7 vragen die je wilt stellen voordat je een huis huurt

Zonder zorgen een nieuw huurhuis? Yes please! Stel daarom deze belangrijke vragen voordat je je huurcontract tekent.

Door Saskia

Heb je ein-de-lijk je perfecte appartement gevonden, blijkt dat je het eigenlijk helemaal niet kunt betalen. Omdat je onverwachts allemaal extra kosten voorgeschoteld krijgt. Dat wil je niet. Teken daarom nooit zomaar een huurcontract. Ook niet als het je droomhuis is. Maar zorg dat je alle details uit het contract weet én begrijpt. Deze 7 vragen helpen daarbij.

Vraag 1: Wat ben je totaal per maand kwijt?

Nogal een voor de hand liggende vraag. Maar vaak genoeg kijken we vooral naar de huurprijs. In de advertentie staat een mooi appartement voor €750 en je denkt: Oh chill, dat kan ik makkelijk betalen! Maar kijk je verder? Dan zie je dat daar nog heel wat kosten bijkomen. Zoals servicekosten, gas, water, licht, tv, belastingen, verzekeringen etc. En plotseling kost het allemaal meer dan €1.000 per maand. Een behoorlijk verschil. Zorg er daarom voor dat je zicht hebt op het totale kostenplaatje. Wat is er wel en niet inbegrepen. En bekijk dan of al deze vaste lasten in je budget passen.

Vraag 2: Hoeveel borg betaal je?

Bij een huurhuis moet je altijd borg betalen. Dit is een soort onderpand. Als je je huur niet betaalt of schade aanricht, dan kan je huurbaas deze borg inhouden. Heb je altijd netjes je huur betaalt? En laat je het huurhuis in goede staat achter? Dan moet je huurbaas je borg terugbetalen. Hoe hoog de borg is, dat bepaalt de verhuurder. Meestal is dit één maand huur. Vraag altijd een bewijs van betaling. Hiermee kun je aantonen dat je je borg hebt betaald. Check ook gelijk of je huurbaas huisinspecties doet. Soms komt een huurbaas eens in de 2 of 3 maanden langs om te kijken hoe het huis eraan toe is.

Vraag 3: Wat voor soort contract heb je?

Contracten zijn er in alle soorten en maten. Huur je een huis? Dan wil je natuurlijk weten voor welke termijn je een contract tekent. Dit kan een contract voor een jaar zijn. Of een contract voor onbepaalde tijd. Vaak geeft een huurbaas een jaarcontract, dat dan elk jaar wordt verlengd. Hiermee houdt hij een slag om de arm dat hij de huur kan opzeggen. Maar let op! Er is zoiets als huurbescherming. Dit betekent dat je huurbaas jou niet zomaar op straat kan zetten. Zelfs als je een tijdelijk contract hebt. Lees dit even goed na.

Vraag 4: Welke kosten zijn voor je huurbaas?

Goed om te weten is voor welke kosten jij als huurder opdraait. En welke kosten je huurbaas betaalt. Groot onderhoud is altijd de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Denk hierbij aan buitenschilderwerk en het vervangen van een cv-ketel. Maar als huurder heb je ook behoorlijk wat verplichtingen. Op de site van de overheid staat een lijstje. Houd hiermee rekening in je budget. Het kan zo maar zo zijn dat je extra kosten kwijt bent aan (kleine) reparaties. Vraag ook meteen aan je huurbaas wie je moet bellen als er iets kapot is. Zoals het telefoonnummer van de vaste klusjesman.

Vraag 5: Wat als je wilt verhuizen?

Voordat je het contract tekent, kijk je of er iets in staat over de opzegtermijn. Bij een huurhuis is dit meestal een maand. Dit betekent dat je een maand van te voren moet doorgeven als je je huur wilt opzeggen. Maar het kan ook zo zijn dat je een huurcontract voor minimaal 1 of 2 jaar krijgt aangeboden. Let hier goed op. Want in dat geval betaal je vaak een boete als je eerder de huur opzegt. Staat het niet duidelijk in het contract aangegeven? Check dit dan even.

Vraag 6: Mag je je huurhuis onderverhuren?

Ga je een wereldreis maken? En ben je voor langere tijd van huis? Dan wil je misschien je huis onderverhuren. Voor jou als huurder is dit een mooie uitkomst. Maar niet alle huurbazen worden hier even enthousiast van. Verhuur je je huis onder? Maar blijkt achteraf dat dit niet mocht? Dan kun je hier een boete voor krijgen. Vraag daarom altijd goed na bij je huurbaas of onderhuur wel of niet is toegestaan.

Vraag 7: Mag je een huisgenoot nemen?

Ook als je van plan bent om in je eentje te gaan huren, is dit een belangrijke vraag. Je situatie kan zomaar veranderen. En dit kan betekenen dat je de volledige huur niet meer in je eentje kunt ophoesten. Een goedkoper appartement zoeken is dan een optie. Maar je kunt ook overwegen om een huisgenoot te nemen. Waarmee je de huur kunt delen. Wel zo handig om dat te weten of dit wel of niet mag. Vraag ook gelijk of dit extra kosten met zich meebrengt, en of dit iets verandert in het huurcontract. Of denk je aan een iets kleinere huisgenoot? Zoals een hond of kat? Check voor het tekenen van je contract of dieren wel of niet welkom zijn.

Zie je iets in het huurcontract waarover je twijfelt? Of mist er een belangrijk onderdeel? Regel dit dan altijd voordat je het contract tekent. Zo zorg je ervoor dat alles netjes zwart-op-wit staat. Dit scheelt een hoop gedoe!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek