‘500.000 euro omzet binnen een jaar’ – Hoe we elkaar gek maken met onzinverhalen

Kom jij ze ook zo vaak tegen online? Verhalen over binnen no time een half miljoen euro omzet. Of supersnel succesvol en rijk zijn. Als je doorklikt, blijkt de realiteit toch iets anders. Ik ben er klaar mee. Dit soort verhalen schaden ons bewustzijn van geld. Sparen en rijk worden is niet makkelijk, laten we stoppen met te doen alsof.

Stom. Ik had het niet moeten doen. Maar ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen toen ik de kop las. ‘Hoe ik van 500 euro lenen naar 500.000 euro omzet ging.’ Ik moet toegeven: het is een heerlijke tease. Dat wil je horen, toch? Een half miljoen! Wow. Het was een podcast, die ik aanzette tijdens het werken. Meteen in één van de eerste zinnen, bleek dat ik onder valse voorwendselen gelokt was. Die 500.000 euro was niet de omzet van één jaar, maar van meerdere jaren bij elkaar opgeteld. Ja, hallo. Zo kan ik het. Ik heb ook een miljoen omzet.. maar dan sinds ik ooit begon met werken. Amehoela. Ik heb de podcast meteen uitgezet. Ik voelde me belazerd.

Lees ook: Rijkdom is niet veel geld, maar veel tijd

Dit soort verhalen komen als paddenstoelen uit de grond schieten. Ze zijn echt overal. Vaak zijn het bloggers die mensen proberen te inspireren met hun (half ware) succesverhaal. Ze zeggen: jij kan dit ook. Business, natuurlijk. Niks mis mee, trouwens. Ik probeer ook wat geld te verdienen met mijn website. Dat lijkt me niet meer dan logisch. Ik steek er veel tijd in en wil graag mijn rekeningen kunnen betalen. Dus dat ook zij een inkomen willen vergaren kan ik alleen maar supporten. Alleen: doe het niet door oneerlijk te zijn. Of op zijn minst misleidend.

Geld sparen. Rijk worden. Een succesvol bedrijf beginnen. Dat is niet makkelijk. Dat is hard werken. Dat gebeurt niet over night. Daar offer je dingen en tijd voor op. En dan nog gaat het niet altijd zoals jij graag wilt. Ik weet er alles van. Het zou fijn zijn als iedereen niet alleen opener over geldzaken zou zijn maar ook eerlijker. Tel niet de inkomsten van drie jaar bij elkaar op en noem dat je omzet. Maar vertel wat je echt verdient. Per jaar. Vertel ook dat je kosten misschien hoog zijn. Of dat je iedere avond zit te werken, terwijl de rest van Nederland voor de tv hangt.

Het is belangrijk dat mensen een reëel beeld krijgen van geld. Het komt nu eenmaal niet uit de lucht vallen. Als dat zo was, zou het ook meteen geen waarde meer hebben en had je er alsnog niets aan. Geld is een beloning voor hard werken, voor creativiteit, voor toewijding. Natuurlijk verdient de één het makkelijker en sneller dan de ander. Er is geen wonderformule die op iedereen van toepassing is. Die bestaat niet. Ik weet dat dit minder lekker bekt en minder aansprekend is dan een verhaal over een half miljoen verdienen. Jammer, dan. De waarheid is gewoon niet zo sexy.

Lees ook: De 10 geboden van succesvol sparen

Wil je financieel onafhankelijk worden? Dan zul je moeten nadenken. Natuurlijk kun je leren van een ander, maar uiteindelijk moet je je eigen pad uitstippelen. Erover nadenken, Realistisch en eerlijk zijn helpt. Naar jezelf en een ander toe.  Inspireren? Graag! Maar laten we stoppen elkaar gek te maken. Lees vooral de verhalen van anderen, laat je erdoor enthousiasmeren. Maar blijf nadenken over wat bij jou past en voor jou haalbaar is. Dat zou je doel moeten zijn.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop