7 bespaartips: zo gebruik je echt flink minder benzine

Natuurlijk, wil je echt flink benzine besparen, dan moet je de fiets pakken. Maar als je toch moet of wilt rijden, kan het een stuk zuiniger door deze benzine bespaartips toe te passen.

Het was weer schrikken bij de pomp vanochtend. Een liter benzine kostte € 2,17. Tegen de tijd dat je dit artikel leest zal het misschien weer iets omhoog of omlaag zijn gegaan, maar ik heb nog nooit in mijn 37-jarige leven bewust zo’n hoge benzineprijs meegemaakt. Dat betekent dat ik een keuze heb: of minder rijden, of mijn budget voor benzine flink verhogen. Ik probeer een beetje van beide te doen, om de kosten in de hand te houden. Sommige mensen kunnen die auto niet laten staan. Bijvoorbeeld omdat ze op kantoor worden verwacht en het openbaar vervoer vaak nog altijd geen goed alternatief is. Voor jullie heb ik 7 tips op een rij gezet die helpen om flink te bezuinigen op benzine.

Dit artikel kan je ook beluisteren:

Benzine bespaartips

Tip 1: Rij zoveel mogelijk een gelijke snelheid. Door vaak af te remmen en gas te geven, verbruik je onnodig veel benzine. Vaak helpt het om een iets lagere snelheid te rijden, waardoor je deze wel voortdurend aan kan houden. Als je heel hard wilt, moet je vaak afremmen en weer optrekken omdat andere weggebruikers je in de weg zitten.

Tip 2: Iets minder snel is zuiniger. Misschien niet fijn, maar het scheelt wel flink in je benzineverbruik. Een snelheid van 80 kilometer per uur, gereden in de vijfde versnelling, is voor grote stukken het beste. Wel alleen op plekken waar die snelheid ook gepast is. Op een 120 kilometer per uur weg, is het natuurlijk niet zo veilig om te doen. Verder betekent iets langzamer rijden minder vaak tanken. Dan maar een paar minuutjes later op de plaats van bestemming.

Tip 3: Doorschakelen! We hebben in Nederland een paar jaar terug een flinke voorlichtingscampagne gehad, dat je 80 kilometer per uur in zijn vijf moet rijden, niet in zijn vier. Nu vinden we dat logisch, maar voor die tijd gebeurde dat amper. Op tijd doorschakelen betekent dat je toerental lager is, waardoor je auto minder benzine verbruikt. Wanneer het tijd is om door te schakelen hoor je het meestal wel aan de motor, nieuwere auto’s geven het aan. En anders kun je kijken naar je toerental. Bij een toerental tussen de 2.000 en 2.500 is het bij een benzineauto tijd om door te schakelen.

Tip 4: Zorg dat de bandenspanning van de banden onder je auto op orde is. Hoe hoog die moet zijn, lees je in het boekje dat je bij je auto hebt gekregen. Met de juiste bandenspanning heb je meer grip op de weg waardoor je veiliger rijdt, je banden minder snel verslijten en verbruik je dus ook nog eens minder benzine. Wij hebben in de agenda gezet dat we elke twee maanden even checken of de spanning nog op orde is. Zoek een benzinestation waar je ze gratis oppompt (die zijn er). Zo weet je zeker dat je het altijd op orde hebt.

Tip 5: Leuk hoor, al die trucjes die auto’s tegenwoordig hebben, maar ze verbruiken wel energie en dus indirect brandstof. Bijvoorbeeld de airconditioning. Wist je dat die kan zorgen voor wel 30% meer benzineverbruik. Wow! Liever zo min mogelijk dus.

Tip 6: Rij lekker door. Dat kost het minste benzine. Dus liever niet dat charmante weggetje midden door de stad, maar de provinciale weg er omheen. Ook files zorgen voor een, in verhouding, veel hoger benzineverbruik. Dus rijden op een andere tijd, wanneer het rustiger is op de weg, kan een manier zijn om te besparen.

Tip 7: Rij je na de vakantie nog altijd met een dakkoffer op je dak? Of heb je spullen achterin liggen die daar al tijden liggen te verstoffen. Weg met dat onnodige gewicht. Des te zwaarder je je auto maakt, des te meer benzine je gebruikt tijdens het rijden. Dus opruimen die boel en die dakkoffer netjes terug in de schuur. Dan hoef je minder vaak je pinpas te trekken bij de benzinepomp.

Dit verhaal is ook verschenen als podcast

Volg ons op Spotify en mis niks

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!