5x besparen in 5 minuten

Veel mensen denken dat besparen een hoop tijd kost. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Deze vijf besparingen kosten je nog geen vijf minuten. Renée geeft tips.

Besparen klinkt saai. Dan denken we aan zegeltjes plakken en theezakjes te drogen hangen. Dat is niet het soort besparen waar ik voor ga. Al krijg je door zegeltjes te sparen bij de supermarkt wel meer ‘rente’ dan je tegenwoordig op je spaarrekening krijgt.

Je kunt ook iedere maand veel geld besparen zonder als een gierigaard te hoeven leven. En nee, besparen hoeft ook geen dagbesteding te zijn. Om dat te bewijzen geef ik je vijf kleine besparingen die je zullen helpen om meer geld over te houden. Ze kosten je allemaal niet meer dan vijf minuten.

1. Sluit je autoverzekering over. Ik vind je autoverzekering een van de makkelijkste verzekeringen om over te sluiten. Zeker als je alleen een WA-verzekering hebt, zoals wij voor ons oude wagentje hebben. De voorwaarden zijn overal bijna hetzelfde en dus is het makkelijk vergelijken. Overstappen doe je letterlijk binnen vijf minuten tegenwoordig. Je gaat naar een vergelijkingswebsite, bijvoorbeeld Independer.

Je voert je kenteken in, je schadevrije jaren (die vind je op je oude polis) et voilà: daar rolt een lijstje met alternatieve partijen uit. Check de polis goed en lees even hoe de recensies van deze partij zijn. En dan is het wat mij betreft oversluit-tijd. Je nieuwe verzekeraar zegt vaak je oude verzekering op. Zelfs dat hoeft je dus geen tijd te kosten. Deze besparing levert je voortaan elke maand voordeel op. En je hebt het binnen vijf minuten geregeld.

2. Veel mensen hebben een bankrekening die ze nooit gebruiken. Ooit geopend, nooit wat mee gedaan. Je betaalt er wel voor. Ik had er ook jarenlang één. Als je me nu vraagt waarom, weet ik het niet eens. Ik was overgestapt en had de oude rekening nooit opgeheven. Al die jaren betaalde ik er dus wel voor. Heb jij dit nou ook? Zeg die rekening dan vandaag nog op. Dat scheelt je zo een paar euro per maand. Dat is snel verdiend, toch?

3. Ben je al jarenlang tevreden klant bij die ene telefoonmaatschappij of energiemaatschappij? Dan kun je eens proberen om ze op te bellen en om korting te vragen. Meestal zijn kortingen alleen weggelegd voor nieuwkomers. Dat is hartstikke oneerlijk, natuurlijk. Waarom zou je – als je blijft – geen voordeeltje krijgen? Wees brutaal en bel ze eens op. Vertel dat je graag wilt blijven, maar dat je bij een andere partij goedkoper uit zou zijn. Wel even vooraf checken of dat ook zo is, natuurlijk.

Vraag of ze het aanbod op zijn minst kunnen evenaren. De kans is groot dat jij krijgt waar je om vraagt. Overstappen kan altijd nog, maar kost vaak wat meer tijd. En dan is de vraag nog of je bij die nieuwe partij tevreden zult zijn. Bellen en vragen om korting is de snelste manier!

4. Check de bandenspanning van de banden onder je auto. Als die te laag is, verbruik je onnodig veel benzine. Bij het tankstation kun je vaak gratis of tegen betaling van € 0,50 je banden op spanning brengen. Check de binnenkant van de autodeur voor de juiste spanning, daar staat het vaak aangegeven. En anders je boekje. Vaak verschillen de voor en achterbanden. Ook maakt het verschil of er twee of doorgaans vier of vijf personen in de auto zitten. Boekje kwijt? Online kun je het ook vinden. Niet alleen rijdt het met harde banden lekkerder, ook hoef je minder vaak naar het benzinestation om te tanken. Check je bandenspanning elke drie maanden even en gooi geen euro meer weg!

5. Zeg één abonnement af. Bijna iedereen heeft minstens één abonnement lopen waar ze amper of geen gebruik van maken. De sportschool waar je amper naartoe gaat of dat tijdschrift waar je gewoon niet aan toe komt. Spit je afschrijvingen eens door (in de app van je bank of ouderwets op papier) en zoek naar zo’n kostenpost die er per direct uit mag. Even een belletje of een mail sturen en het is geregeld. Dat betekent dat je in een paar minuten weer wat euro’s hebt vrijgespeeld om leukere dingen mee te doen. Well done!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop