5.      Manifesteren kun je leren

De een zweert erbij, de ander gelooft er niks van: manifesteren. Met manifesteren heb je helder voor ogen wat je wilt bereiken en voel je alsof je je doel al hebt bereikt. Of kort door de bocht: je laat je gedachtes werkelijkheid worden. Of je hier nu wel of niet in gelooft, elke dag de tijd nemen om met je doel bezig te zijn, laat je doel meer leven. Plan dagelijks 5 of 10 minuten in je agenda om na te denken over je doel. Hoe je dat doet is aan jou. Je hoeft niet meteen een meditatiekussen te kopen en je suf te manifesteren. Maar je kunt ook gewoon lekker in de weer gaan met stickers, markeerstiften en plaatjes om zo een plan voor jezelf uit te stippelen. Het gaat erom dat je elke dag een momentje de tijd neemt om je doel niet te laten verstoffen.

6.      Een gedeeld doel

Zodra je iets uitspreekt, gaat het meer leven. Je idee krijgt woorden, en die woorden zet je om in een plan. Door met anderen over je doel te praten, krijgt het steeds meer vorm. En dat is niet het enige. Mensen zullen vragen hoe het gaat of welke stappen je al richting je doel hebt gezet. Was je je doel even uit het oog verloren? Voor jou werkt zo’n vraag als een wake-upcall. Deel je financiële doelen natuurlijk alleen als je je daar fijn bij voelt. En je hoeft het niet gelijk van de daken te schreeuwen. Maar praat er met een paar mensen over van wie je weet dat ze je steunen en waar nodig advies geven.

7.      Hang een foto of poster op

Een goede manier om je financiële doelen levendig te houden is visualiseren. Spaar je bijvoorbeeld voor een wereldreis? Hang dan een foto van een wit strand boven je bed. Of is je doel het kopen van je droomhuis? Een poster in de gang van een prachtig huis herinnert je elke dag aan je doel. Je zoekt een beeld bij je doel. En door er elke dag naar te kijken, blijf je jezelf motiveren om je doelen te halen. Je kunt een foto of poster in je huis ophangen. Of je kiest voor een screensaver of achtergrond op je laptop.

8.      Houd het leuk

Jezelf compleet vastbijten in je financiële doelen. En slapeloze nachten hebben omdat je het gevoel hebt dat je faalt. Dat is allesbehalve leuk. Doelen levendig houden betekent ook dat het leuk blijft. Dit doe je door een realistisch doel (tip 3) in kleine stukjes te hakken (tip 1). Koop bijvoorbeeld een mooi notitieboek en maak een plan van aanpak. Vrolijk het op met stickers en leuke kleurtjes. Maak er echt een dagelijks momentje van (tip 5). Blijf jezelf herinneren aan je doel (tip 4 en 7) en vertel er vol enthousiasme over (tip 6). Zodra je een subdoel kunt afstrepen (tip 2) heb je alweer zin in de volgende stap. En wordt het vanzelf makkelijker om die impulsaankopen te laten liggen en in plaats daarvan het geld in je doelenpot te stoppen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek