6 manieren om je financiële voornemens te laten slagen

Je start het jaar positief met goede financiële voornemens. De eerste stap is gezet. Nu ervoor zorgen dat ze niet in februari allemaal overboord kunnen. Renée geeft je 6 manieren om vol te houden.

Wil je ook meer sparen, minder impulsaankopen doen, meer genieten van de kleine dingen? Mooie (financiële) voornemens voor dit jaar. Toch is de kans dat ik je er in maart al niet meer over hoor, best groot. Zonde, want die goede voornemens maakte je omdat je er behoefte aan hebt. Omdat je ernaar verlangt die doelen te bereiken. Het kan echt anders. We geven je zes tips die helpen om van je voornemens wel werkelijkheid te maken. Zodat je aan het eind van dit jaar trots kunt zijn op wat je allemaal hebt bereikt.

1. Zorg voor realistische voornemens

In één jaar € 50.000 euro sparen. Klinkt leuk, maar is waarschijnlijk niet te doen. Wanneer je onrealistische doelen stelt, vallen ze waarschijnlijk voor februari al in het water. Want tegen die tijd heb jij je gerealiseerd dat dit eigenlijk gekkenwerk is. Stel dus realistische doelen, op basis van berekeningen. Wat is haalbaar en hoe kun je het nét nog ietsje verder trekken, zodat het een uitdaging wordt? Maar verder dan dat moet je niet gaan. 

2. Vertel mensen over je voornemens 

Je voornemens aan andere mensen vertellen, zorgt voor extra druk. In plaats van dat je dan alleen jezelf teleurstelt, zullen andere mensen ook weten dat je gefaald hebt. Is dat wat je wilt? Nee natuurlijk niet! Zorg dus dat je je doelen deelt met je partner, vriendinnen, sportcoach, wie dan ook. Zo kunnen zij je er ook aan herinneren dat je een voornemen hebt en je motiveren wanneer je het even niet meer ziet zitten.

3. Plan vooruit naar een beloning

Voornemens moeten wel leuk blijven, ook tussentijds. Geef jezelf dan ook ruimte voor een tussentijdse beloning. Je mag jezelf bijvoorbeeld bij elke € 100 of € 1.000 die je gespaard hebt belonen met iets. Beloon jezelf niet direct met een designertas, want anders is het dweilen met de kraan open. Toen mijn moeder bezig was met afvallen, mocht ze bij elke 5 kilo van zichzelf een Rituals douchefoam kopen. Dit koopt ze niet snel, want dat vindt ze eigenlijk ‘te duur’ voor een douchegel. Dit motiveerde haar om door te gaan.

4. Denk in etappes

Het is belangrijk om in etappes te denken. In één keer een geldbedrag sparen of je hypotheek aflossen werkt voor niemand. Je kan niet deze maand al je einddoelen behaald hebben (lukt dat wel, dan wordt het tijd voor een re-evaluatie van je voornemens). Wil je aan het eind van het jaar € 3.000 aflossen op je hypotheek? Probeer dan elke maand € 300 te sparen, dat is iets meer dan nodig is. Dan is er ook nog ruimte voor een maand waarin het even niet lukt. Door het voornemen op te delen in etappes wordt het makkelijker haalbaar en blijft het leuk.

5. Houd je resultaten bij

Het is belangrijk om je voortgang bij te houden. Hierdoor blijf je niet alleen gemotiveerd, maar het zorgt er ook voor dat je trots kan zijn op je resultaten terwijl je nog bezig bent. Je ziet dat je vooruit komt en dat motiveert enorm. Als je je voortgang steeds ziet stijgen, blijf je positief. Je zal niet ineens op een dag denken: ‘Nou, nu heb ik € 5.000 gespaard, eigenlijk vind ik het wel mooi geweest’. Waarschijnlijk zullen je gedachten eerder lijken op: ‘Wow, al € 5.000! Als dat zo snel gaat kan ik er misschien wel € 10.000 van maken!’

voornemens

6. Geef niet op bij tegenslag

Tegenslagen zullen komen. Reken daar maar op. Bereid je er ook op voor. Mentaal en financieel. Probeer een potje te maken om tegenvallers op te vangen. Als er € 1.000 op die rekening staat, kun je al veel onvoorziene kosten opvangen. Teken in je hoofd niet een al te vrolijk en zonnig beeld van je financiële doelen bereiken. Het wordt niet altijd makkelijk. Door dat nu alvast te accepteren, valt het straks niet zo tegen.

Dus, wij zeggen: go for it!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen