5 x Budgetproof lunchen

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over budgetproof lunchen zonder dat je iedere middag boterhammen hoeft te eten.

Vraag van deze week: “Ik word gek van die boterhammen als lunch. Heb je andere budgetproof ideeën voor lunch?”

Antwoord van Minke:

Laat ik maar eerlijk zijn, wat betreft prijs denk ik dat niets boterhammen zal verslaan. Ik snap dan weer wel heel goed dat je boterhammen een beetje zat bent. Ik heb zelf lange tijd gewerkt op een werkplek met heel uitgebreide lunch opties. Brood eindigde daar rap in de vuilnisbak en mijn euro’s verdwenen haast vlugger van mijn bankrekening dan ik ze kon verdienen. Dat was het moment dat ik zelf ook koos om wat creatiever te worden met lunch. Dit zijn de lunches waar ik graag voor kies en die ik ook vaak meenam naar kantoor. 

Salade met pasta, rijst of couscous

Ik zorg meestal voor een heleboel rauwe groenten als basis. Komkommer, tomaat en wortel en een hoop verse kruiden (uit eigen tuin) voor de couscous. Tomaat, rucola en mozzarella met pasta. Rijst met avocado, mais en bonen en een yoghurtdressing als ik meer zin heb in een Mexicaanse twist. In een salade kan alles wat op moet en wat je lekker vind. Oh zorg wel voor een apart bakje om je eventuele dressing in te bewaren. Dan blijft je salade lekker vers. Let bij het koken van je pasta, couscous en rijst goed op de hoeveelheden. Of, als je sowieso de neiging hebt om teveel te koken, gebruik dan de overgebleven producten van de avond tevoren. 

Wrap 

Mijn favoriete lunch wrap bestaat uit vegetarische spekjes en komkommer, gewikkeld in een wrap besmeerd met kruidenkaas. Maar je kunt natuurlijk ook voor de traditionele breakfast burrito vulling gaan. Gerookte zalm en kruidenkaas is ook een erg goede combi. Het is vooral belangrijk dat je vulling niet te vochtig is. Wil je een warme wrap meenemen en heb je geen mogelijkheid tot opwarmen op je werk? Stop de wrap dan in een thermosbeker met wijde opening na opwarmen. Dan blijft hij lekker warm tot aan de lunch!

Soep

Een thermosbeker is ook handig om soep mee te nemen naar je werk. En lekkere soep hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Groenten, bouillon en kruiden. Met een beetje vermicelli, of zelfgemaakte croutons van het brood dat je nu niet meer eet, is je soep extra vullend. En zeker in de winter kan het heerlijk zijn om een lekkere stevige soep te eten voor lunch.

Restjes van gisteravond 

Mijn meest favoriete lunch, en eigenlijk ook de goedkoopste, is restjes van het avondeten. Ik vind het verschrikkelijk om zoiets nogmaals in de avond te eten. Maar als lunch vind ik restjes echt heerlijk. Meestal eet ik ze gewoon koud, maar omdat ik vanuit huis werk is opwarmen niet zo’n probleem. En wederom zou een thermosbeker ook prima je restjes warm kunnen houden als je op je werk geen mogelijkheid hebt om het op te warmen. 

Lees ook: 5 tips om goedkoper te koken

Toch gewoon brood

Een boterham met kaas is misschien wat saai. Maar een goed belegde sandwich of een broodje met lekker beleg is wellicht weer eens wat anders. In plaats van thuis beleggen kun je er ook voor kiezen om je beleg los mee te nemen, daardoor blijft alles verser en dat kan je plezier in het eten van je lunch ook versterken. Leg in de koelkast (of neem een koeltasje met element mee) wat je thuis ook gekoeld bewaard, maar het brood bewaar je lekker op kamertemperatuur. 

Voorbereiden voor lunch

Ik hou er niet van om op vrijdag nog lunch te eten wat ik al op zondagavond heb gemaakt. Ik maak daarom meestal lunch voor maximaal 3 dagen achtereen. Op deze manier sta ik niet elke dag in de keuken mijn lunch te maken, maar heb ik wel lekker eten. Door voor te bereiden kun je ook goed inschatten hoeveel je per dag eet en dus kunt gebruiken van een ingrediënt. Zorg dat je niet te weinig lunch maakt, maar zeker ook niet teveel en pas je lunch aan aan je werkzaamheden. Bij zwaar lichamelijk werk kan het goed zijn om meer eiwitten te eten en pas bij een kantoorbaan juist weer op met suikers, als je geen dut wil krijgen na de lunch tenminste.

Lees hier alle vragen aan Minke

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’